През април 2022 г. трима млади български предприемачи стартират компанията

...
През април 2022 г. трима млади български предприемачи стартират компанията
Коментари Харесай

Нова възможност за изгоден, бърз и природосъобразен транспорт в София



През април 2022 година трима млади български бизнесмени започват компанията Cyrcl, с задачата да предложат на жителите на София нов здравословен, резистентен и екологичен споделен транспортен способ. Услугата им дава опция на потребителите да наемат от велосипедите, позиционирани на разнообразни местоположения в столицата и да заплатят единствено броя минути, които са ги употребявали за напредване от една точка до друга. Велосипедите могат да бъдат освобождавани на всички места в обслужваните зони, стига да се съблюдават разпоредбите за рационално паркиране. Три месеца след старта на компанията, Cyrcl към този момент имат над 100 велосипеда и покриват 17 квартала в София, което прави услугата налична и комфортна за още повече хора. Постепенно екипът възнамерява да усили доста зоните и броя налични колела в София, както и да разшири активността си и в други градове.

„ Велосипедите подтикват физическата интензивност и са бързи, без отрицателни резултати върху околната среда. Освен това не изискват зареждане, което ги прави по-ефективни, спрямо електрическите тротинетки, скутери и коли и съвсем всички жители умеят да карат велосипед. В голям брой западни страни, краткосрочният наем на велосипед е одобрен бизнес модел и имаме вяра, че бързо ще набере почитатели като здравословен, преференциален, бърз и екологичен транспортен способ и на българския пазар “, споделят създателите на компанията Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева.

Как работи услугата?

За да се възползват, потребителите би трябвало да изтеглят приложението Cyrcl на телефона си (налично в и ), благодарение на което да открият намиращ се наоколо до тях велосипед и да го отключат със сканиране на неговия идентификационен баркод. Велосипедите могат да се употребяват в продължение на до 24 часа и могат да се освободят на всяка локация в позволените зони на покритие на услугата. Заплащането се прави след въвеждане на карта в приложението, като потребителите се таксуват по 0.15 лева на минута, до достигането на таксата за дневен наем, в размер на 18 лева дневно (т.е. след втория час, устройството може да се употребява още 22 часа без в допълнение възнаграждение, до постигане на 24 часа).

Екипът зад Cyrcl:

Енрико Маринов за пръв път вижда образци за споделената подвижност, до момента в който учи в Милано и остава впечатлен от метода, по който технологията може да промени образа на града. По-късно живее в Ротердам и Барселона, където вижда страната и бизнесмените да работят дружно в посока стабилно развиване на градовете посредством микромобилност. Оставя кариерата си в Hewlett-Packard настрани, с цел да се върне в България и да даде началото на единствената сега частна услуга за споделено прилагане на колела. Енрико дава отговор за финансовата и оперативната страна на стартъпа.

Асен Янков дава отговор за поддръжката и положителното показване на програмен продукт системата и флотата от колела на Cyrcl. От дребен се интересува от технологиите. Това е повода да насочи образованието и кариерата си в тази сфера. Преди Cyrcl, Асен работи в основния механически отдел на една от водещите банки, където се занимава с поддръжка и развиване на осведомителните системи.

Симона Йончева приключва британска литература в Aberdeen University през 2015 година, след което следва психотерапия в Regents University of London до 2017. След завръщането си в България, Симона посвещава няколко години на преподаване на британски език на дребни и огромни. Днес ръководи връзката на компанията и дава отговор за построяването на прогресивно мислеща общественост към Cyrcl.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР