През март 2016 г. европейските правителства въздъхнаха с облекчение, когато

...
През март 2016 г. европейските правителства въздъхнаха с облекчение, когато
Коментари Харесай

Какво се случва със споразумението между ЕС и Турция за мигрантите?

През март 2016 година европейските държавни управления въздъхнаха с облекчение, когато Брюксел реализира съглашение с Турция, ориентирано към възпирането на бежанци и мигранти да се придвижват към сърцето на Стария континент. На мнозина от тези, които избягаха от войната, глада и бедността, надявайки се на ярко бъдеще в Европа, договорката разруши фантазиите им.
Три години по-късно си коства да хвърлим взор обратно към съглашението и въздействието, което то има върху миграцията, написа Елена Бекатарос в публикация за електронното издание на водещия атински всекидневник Kathimerini.
Какво съставлява съглашението сред Европейски Съюз и Турция?
Една от главните разпореждания на договорката, която влезе в действие на 20 март 2016 година, беше, че всички, които идват на гръцки острови от близкото турско крайбрежие - пожеланият по това време маршрут - ще бъдат арестувани и върнати в Турция, в случай че не кандидатурите им за леговище в Гърция не бъдат утвърдени. Те не биха могли да се придвижат към континенталната част на Гърция, сходно на стотиците хиляди преди тях, които минаха през Балканите към Централна и Северна Европа.
Депортирането обаче не върви по проект. Вместо да чакат да подадат молба за леговище в желаната от тях европейска страна, новопристигналите аплайват незабавно след идването им на островите. Това забави депортациите и сътвори съществено натоварване върху системата за леговище в Гърция. В резултат действителните депортации са доста малко, спрямо интервала преди съглашението.
Работи ли съглашението?
На доста главно равнище за понижаване на броя на търсещите леговище, ориентирани към други европейски страни, съглашението е дейно.
Повече от 1,2 милиона души са се записали за леговище в държавите-членки на Европейски Съюз през 2015 година и през 2016 година, в разгара на рецесията. Тази цифра е намаляла на половина през идната година - през 2017 година са подадени едвам 654 000 нови молби за леговище и още по-малко - над 580 000 - през 2018 година, съгласно статистическата работа на Европейски Съюз - Евростат. Германия продължава да бъде най-популярната страна за търсещите статут на бежанци , следвана от Франция и Гърция. Основните страни на генезис на претендентите са Сирия, Афганистан и Ирак.
Но намаляването на броя си има своя цена
Правозащитниците неведнъж са подлагали на критика договорката като нечовешка, като отбелязат, че тя е оставила хиляди в безизходна обстановка. В навечерието на третата си годишнина 25 организации за отбрана на човешките права и оказване на здравна помощ, и доброволци се подписаха отворено писмо, в което приканиха европейските водачи " да подхващат незабавни и устойчиви дейности за преустановяване на нелоялната и ненужна политика на ограничение “.
Сделката също по този начин не постави завършек на пристиганията на гръцките острови, макар че цифрите са доста по-ниски от хилядите дневно през 2015 година и началото на 2016 година
Каква е обстановката на островите?
Условията в центровете за задържане на новопристигналите на островите сложи десетки хиляди хора в непоносими условия. Остров Самос е безусловно претъпкан - към 4000 души се борят за място в лагер с потенциал 648. Най-големият лагер в източната част на Егейско море, " Мория “ на остров Лесбос, в който има повече от 4 800 души в уреди, предопределени за 3 100, е подложен на най-остра рецензия от правозащитниците и даже от локалните управляващи поради неприятните условия на живот и сигурност.
Гръцките управляващи означават, че изискванията на съглашението сред Европейски Съюз и Турция им пречи да реалокират хората от островите. Вместо това те се пробват да облекчат пренаселеността, като изпращат на континента избраните като уязвими - като заболели или доста възрастни, фамилии с дребни деца или фамилии с един родител.
Но с десетки, от време на време стотици, които идват всяка седмица, това не е задоволително, с цел да се позволи казусът. Към последния понеделник (19 март – бел. р.) на островите са държани общо 14 742 души, множеството от които на Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос.
" Гърция се трансформира в бунище за мъжете, дамите и децата, които Европейският съюз не съумя да отбрани ", съобщи Еманюел Гуе от " Лекари без граници " в изказване във връзка третата годишнина от съглашението сред Европейски Съюз и Турция.
" Това, което в миналото е било изтъквано като " незабавна помощ ", е отстъпило пред неоправдани равнища на човешко страдалчество. Европейски Съюз и гръцките управляващи не престават да ограбват достолепието и здравето на уязвимите хора, като се пробват да възпрат други да не идват. Тази политика е жестока, нечовечна и цинична, и би трябвало да й бъде комплициран край ", акцентира Гуе.
Ами останалата част от Европа?
По-голямата компликация за нахлуване в Европа от гръцките острови докара до това мигрантите и бежанците да търсят различни направления, с цел да влязат в Европейски Съюз. С повече от 57 000 неразрешени пристигания по море през 2018 година, Испания се трансформира в желания път към Европейски Съюз по море. Цифрата е повече от два пъти по-голям от броя на идващите през 2017 година - 21 000 души. Самите Неправителствени организации и испанското държавно управление упрекват за увеличението на броя на мигрантите договорката сред Европейски Съюз и Турция, както и по-късните съглашения с Либия, които всъщност затварят централния средиземноморски маршрут до Италия, добавя организация Фокус.
Има обаче внезапен спад на броя на идващите по море в Испания в края на 2018 година и първите три месеца на тази година.
Умират и повече хора. Според Международната организация за миграция (МОМ) към 2 300 души са починали през предходната година, прекосявайки Средиземно море , което е съвсем два пъти повече от миналата година. Близо една трета от тях са намерили кончината си в Западно Средиземноморие, което свързва северозападното африканско крайбрежие с европейските крайбрежия в Испания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР