През изминалия уикенд на 22.07.2018г. българката Таня Цекова-Шивова разби световен

...
През изминалия уикенд на 22.07.2018г. българката Таня Цекова-Шивова разби световен
Коментари Харесай

Българката Таня Цекова-Шишова разби световен рекорд на Гинес за Йога

През миналия уикенд на 22.07.2018г. българката Таня Цекова-Шивова разруши международен връх на Гинес за Йога. Тя усъвършенства времето в дисциплината Longest Chin Stand. Досегашният връх бе едвам 2 минути и 27 секунди. Таня Цекова-Шишова съумя да изненада йога общността събрала се в 78 СУ „ Христо Смирненски “ в гр. Банкя с невероятния резултат от 21 минути и 26 секунди. По време на нейния опит за възстановяване на върха тя бе непрестанно направлявана и подкрепяна от своя преподавател доктор Аман Суд – президент на World Real Yoga Aliance.

Рекордът бе част от втория Индо-български йога фестивал, в чиято организация Цекова-Шишова взе участие интензивно. На събитието участва й посланикът на Индия в България Нейно Превъзходителство Пуджа Капур.



Таня Цекова – Шишова е родена съм в гр. София през 1991 година. Тя стартира спортната си кариера с художествена гимнастика през 1995г., като играч на състезателен клуб „ Илиана “. За 14 години в художествената гимнастикс Таня печели доста призови места и награди. През последните 6 години от тях е част от националния тим по художествена гимнастика на България.

През 2010 година Таня е задължена да прекъсне спортната си кариера поради контузия в кръстната област на гръбначния дирек. Тогава наподобява, че със спортната й кариера е свършено, само че тя открива йогата с учителите Даниел Петров и Ива Благоева. С помоща на йогата младата спортистка съумява да се възтанови от контузията. Така към този момент 8 години тя се занимава с йога, като в 7 от тях Таня е й учител в разнообразни йога клубове в България и Франция. В България тя е част от йога клуб „ Скорпион “. След като приключва курс за Артистична и спортна йога към Международната Йога Федерация през 2011 година тя бележи редица забележителни резултати: 2011г. Европейски първенец по йога - София, България и Световен вице първенец – Пунта дел Есте, Уругвай; 2012 година европейски и международен първенец в четири разнообразни дисциплини, както и две втори места, самостоятелно и в двойка с Ива Благоева – Москва, Русия; 2013 година Световен първенец в три разнообразни дисциплини, и едно второ място – Париж, Франция.

През 2014 година Таня Цекова-Шишова се дипломира и като физиотерапевт към Националната Спортна Академия „ Васил Левски “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР