През 2021 г. графичните карти бяха дефицитна и търсена стока.

...
През 2021 г. графичните карти бяха дефицитна и търсена стока.
Коментари Харесай

Задава ли се срив след мащабния бум на пазара на чипове?

През 2021 година графичните карти бяха дефицитна и търсена стока.

Почитателите на видеоигрите и "копачите " на криптовалути се редяха на опашки по цели нощи, с цел да се снабдят с най-новите оферти от висок клас на Nvidia или AMD.

Освен това графичните процесори надалеч не бяха единствените полупроводници, които се търсеха на пазара.

Острият дефицит на чипове прекъсна производството на всичко - от смарт телефони до коли и ракети, тъкмо когато търсенето на всевъзможен тип електронни устройства процъфтяваше.

Миналата година приходите на промишлеността за чипове са нарастнали с една четвърт до 580 милиарда $, съгласно IDC. Пазарните оценки на производителите на чипове скочиха, като тайванският колос TSMC се трансформира в десетата най-скъпа компания в света.

Той и двата му съществени съперника - американската Intel и южнокорейската Samsung, вложиха общо 92 милиарда $ предходната година, което е нарастване от 73% по отношение на 2019 година, като дадоха обещание още към 210 милиарда $ капиталовложения през идващите две години.

Днес обаче наподобява, че цикълът, който изстреля цените на акциите на производителите на процесори до небесата, е на път да завърши. И след изключителния взрив от последните две години, може да се окаже, че те са изправени пред също толкоз огромен срив, написа The Economist.

По-рано този месец Samsung заяви, че чака спад на оперативната облага през актуалното тримесечие след три следващи тримесечия на рекордни продажби. Компанията обмисля понижаване на цените на чиповете за памет през втората половина на 2022 година

През юни американската Micron Technology предвижда продажби от 7.2 милиарда $ през третото тримесечие, или с една пета под упованията на анализаторите. Консултантската компания TrendForce чака цените на RAM паметта да паднат с една десета през идващите три месеца.

А съгласно други оценки цените на видеокартите са паднали на половина от януари вследствие на срутва при криптовалутите.

Цените на акциите на международните производители на чипове се сринаха с към една трета от началото на годината, а геополитическото напрежение рискува да раздели световния пазар и да донесе нови проблеми във веригите за доставка. По всичко проличава, че промишлеността на "суперзвездите " от времената на пандемията към този момент напълно не наподобява толкоз звездна, написа още изданието.

Една от аргументите за това е обвързвана с предлагането. Един от методите, по който компаниите прибавят потенциал, е посредством инсталиране на нови мощности в съществуващите си заводи.

През втората половина на 2021 година световните разноски за съоръжение за произвеждане на чипове върху силициеви пластини са скочили с към 75%, спрямо равнищата преди пандемията от COVID-19, по данни на изследователския институт Future Horizons.

Като се има поради, че минава най-малко една година, преди тези вложения да се трансфорат в нови полупроводници, в края на 2022 година може да се следи пренасищане на производството.

Друг метод за увеличение на потенциала е посредством създаване на нови фабрики, което може да отнеме няколко години. Според статистиката на браншовата организация SEMI, 34 такива завода са отворили порти в международен мащаб през 2020 година и 2021 година Други 58 са планувани да стартират произвеждане сред 2022 година и 2024 година Това би повишило световния потенциал с почти 40%.

Intel има шест заводи в развой на разработка, в това число и водеща „ мегафабрика “ на стойност 20 милиарда $ в Охайо, както и още два завода в Аризона и Магдебург, Германия. Инвестиционните проекти на Samsung включват огромна съвременна фабрика в Тексас, а TSMC построява сходен в Аризона. Повечето от тях се чака да стартират да създават чипове до 2025 година

Но до момента в който част от това свежо предложение се материализира, има риск търсенето да намалее съществено. Най-ясни признаци за това има на пазара за лични компютри, които генерират към 30% от общото търсене на чипове от всички разновидности.

След като получиха подтик по време на пандемията, когато работата и образованието от у дома се трансфораха в норма, доставките на компютри в международен мащаб се чака да намалеят с 8% тази година, съгласно IDC.

Продажбите на смарт телефони, които основават други 20% от търсенето, също се чака да спаднат. През април доставките на смарт телефони в Китай - най-големия пазар в света, бяха с една трета по-ниски, в съпоставяне със същия месец на предходната година. Забавянето на продажбите на компютри и телефони ще бъде още по-рязко, в случай че международната стопанска система изпадне в криза.

Центровете за данни и производството на коли употребяват към една десета от всички създадени чипове в света. Там не се чака спад в търсенето тази година, само че се следят известни признаци на закъснение в темповете на напредък. Китайските поръчки за сървърни чипове, които зареждат центровете за данни, също понижават.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР