През февруари – в ден, който беше описан като страхотен“

...
През февруари – в ден, който беше описан като страхотен“
Коментари Харесай

Върховният съд на Калифорния потвърди, че пчелите са риби

През февруари – в ден, който беше разказан като „ страховит “ за пчелите в американския щат Калифорния – локалния съд постанови, че земните пчели са риби. Сега Върховният съд на щата прегледа по-отблизо, че те в действителност са риби, в решение, което има в действителност позитивни последствия за насекомите (също към този момент известни като риби) в щата.

От биологична позиция пчелите не са риби, както означават в своите решения съдиите от Третия областен апелативен съд на Калифорния и Върховния съд на Калифорния. Съдът обаче реши, че земните пчели могат да бъдат класифицирани като безгръбначни, предлагайки им отбрана според Закона за застрашените типове в Калифорния.

„ Въпросът, който се слага тук, е дали земната пчела, сухоземно безгръбначно, попада в определението за риба “, се споделя в обобщението си съдиите от Трети областен апелативен съд. Съгласно държавния закон за застрашените типове, „ застрашени типове “ могат да бъдат птици, земноводни, влечуги, бозайници или риби. Насекоми, като пчелите, не могат да са предпазени съгласно това определение.

Съдиите обаче поясняват, че е „ неразбираемо “ дали законодателят има намерение дефиницията на риба да се ползва единствено за водни типове. Всъщност, означават те, актът към този момент се ползва за сухоземни мекотели.

Върховен съд на Калифорния

„ Рибата, както нормално се схваща терминът в ежедневния език, несъмнено, живее във водна среда. Както означават Министерството и Комисията обаче, техническото определение в раздел 45 от Кодекса за рибата и дивеча на Калифорния включва мекотели, безгръбначни, земноводни и ракообразни, всички от които обгръщат сухоземни и водни типове “, споделят съдиите.

„ Освен това, по силата на експлицитния език в раздел 2067, охлювът Trinity – сухоземно мекотело и безгръбначно – е заплашен тип според Закона и може да се квалифицира като подобен единствено в границите на определението за риба според раздел 45. “

Съдът реши, че Комисията по риба и дивеч има пълномощията да показва безгръбначните като застрашени типове. „ След това разгледахме дали пълномощията на Комисията са лимитирани до изброяване единствено на водни безгръбначни и заключихме, че отговорът е „ не “, се споделя в известието. „ Въпреки че терминът „ риба “ разговорно и нормално се схваща като отнасящ се до водни типове, терминът, употребен от законодателната власт в дефиницията на риба в раздел 45, не е толкоз стеснен. “

Накратко, земните пчели са риби, в случай че Комисията по риба и дивеч каже, че са риби – с цел да им обезпечи по-добра отбрана. Решението, въпреки и излишно необичайно от позиция на метода, по който нормално се дефинират рибите и пчелите, е приветствано от групи в отбрана на насекомите, както и от други природозащитници.

„ Въодушевени сме от решението на Върховния съд на Калифорния “, споделя Сарина Джепсен, шеф на застрашените типове в Обществото за запазване на безгръбначните Xerces. „ Днешното решение удостоверява, че отбраната на Закона за застрашените типове в Калифорния се ползва за всички застрашени локални типове в нашия щат и е от решаващо значение за отбраната на известното биоразнообразие. “

„ Пчелите и другите опрашители са неразделна част от здравите екосистеми и основната опрашителна активност, която те дават, служат на всички нас, като вършат това решение експоненциално по-влиятелно “, споделя Памела Флик, програмен шеф на Калифорния към Защитниците на дивата природа, в изказване след февруарското решение.

Тази крайна дума на съда значи, че и други типове инсекти могат да бъдат класифицирани като риби, с цел да им се обезпечи същата отбрана, която в този момент се дава на тези пчели. Главният арбитър Тани Кантил-Сакауе прибавя по време на решението си, че законодателната власт е изцяло свободна да обясни какво се има поради под закона, като да вземем за пример да обясни, че той се ползва за инсекти.

„ Тъй като една от всеки три хапки храна, която ядем, идва от просвета, опрашена от пчели, това правосъдно решение е от решаващо значение за отбраната на нашите хранителни доставки “, споделя Ребека Спектър, шеф на Западния бряг в Центъра за сигурност на храните. „ Решението разяснява, че инсекти като пчелите дават отговор на условията за отбрана според Закона за застрашените типове в Калифорния, което беше значимо, с цел да се подсигурява, че популациите от застрашени типове ще могат да оцелеят и процъфтяват. “

Този опрашител – единствено да подчертаем – в този момент е риба.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР