През 30-те години ХХ в. една бивша китайска куртизанка успява

...
През 30-те години ХХ в. една бивша китайска куртизанка успява
Коментари Харесай

Историята на Пан Юлян – първата художничка модернист в Китай

През 30-те години ХХ в. една някогашна китайска куртизанка съумява да си извоюва място в европейската живопис, само че коя е тя и по какъв начин го прави? Днес ще ви разкажем за Пан Юлян – евентуално първата художничка новатор в Китай.

Пан Юлян е едвам на 13, когато губи родителите си и е продадена в обществен дом. Когато става на 18, състоятелен клиент я изплаща, с цел да я направи своя наложница – Пан Джанхуа. В знак на признателност тя взима неговото име. След това стартира да взима уроци по живопис от техен комшия. Директора на Шанхайското учебно заведение по живопис, известно с авангардизма и преподаването на западни техники, който е и другар на Пан Джанхуа вижда творбите й и остава впечатлен. И по този начин през 1918 година тя става първата жена, която учи там.



От 1921 година художничката продължава образованието си в Европа, първо в Лион, а по-късно в Париж и в Рим. През 1928 година се връща назад в Китай, където стартира да преподава в Шанхайското учебно заведение по живопис, а след това става и шеф на отдела за западна живопис. Пан Юлян има необикновен интерес към голото тяло, постоянно върви да рисува в публични бани и прави доста свои автопортрети. По това време тази тематика е табу в Китай и изкуството й не се приема по никакъв начин добре от обществото.

По тази причина тя взема решение да замине още веднъж Париж, където стартира да преподава в Парижкото учебно заведение за изящни изкуства. След време желае да се върне в родината си, само че не й позволяват заради картините й, които по това време се считат за прекомерно провокативни. Прекарва последните си години, рисувайки в самотност и изолираност.

 
Красивият свят на балета през погледа на Дега


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР