През февруари, когато обикновено е пикът на зимния туризъм, в

...
През февруари, когато обикновено е пикът на зимния туризъм, в
Коментари Харесай

С какво България привлича чужденците, дори по време на пандемия?

През февруари, когато нормално е пикът на зимния туризъм, в България са почивали едвам 39 433 чужденци или 87,1 % по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020-а година, сочат данните на Националния статистически институт. Подобен бе и сривът при летния туризъм предходната година - тогава пандемията докара до спад от над 85 на 100.
Кои обаче са чужденците, които въпреки всичко идват в България, даже в изискванията на пандемия? Нашата разходка из Варна и Златни пясъци демонстрира, че главните групи наподобява са две - едните са тези, които не имат вяра в заплахата от вируса и се радват на по-леките ограничения, другите - задграничните студенти, които следват в страната.
Малкото рестрикции играят основна роля
" Тук е по-нормално, в сравнение с у дома ", споделя стара немска двойка, която е на отмора на Златни пясъци. " Можем да отидем на балет, на опера. През множеството време и заведенията работеха. " Казват, че не имат вяра в съществуването на ковид въобще и по тази причина не се тормозят за здравето си.
Подобно мнение споделят и част от гостите на Недко Димитров, който държи хостел във Варна. Както се оказва - тази зима е първата, в която хостелът е на облага, откогато е поел ръководството му през 2018-а година. " Посрещам бежанци от локдауна - хора, които идват тук, тъй като ограниченията не са толкоз строги. " Повечето му посетители са от Франция и остават месеци наред. Някои работят отдалечено, други живеят от спестяванията си. Разпространяват информацията и по този начин от ден на ден французи идват в България, споделя Недко. " Преди бяха главно германци и руснаци ", добавя той. " В момента имаме единствено един българин. Половината ни посетители са французи, имаме англичани, имам един пенсионер от Азербайджан.
Капацитетът на хостела е 20 места. " В момента са 10-12 души, защото двойните стаи са раздадени дълготрайно на по един човек ", споделя още Недко.
" 10 дни локдаун не трансформират нищо "
В последните няколко седмици България записва растеж в броя на новозаразените с ковид. Смъртните случаи надминаха 14 хиляди. Това тормози задграничните студенти във Варна. " Не мисля, че 10-те дни локдаун бяха задоволителни ", споделя студентка от Англия, която учи стоматология във Варна. " Трябва да има по-строги рестрикции, тъй като няма по какъв начин 10 дни да повлияят и да трансформират обстановката. " Тя споделя, че точно студентите стават жертва на неналичието на поредна политика за ограничение на случаите. " Ние сме студенти по стоматология, би трябвало ни повече процедура. " А сега поради растежа в случаите се учи в разбъркан формат, множеството занятия са онлайн.
По данни на Медицинския университет във Варна, задграничните студенти в образователното заведение са към 1800. Голяма част от тях познават " Хале 3 " - различно пространство за скейтборд, концерти и изложения.
Чуждестранните студенти харесват алтернативата
Преди пандемията в една от трите зали на " Хале 3 " са се провеждали концерти, организирали са се и " Еразъм+ " празненства, на които се събирали задграничните студенти в града. " Сега вършим онлайн концерти. За 1-2 даже продавахме билети. Другите ни събития в интернет са единствено, с цел да поддържаме сцената ", споделя Светлин Тодоров, създател на " Хале 3 ".
" Трудно е, наемът не е невисок ", признава Светлин. Основните доходи са от скейт парка, само че достъпът до него също е стеснен. " Трябваше даже да спрем уроците за деца, които по принцип доминират. " Колко време ще можете да издържите, запитвам Светлин. " Имаме план към програмата " Еразъм ", с помощта на който при нас работят петима доброволци. От тази позиция има най-малко някаква непоклатимост. "
" Хале 3 " съществува с помощта на задграничните студенти във Варна и европейската програмата " Еразъм+ ", която води студенти в България. " Те са ни огромни почитатели, тъй като са виждали сходни места ", споделя Светлин. Чужденците поддържат различните пространства и сцената в България живи. " Българите обичат по-лъскави места. Докато чужденците тук се усещат вкъщи ", допълват от " Хале 3 ".
 
Автор : Александър Детев,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР