През лятото канадският пожарникар Маркъс Пуконен вероятно ще се върне

...
През лятото канадският пожарникар Маркъс Пуконен вероятно ще се върне
Коментари Харесай

На мускули и вятър. Как се обикаля светът за 7 години

През лятото канадският пожарникар Маркъс Пуконен евентуално ще се върне назад в родния си град Торонто. Това ще е огромно събитие за него, защото не е бил вкъщи си от седем години. През цялото това време Пуконен обикаля света, само че не със аероплан, транспортен съд и кола, а по напълно стар, за някои даже първичен метод. Той употребява само личните си сили и от време на време естествените. Иначе казано – на мускули и вятър.    През тези седем години канадският приключенец се е движил пешком, с лодка, с кану, с колело, триколка, ски и май всичко останало, с което може да се оправи една човешка мощ без потребност от мотор. Приключенията си документира в Instagram профила си Routes Of Change.   Досега е прекосил 29 страни с вярата, че акцията му ще поддържа концепциите за стабилно развиване и ще обърне внимание на казуса със замърсяването на околната среда.   
„ Без самолети, без влакове, без коли. Дори и без асансьор “. 
Така Пуконен разказва пред CNN приключението си. Когато потегля да обикаля света по този метод, той не е дилетант в занаята. Плувал е по река Мисисипи, употребявайки единствено падъл ръб, печелил е и няколко надпревари. Когато обаче схваща, че на татко му му остават единствено няколко седмици живот, той взема решение да тръгне по света.    „ Борехме се един горски пожар, когато татко ми се обади и сподели, че е диагностициран с левкемия. И аз просто се запитах какво бих направил, в случай че знаех, че моето време е преброено, по какъв начин бих живял, с цел да не скърбя “, спомня си той.  
След като татко му си отива Пуконен стартира сериозна подготовка за пътуването. Преди да тръгне обаче минават още седем години. Днес той изяснява, че е желал да направи документален филм и даже се записал да учи, само че не съумял да събере задоволително пари. Той намира една неправителствена организация, която финансира начинания за запазване на околната среда. След няколко седмици потегля от Торонто. Датата е 13 юли 2015 г. 

„ Тръгнах от улицата, на която съм роден. След това нещата се трансфораха в полуда “, разказва той прочувственото си положение.    Последователно той минава с триколка през няколко канадски провинции. После кара ски през Британска Колумбия, гребе до Вашингтон, стига с платноходка до Хавай, минава с колело през Макао и Виетнам и с каяк стига в Индонезия.    „ Аз не съм срещу моторите и моторите “, споделя той и се учудва, когато го подлагат на критика за назадничавост.    „ Хората не помнят, че единствено пред 150 години не сме имали мотори. И съм учуден, че някои се учудват от дейностите ми. Ние сме оцелявали и сме живеели живота си без мотори “, споделя той.    Пътуването му се финансира най-вече с дарения, въпреки че има един формален спонсор. Някои компании му оказват помощ с съоръжение.     facebook.com/markuspukonen   През април 2021 година той плава от Индия до Сейшелите. Тогава към този момент си има компания – приятелката му, с която се е срещнал в Индия по време на коронавирус ограниченията, когато напредването е мощно лимитирано. След това двамата плават до Танзания, Мозамбик и Южна Африка. После той потегля самичък към Карибските острови и Флорида, а по-късно отпътува за американския щат Джорджия.    В момента прекосява щата с колело и се чака напълно скоро да продължи пеш през планините Апалачи. След това може да се насочи към Ню Йорк или към Торонто.    Равносметката на пътешественика през днешния ден е следната – въпреки че е употребявал съвсем всяко транспортно средство без мотор, той харесва най-вече пътуването по вода. Казва, че е успокояващо. Любимият му превоз е падъл бордът.    Като най-трудно Пуконен дефинира пътуването със ски през Британска Колумбия.    „ Трудно е да спиш на студа. Когато завърших, си споделих, че в никакъв случай повече няма да направя нещо такова “, спомня си той.    Сега се е съсредоточил към завръщането си в Канада, където не е бил от дълго време. Казва, че това е доста специфичен миг за него и може даже да заплаче.   Иначе възнамерява да напише книга. За да опише на всички по какъв начин се обикаля светът единствено на мускули и вятър.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР