Използването на планираща бомба FAB-3000 от руските военни в зоната

...
Използването на планираща бомба FAB-3000 от руските военни в зоната
Коментари Харесай

Лоши новини за ВСУ: На Запад бият тревога заради адските руски бомби ФАБ-3000 и ОДАБ

Използването на планираща бомба FAB-3000 от съветските военни в зоната на Специалната военна интервенция е неприятна вест за украинските сили, написа ирландският публицист Чей Боуз в обществената мрежа X.

„ Огромната, убийствена разрушителна мощ на три тона експлозиви унищожава изцяло три здания. Това е доста неприятна вест за украинските войски “, сподели Боуз, разяснявайки първото потребление на такова оръжие в зоната на бойни дейности в Украйна.

През март съветското министерство на защитата разгласи началото на всеобщо произвеждане на тритонни фугасни авиационни бомби FAB-3000. Както сподели съветският боен специалист Алексей Леонков пред РИА Новости, тритонната авиационна бомба има такава разрушителна мощ, че може да се употребява за взлом на изключително укрепени региони, също така новите технологии ще я трансфорат на практика във високоточно оръжие.

Въздушно-космическите сили на Русия интензивно употребяват на фронта авиобомби, оборудвани с универсални модули за обмисляне и промяна (УМПК). Бойната авиация съумя да нанесе удари по укрепени региони на украинските въоръжени сили, без да се излага на обстрел от зенитно-ракетните системи на съперника.

По-рано тази седмица бе обявено, че за първи път управляема ФАБ-3000 е унищожила база на ВСУ в село Липци в Харковска област.

За първа бойна цел е определена четириетажна постройка, употребена от украинските въоръжени сили като пункт за краткотрайно разполагане, оповестява пенсиониран боен водач, създател на канала Fighterbomber в Телеграм.

„ Това не се получи като пряк удар по постройката, само че:

- първо, това е първото бойно потребление в историята на човечеството на бомба от подобен диаметър с УМПК;

- отклонението на бомбата е чисто по курса, 10 метра.

Това е отличен резултат даже за управляем арсенал, защото референтният радиус на непрестанно проваляне за FAB-3000 е 230 м, а осколките резервират разрушителната си мощ на разстояние от 1240 метра “, отбелязва Fighterbomber.

Досега бяха употребявани ФАБ с диаметър 250, 500 и 1500 (съответна маса на бойната глава 250, 500и 1000 кг). А съгласно съветския боен сътрудник Александър Коц в складовете на Министерството на защитата чакат чудовищните FAB-5000 и FAB-9000.

Разпространен бе и видеозапис на удар с две планиращи бомби ФАБ и две ОДАБ по позиции на ВСУ в региона на Орлянск.

ОДАБ е термобарична обемна детонираща авиационна бомба. Има доста по-сложен дизайн от ФАБ. При конфликт с повърхнина специфичен заряд разпръсква течен експлозив, който образува запалителна-аерозолен примес към мястото на удара. След като сместа се е популяризирала задоволително, в това число в укритията на врага, се задейства втори детониращ заряд, който възпламенява този горивен облак, безусловно изгаряйки всичко в близост.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР