През 2021 г. BlackRock стана първият глобален мениджър на активи,

...
През 2021 г. BlackRock стана първият глобален мениджър на активи,
Коментари Харесай

Китайската мечта на американските мениджъри на активи потъва

През 2021 година BlackRock стана първият световен управител на активи, който ръководи напълно личен бизнес с взаимни фондове в Китай. Това се случи близо година откакто основният изпълнителен шеф Лари Финк назова страната " една от най-големите благоприятни условия ".   Две години по-късно най-големият управител на активи в света се бори с конкуренцията на пазара. BlackRock се подрежда на 145-о място измежду близо 200 китайски мениджъри във връзка с ръководството на локални активи, съгласно Wind, снабдител на финансови данни. Изцяло притежаваните от Fidelity International и Neuberger Berman дъщерни сдружения в Китай се подреждат още по-ниско.   Незадоволителният старт на BlackRock е емблематичен за други титани на Уолстрийт, чиито фантазии за благосъстояние от Китай наподобява се изплъзват, написа The Wall Street Journal.    Потокът от покупко-продажби за доста американски капиталови банки в Китай се забави съществено, откакто локалните компании от ден на ден се обръщат към китайските им сътрудници. Междувременно забавящата се китайска стопанска система и възходящите компликации при достъпа до данни понижиха апетита на задграничните вложители към китайски активи.   Новата заповед на президента Джо Байдън, която ще забрани на американците да влагат в някои китайски компании, е последният от поредност проблеми.

Перспективата изглеждаше по-светла единствено преди няколко години   През 2020 година Китай отстрани рестриктивните мерки за американските мениджъри на активи, които продават взаимни фондове на самостоятелни китайски вложители, и анулира рестриктивните мерки за задгранична благосъстоятелност в локални компании за скъпи бумаги.    На идната година Goldman Sachs пое цялостен надзор над своето локално поделение, през 2022 година Morgan Stanley усили каузи си до 94%. Въпреки формалното разхлабване на рестриктивните мерки за благосъстоятелност Китай наподобява безразличен да разреши на напълно притежавана американска компания да набере скорост, споделят анализатори.   " Западните бизнес модели, които работеха свободно в Китай единствено преди няколко години, получават нови провокации всеки месец ", разяснява Стивън Роуч, някогашен ръководител на Morgan Stanley Asia и старши помощник в Китайския център " Пол Цай " към Йейлското юридическо учебно заведение. " Средата през днешния ден е доста, доста по-тежка, в сравнение с беше. Мисля, че проектите за солидна агресия са сведени до най-малко ", добавя Роуч.

Компаниите от Уолстрийт се борят с нескончаем спад в приходите от капиталово банкиране вкъщи, а в този момент и напъните им в Китай също се провалят, отбелязва WSJ.   Миналата година Goldman, Morgan Stanley и JPMorgan регистрираха спад на приходите в бизнеса за капиталово банкиране в Китай. Междувременно китайските им съперници Citic Securities и China International Capital Corp. записаха надлежно 6% и 0,3% нарастване на приходите.   Китайското звено за скъпи бумаги на Goldman, което генерира единствено 4% от приходите си от бизнеса с капиталово банкиране през 2022 година, е довело или взаимно е осъществило 7 първоначални обществени предлагания на вътрешния пазар в Китай през последното десетилетие, в това число едно предходната година.   Citic Securities е управлявала 57 IPO-та единствено през 2022 година, демонстрират данните на Wind. Китайското звено за скъпи бумаги на JPMorgan е осъществило 2 покупко-продажби през предходната година, а Morgan Stanley няма нито една.   През май топ мениджърите на JPMorgan, в това число основният изпълнителен шеф Джейми Даймън, отлетяха за Шанхай за срещата на върха на банката Global China Summit. В изявление за Bloomberg Марк Леунг, началник на банката за Китай, съобщи, че е получил цялостен набор от лицензи за работа в страната, само че " това ще бъде по-дълго пътешестване, в сравнение с бихме желали “, добави той. „ Трябва последователно да изградим мащаб и известност, с цел да вършим бизнес ". Това значи, че компанията остава ангажирана с растежа в Китай. “ 

Трансграничните предприятия също понасят удар и тъй като ентусиазмът на интернационалните вложители към Китай понижава   Те са купили китайски локални акции за 12 милиарда $, което е най-ниската сума от 2016 година насам, сочат данни на Wind. Междувременно към 84 милиарда $ са напуснали китайския пазар на облигации през 2022 година и 20 милиарда $ през 2023 година към края на юли. Външното търсене на китайски акции и облигации се възвърне ненапълно тази година, само че дните на обилни вложения наподобява са завършили, най-малко към този момент.   За мениджърите на активи Китай даде голям необработен пазар от спестители, на които биха могли да продават взаимни фондове. Но интернационалните институции мъчно се конкурират с по-големи локални съперници, които продават по-голямо многообразие от взаимни фондове, в това число артикули, които се концентрират върху съответни браншове и капиталови тематики, показали се по-добре от по-широкия пазар.   BlackRock набра 6,68 милиарда юана (около 917 милиона долара) през септември 2021 година за встъпителния си съвместен фонд в Китай, откакто получи поръчки от повече от 110 000 физически лица. New Horizon Mixed Securities Fund влага в десетки акции със междинна и огромна капитализация, листнати в континентален Китай.   Активите на фонда са се свили с 47% към 30 юни, наранени от противоположното изкупуване на вложители и възвръщаемост от -30% от стартирането му. Той се оправи по-зле от бенчмарка си - китайския показател CSI 300 на най-големите акции, листнати на фондовите тържища в Шанхай и Шънджън, който е понижен единствено с 16% за същия интервал.   Vanguard, различен великански управител на активи в Съединени американски щати, пое по друг път, след първичните си проекти за агресия в Китай. През 2021 година компанията приключи процеса за пускане на бизнес с взаимни фондове там, откакто осъзна, че построяването на доста наличие в Китай ще бъде мъчно и скъпо. Тя към момента ръководи взаимно дружество за робо консултантски услуги с финансово-технологичната компания Ant Group.

Много анализатори на Уолстрийт разпространяваха прогнози за китайските пазари при започване на 2023 година, очаквайки повторното отваряне на втората по величина стопанска система в света след коронавирус рестриктивните мерки да провокира взрив на потребителските разноски. След първичния подтик последва серия от слаби стопански данни, което накара централната банка на Китай ненадейно да понижи главните лихвени проценти. Ситуацията се утежни до там, че китайската статистика спря да регистрира публично равнището на младежката безработица след месеци на спираловидно нарастване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР