През 2020 г. за пореден път се потвърждава изводът, че

...
През 2020 г. за пореден път се потвърждава изводът, че
Коментари Харесай

Местните данъци се вдигнаха рязко тази година

През 2020 година за следващ път се удостоверява изводът, че измененията в локалните налози следват доста тясно електоралния цикъл – в изборните години съвсем няма нараствания, само че това задържане непроменяемо се наваксва в първите години от мандата. Местните избори предходната есен обаче бяха последвани от своеобразен рекорд за последното десетилетие.

Разглеждаме четири от основните локални налози:
данък върху недвижимите парцели - нежилищни парцели на юридически лица; налог за прекачване на собственост; налог върху транспортните средства– с мощ от 74 kW - 110 kW; годишен патентен налог за търговия на дребно до 100 кв.м. комерсиална повърхност.
Промяна на определени локални налози, 2013-2020 година

 

Източник: ИПИ, данни за локалните налози получени по ЗДОИ от общините. Данните за 2019-та не включват измененията в налога върху МПС поради въвеждането на екологичния съставен елемент в определянето му

 

Графиката ясно показва връзката сред изборния цикъл и промените в локалните налози – 2015 и 2019 година са години с доста малко промени на локални налози, само че те незабавно биват последвани от забележителен растеж.

Общият брой нараствания на локални налози в интервала 2013-2020 година доближава 357 ,

на фона на едвам 90 намалявания за същия интервал.

Най-ясна е наклонността при налога върху недвижимите парцели на юридическите лица – през последната година се следят 44 нараствания, и едвам 4 понижения. Сходни са и измененията в данъчните ставки при прехвърлянето на благосъстоятелност -  27 нараствания и 3 понижения. Изглежда че общините към момента не са сигурни къде да слагат нивото на налога върху транспортните средства след прибавянето на екологичен съставен елемент към него, като тук  има условен баланс – 16 нараствания и 13 понижения единствено в главната ставка (на киловат мощност) за 2020 година по отношение на 2019 година Най-малко промени има при налога върху комерсиалната повърхност, като превесът тук е при пониженията – 7 по отношение на 4.

В този подтекст няма по какъв начин да не споменем и събитията от последните няколко месеца, и по-конкретно

реакцията на локалната власт в опит за ограничение на икономическите вреди

от епидемията от ковид и ограничаващите ограничения. В доста случаи измежду подхванатите ограничения беше и замразяването (и даже намаляването) на локални налози и такси, в опит за облекчение най-малко краткотрайно на бремето върху бизнеса и жителите. Прекалено рано е да кажем с какъв брой тъкмо, само че наподобява много евентуално най-малко за година това да задържи внезапното нарастване на месните налози.

Резкият растеж на локалните налози даже и на върха на стопански цикъл никога не е изненада. След като за идващите няколко години е отстранен рискът от утежняване на политическия имидж на локалната власт, тя се възползва от опцията да разшири личните си запаси. Това обаче не е някакво безогледно или инцидентно скимване на локалните администрации – финансовите запаси, с които разполагат с цел да извършват функционалностите си хронично са незадоволителни. Причината за това обаче не е толкоз в самата конструкция на локалните налози, техните нива или събираемостта им, колкото в цялостната конструкция на финансирането им и мощната взаимозависимост, в която са сложени от прехвърлянията от централния бюджет. Това от своя страна води както до проблематични политически връзки , по този начин и до късане на връзката сред развиването на локалната стопанска система и положението на локалните финанси.

Най-лесното и очевидно решение за възстановяване на положението на общинските бюджети е преотстъпване на част от данъчните доходи, които сега се насочват към централния бюджет. На този стадий това може да се случи посредством шерване на приходите от налога върху приходите на физическите лица (предложението на ИПИ по какъв начин да стане това и последващият фискален резултат в по-големи детайлности – на сайта http://dvenasto.bg/ ). Засега обаче тази промяна – изключително в подтекста на настъпилата икономическа рецесия – неколкократно се отсрочва, което обрича общините да покачват локалните налози все по-нагоре и по-нагоре в опит да обезпечават локални услуги и качествена среда за живот на своите поданици.

 

ЗА ДАННИТЕ 

В интервала сред 2013 и 2020 година ИПИ организира 9 обособени годишни проучвания на равнищата на локалните налози като част от работата по „ Регионални профили: индикатори за развиване ”. Данните се събират посредством заявки по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до всички общини в страната, като екипът ни прави и в допълнение онлайн изследване.

 

* Статията е оповестена в седмичния бюлетин на ИПИ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР