През декември 1978 година Guardian съобщава, че швейцарските власти са

...
През декември 1978 година Guardian съобщава, че швейцарските власти са
Коментари Харесай

Брендо като Швейцария на Балканите

През декември 1978 година Guardian оповестява, че швейцарските управляващи са обвинили 38-годишния българин Ганчо Ганчев, че дружно с полски съизвършител е изискал над половин милион $ откуп от фамилията на Чарли Чаплин, с цел да върнат ковчега с тялото на умрелия година по-рано комедиант. В сходство с етичните правила на публицистиката от изданието по-късно прецизират, че Ганев е получил условна присъда.

До края на юни 2022 година това евентуално беше най-популярният конфликт на българин с швейцарската правосъдна система. В понеделник пресслужбата на Федералния углавен съд на Швейцария заяви, че е произнесъл неоправдателни присъди по делото против " българска незаконна организация, забъркана в интернационален трафик на опиати и пране на пари ". За интернационалните медии това дело беше известно като Credit Suisse. Една от най-големите швейцарски банки беше упрекната за това, че не е положила задоволително грижи и по този начин е улеснила изпирането на над 100 млн. евро, добити от трафик на кокаин от Южна Америка до Западна Европа. В България това просто беше " швейцарското " дело на Брендо, или Евелин Банев. Бивш играч по битка, наказан за трафик на опиати в Румъния и Италия. През септември 2021 година той беше арестуван за малко в Украйна, само че беше освободен, откакто стана ясно, че има украинско поданство.

В познанието за българската проведената престъпност след промяната на тоталитарния режим през 1989 година има разнообразни учения. Някои са уверени в основополагащата роля на Държавна сигурност (и силата на другите управления) или надлежно на Политбюро, други - в силата на професионалния спорт, излязъл на улицата, а трети - в траялото с десетилетия опълчване на партизанските бригади " Чавдар " и " Антон Иванов " и така нататък

Основната уязвимост на сходен метод е, че подценява участниците в тези събития и техните качества. Историята на 58-годишния Евелин Банев е образец за тъкмо това.
Реклама 17 години обратно
Прякорът му Брендо влиза в медийно послание през май 2005 година, когато неговият съучастник и зет Константин Дишлиев е разстрелян в центъра на София. През пролетта на 2005 година убийството се откроява поради профила на жертвата. 28-годишният тогава Дишлиев има финансова къща, занимаваща се с нещо, наподобяващо на компаниите за бързи заеми през днешния ден, само че е надалеч от профила на убитите тогава Георги Илиев или Клюна.

По това време основен секретар на Министерство на вътрешните работи е Бойко Борисов, а поръчковите убийства се случват съвсем всяка седмица.

И в случай че в България убийството на Дишлиев е по-скоро медийно събитие, на 2000 километра на запад то основава сериозен проблем. Младият мъж, татко му, неговата брачна половинка и нейната сестра се оказват огромни клиенти в швейцарска банка, а изявленията за ликвидиране му и хипотетичните връзки с проведената престъпност тормозят банковата институция, която изпраща задача в България.

Някъде тогава швейцарските управляващи стартират следствие. В момента, в който желаят информация от българските управляващи, прокуратурата в София стартира редом дело. През април 2007 година, три месеца след приемането на България в Европейски Съюз, Брендо е арестуван в София и упрекнат в това, че е управлявал проведена незаконна група за пране на пари от наркотрафик. Делото в Швейцария обаче продължава.
Реклама
В края на 2020 година условни присъди по това следствие получават някогашната брачна половинка на Брендо Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева, както и още един швейцарец. Разследването продължава против посочения за доближен до Банев Георги Семерджиев - Жоро Шопа, арестуван от испанските управляващи през 2017 година, откакто в дома му в Каталуния бяха открити Ветко и Маринела Арабаджиеви. Специализираната прокуратура образува следствие против Семерджиев, което може да бъде употребявано като съображение той да не бъде предаден на швейцарските управляващи.

Междувременно Евелин Банев получи ефикасни присъди в Италия и Румъния. Разследването против него в Швейцария обаче е спряно, защото не може да бъде открит. Парадоксално през септември 2021 година той беше задържан за малко в Украйна, само че беше пуснат на независимост, откакто стана ясно, че има украинско поданство.
Според влезлите в действие правосъдни актове Евелин Банев - Брендо наподобява на наркотрафикант от международен мащаб, договарящ непосредствено с картелите в Южна Америка и доставящ непосредствено на проведени групи в Испания и Италия Фотограф: Анелия Николова Присъдите от 27 юни
В последна сметка подсъдими по делото в Швейцария останаха някогашни частни банкери на групата на Банев, банката (швейцарското законодателство разрешава юридически лица да носят наказателна отговорност), както и неговата дясна ръка Живко Николов.

Условна присъда от 20 месеца получи Елена Бергоми, някогашна служителка на Credit Suisse. Съдът приема, че тя е " направила или е обезпечил осъществяването на транзакции по разпореждане на тези клиенти в интервала сред юли 2007 година и декември 2008 година, основно в чужбина, макар съществуването на съответни данни за незаконния генезис на средствата " и по този начин е помогнала на незаконната организация да избави сума, равняваща се на 19 млн. евро.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Интервю 1 Политика 2 Места 3 Войната в Украйна Реклама
Банката Crédit Suisse е приета за отговорна за недостатъци в " наблюдението на банковите връзки, свързани с незаконната организация, както и във връзка с контрола върху спазването на разпоредбите за битка с изпирането на пари от страната ", поради това банката е санкционирана с 2 млн. евро.

Живко Николов, който съгласно швейцарските управляващи е юридически и финансов консултант на Евелин Банев, е наказан на 36 месеца отнемане от независимост, половината от които са условни. В продължение на години той е работил във компания за регистрация на офшорни компании. След това влиза в управата на бизнеса с недвижими парцели на Брендо в България. " Съдът приема, че той е работил като приближен представител на незаконната организация, като е правил финансови дейности, целящи да прикрият незаконния генезис на средствата, подадени в Швейцария, и да им придадат тип на правда, като е работил като медиатор сред две швейцарски банки и няколко членове на организацията, а по-късно е оказал помощ на организацията да трансферира средствата си отвън Швейцария, с цел да заобиколи закона. ", написа в прессъобщението на съда.

Другият българин е Георги Караманлиев, другар от детинство на Брендо от Тополовград, а след това треньор по битка в Швейцария. Той получава условна присъда, откакто е приет за отговорен за " тайното преместване на средства на незаконната организация от Испания до Швейцария и че е работил като " подставено лице " на организацията, по-специално като се е оповестил погрешно за автентичен притежател на банкови връзки и притежател на парцел в Швейцария ". Инкриминираните суми за Николов са повече от 35 млн. евро, а за Караманлиев - повече от 7 млн. евро.
Тече, всичко тече
В решението си съдът показва, че присъдите са понижени " заради нарушаването на правилото на експедитивност и миналия интервал от време от осъществяването на закононарушенията ". Нещо повече - в диспозитива на решението съдът изплаща финансови компенсации на наказаните.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Делото е прекъснато " във връзка с някои обстоятелства предвид на обстоятелството, че все още на постановяване на решението наказателното произвеждане е било погасено по отминалост ", съгласно правосъдното решение.
Обратно в България
От решението на Федералния углавен съд излиза наяве, че цялата спекулация ще коства на Credit Suisse към 30 млн. евро. Според обвинителния акт единствено през Швейцария групата към Банев е осъществила транзакции за над 140 млн. евро.

Брендо получава тежки присъди в Италия и Румъния за наркотрафик. В България е наказан за пране на пари, а в Швейцария са наказани неговите " сътрудници ".

В " швейцарското " дело обаче е маркирано нещо явно - съгласно данни на италианските, австрийските и немските служби Брендо има контакти на доста високо равнище в държавното ръководство в България.

Тази констатация обаче не намира съответен отговор. И тук виновният не е Банев.
Съучастниците на Брендо
Според влезлите в действие правосъдни актове Банев наподобява на наркотрафикант от международен мащаб, договарящ непосредствено с картелите в Южна Америка и доставящ непосредствено на проведени групи в Испания и Италия и перящ парите си през една от най-големите банки в Швейцария.

Подобно на други престъпни престижи от прехода, Брендо се сблъсква с новата действителност към приемането на България в Европейски Съюз. И в случай че той е поел своята отговорност, други не са.

Факт е, че огромна част от описаните в делата в България и Швейцария активи, за които се твърди, че той е имал надзор, в никакъв случай не са били търсени от така наречен Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. Факт е, че Банев е получавал директна информация от българските правоохранителни институции, а за това няма осъдени.

Източник на " Капитал " от правоохранителните институции описа, че най-малко две поръчкови убийства и над три хванати огромни доставки на кокаин през последните три години водят към Банев.
Свързани публикации Превзетата страна 1 юли 2022, 06:30 Швейцарските банки към момента са привлекателни за нарушителите 28 февруари 2022, 10:45 Швейцарската случка на Брендо, която стигна до Credit Suisse 18 февруари 2022, 06:30 История и жилища в " Рила " 4 март 2020, 17:00 Новата постройка на Брендо 15 ноември 2018, 11:14 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Димитър Пеев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР