През 2024 годинабюджетът за отбрана ще нарасне, съобщи във Варна

...
През 2024 годинабюджетът за отбрана ще нарасне, съобщи във Варна
Коментари Харесай

Военният министър е категоричен: България няма да изпраща военнослужещи в Украйна

През 2024 година бюджетът за защита ще нарасне , заяви във Варна министър Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще доближи два % от брутния вътрешен артикул .

" Имайки поради обстановката със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат прочут приоритет " , сподели още министърът. Той добави, че няма задоволително наблюдения, с цел да даде цялостна оценка на активността на военния флот, само че вижда предпочитание да се усъвършенстват качествата му и ще се работи в тази посока.

Министърът разяснява, че още през тази година е обезпечено покачване на заплатите на военнослужещите с 10 % , само че за превъзмогване на казуса с дефицита на фрагменти в армията ще се търсят сложни решения. " Това нарастване на възнагражденията демонстрира схващане и от държавното управление, и от Народното събрание, че потребностите на армията са основни и разрешаването на проблемите с комплектоването е доста значимо ", сподели Тагарев.

На въпрос за осъществяването на плана за бойните самолети F16 , министърът уточни, че три такива „ към този момент са на конвейера “ . Той посочи, че възнамерява през есента да посети Съединени американски щати, с цел да види на място градежа на машините.

Министърът прикани да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна . " Не бива да се стряскат хората, няма нито такива планове, нито някакви разисквания ", бе безапелационен Тагарев.

Във Варна тази министърът на защитата бе посетител на събранието-концерт, отдадено на празника на Военноморските сили (ВМС) на Република България. Тържеството почетоха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, началникът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, доста жители. Утре честванията по случай 144-ата годишнина от основаването на Военноморски сили ще продължат с обред по заграбване на първо офицерско звание на випускниците от Военноморското учебно заведение в града.

Източник:Мила Едрева/БТА

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР