През февруари 2024 г. се очаква парламентът да обсъжда на

...
През февруари 2024 г. се очаква парламентът да обсъжда на
Коментари Харесай

1/4 от морските плажове у нас частни според проучване на Зелени закони

През февруари 2024 година се чака Народното събрание да разисква на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, препоръчана от  Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов. Законопроектът е обсъждан от политически сътрудници и цивилен природозащитни организации, които упорстват за промени, които да спрат застрояването на Черноморието и да оказват помощ за опазването му. Според гражданското придвижване " Зелени закони " * обаче в плана има противоречиви разпореждания, които в действителност могат да доведат до презастрояване на морския бряг и още предходната година сигнализираха за проблемите, които записват - вижте тук.    

Във връзка с идното гласоподаване от " Зелени закони " обръщат внимание и на това, че към 2024 една четвърт от крайбрежната плажна линия е частна благосъстоятелност и това е в несъгласие с Конституцията. След 2005 година крайбрежната плажна линия, която не се употребява за „ рекреация “, последователно се приватизира – като аграрни земи и гори – и последователно се урбанизира, а законопроектът не преглежда този проблем.  

" Приватизацията се случва последователно – и 14 Народни събрания и 21 Министерски съвета са си притваряли очите за този развой, а три от тях доста интензивно му спомагаха (кабинетите Сакскобургготски, Станишев, Борисов 1). Нека не забравяме и ролята на прокуратурата в това безвластие – от 2005 г към тях са подавани голям брой сигнали. Последният сигнал, който подадохме с журналистката Петя Петрова, беше за приватизацията посредством заменки на плаж „ Камчия юг ” (Камчийски пясъци). Още  в архива си вардя входящия номер - 4210 от 20.06.2013 година Оттогава се смениха трима основни прокурори, Петя Петрова умря през 2017 година, само че отговор по сигнала за продажбата и заменките на морския плаж няма ", написа Тома Белев, който прави резюме на информацията.  

Колко и къде са плажовете съгласно изследването на " Зелени закони "

Липсата на обединен указател с плажовете и техните граници затруднява обобщаването на броя и местоположението на плажовете в България. Така през годините и броят, и площта и имената им се трансформират неведнъж (пример за това е община Долни Чифлик).

На базата на няколко източника към началото на тази година може да се откри, че в България има не по-малко от 183 плажа:
* според Националния концесионен регистър –  85 плажа са отдадени под концесия,* съгласно заповед на министърът на туризма за неохраняемите плажове –  неохраняемите плажове са 98 неохраняеми плажа  
Колко плажове са вписани като благосъстоятелност на частни лица и общини 

От шейп файл от регистъра на профилираните карти може да се откри, че към 2024 година морските плажове заемат 14 213 декара, а съгласно данните от кадастъра се открива, че 26% от тях, или 3 811 декара, се водят благосъстоятелност на частни лица и общини.
*частна благосъстоятелност се открива в 41 плажа, като няколко плажа са на практика частни* най-големият български плаж при с. Ново Оряхово е частен - 90%, а вторият по величина морски плаж у нас – този в Шкорпиловци – е частна благосъстоятелност над 60%.
Цялото резюме, както и кои са  можете да видите тук.  

 

Една четвърт от крайбрежната плажна линия е частна благосъстоятелност в несъгласие с Конституцията. Двата най-големи...
Posted by Тома Белев on Tuesday, 30 January 2024
 

*   От 2014г. насам „ Зелени закони “ следи развиването и използването на българското екологично законодателство в областите на енергетиката, климата, устройството на територията, развиването на селските региони, биоразнообразието и горите.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР