През август 2020 г. общият показател на бизнес климата се

...
През август 2020 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Какъв е бизнес климатът у нас?

През август 2020 година общият индикатор на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в бранша на услугите. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ), съобщи " Фокус ".

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ остава на юлското си ниво. Анкетата записва известно усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи активността на предприятията, не престават да бъдат несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене от чужбина и незадоволителното търсене от страната, като през последния месец се следи понижение на отрицателното им въздействие.

По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите не плануват покачване през идващите три месеца.

Строителство

През август съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ резервира почти равнището си от предходния месец. Според строителните бизнесмени актуалната индустриална интензивност се усъвършенства, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца са оптимистични.

Основните спънки за развиването на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и фактора „ други “.

Относно продажните цени в строителството упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се намалява с 2.9 пункта вследствие на по-неблагоприятните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и мненията им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са леко влошени.

Най-сериозният проблем, объркващ активността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

Търговците на дребно не чакат покачване на продажните цени през идващите три месеца.

Услуги

През август съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ нараства с 4.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Позитивни са и мненията им за актуалното търсене на услуги, до момента в който упованията за идващите три месеца се утежняват.

Основните усложнения за развиването на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора.

По-голяма част от мениджърите чакат продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР