През април - първият пълен месец на извънредно положение, в

...
През април - първият пълен месец на извънредно положение, в
Коментари Харесай

Покупко-продажбите на имоти спадат с 55% през април

През април - първият цялостен месец на изключително състояние, в страната са изповядани 7678 сделки на недвижими парцели. От тях 1590 са в София, сочат данни на Агенцията по вписванията

© Цветелина Белутова Спадът в сделките на недвижими парцели в България е 55% през април на годишна база, демонстрират данни от Агенцията по вписванията, предоставени на " Капитал ". През първия цялостен месец от изключителното състояние в страната са изповядани 7678 сделки при 17 113 година по-рано. Данните включват покупко-продажбите с всички типове здания и със аграрни земи, минали през нотариус. Те не отразяват покупко-продажбите с парцели " на зелено ".

За съпоставяне - през март, който единствено във втората си половина попадна под рестрикциите поради ковид, спадът е 27.5% на годишна база - изповядани са 11.8 хиляди сделки при съвсем 16.3 хиляди година по-рано. А през първата четвърт на 2020 година, която стартира със мощни януари и февруари, сделките в страната са 37.7 хиляди - с 6% по-малко, в сравнение с през същия интервал на 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако през 2019 година април е с 5% по-силен от март като брой сделки, то през 2020 година той е с 35% по-слаб от предходния месец.

Април: По-голям град, по-малък спад

През април измежду шестте най-големи града в страната и техните региони най-добре се показва София. В столицата са изповядани 1590 сделки - с 33% по-малко от предходния април, когато са регистрирани 2368 покупко-продажби. Очевидна причинност в тази категория през април е, че колкото е по-малък е градът, толкоз по-голям е спадът в покупко-продажбите.

В останалите пет огромни града сделките са намалели с към 50%. Пловдив, Варна и Бургас са под това равнище, а Стара Загора и Русе - над. Сделките в Пловдив през април са 660, което е с 49.35% по-малко по отношение на предходния април. Във Варна са 604 (спад от 44.7%). В Бургас са изповядани 254 покупко-продажби, което е спад от 48.7%. В Стара Загора през нотариус са минали eдва 175 сделки (56% надолу), а в Русе - 185 (спад от 58%).

Делът на покупко-продажбите в шестте огромни града общо за април и март нараства до 41%, а през април - до 45% от всички в страната. За съпоставяне - година по-рано той се движи към 36%. Това също демонстрира, че замръзването на пазара поради изключителното състояние е още по-голямо в регионите на по-малките обитаеми места.

Март: Най-голям спад в Пловдив, минимален - в Стара Загора

През март динамичността на покупко-продажбите в огромните градове е по-нестройна, евентуално тъй като към момента е под въздействието на спецификите в развиването на съответния местен пазар при започване на годината. През този месец максимален отлив от сделки има в Пловдив - 23.8%, като покупко-продажбите понижават на 962. Пловдив е и градът измежду шестте огромни с най-значителен спад за цялото първо тримесечие - 10% по отношение на същия интервал на предходната година. През 2019 година обаче пазарът на парцели в града беше в раздвижване около статута му на Европейска столица на културата.

Свиването в София е със 17.7% (1959 сделки). За тримесечието столицата бележи спад с 6% до 5285 сделки. Сходен като % е и спадът и в Бургас - 17%, като за тримесечието покупко-продажбите в морския град са намалели с 9% до 1265.

Варна приключва първото тримесечие с 6% растеж в покупко-продажбите до 2555. През март спадът в града е сдържан (12.8%). В Русе той е 13% (355 сделки), като за тримесечието градът е с растеж 1% до 1018 покупки. Най-слабо засегнатият град измежду шестте огромни през март е Стара Загора. Там сделките спадат с 11.4% (на 343), само че през първото тримесечие градът се открояваше от останалите с 11% растеж на този вид покупко-продажби (до 1062), като той даже се забързваше по отношение на предходното тримесечие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР