През 2019 г. над 30 000 електронни винетки са прехвърлени

...
През 2019 г. над 30 000 електронни винетки са прехвърлени
Коментари Харесай

Над 30 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на регистрационния номер

През 2019 година над 30 000 електронни винетки са трансферирани на коли поради пререгистрация на транспортните средства. Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при промяна на регистрационните табели тя се трансферира на новия номер. Прехвърлянето се прави от Националното тол ръководство след подадено заявление, оповестиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура ".

При смяна на регистрационния номер на автомобила притежателят или ползвателят му следва в границите на три работни дни да подаде заявление в централното ръководство или в регионалните пътни ръководства на Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) или на електронния адрес [email protected] Образец на заявката може да бъде изтеглен от уеб страницата www.bgtoll.bg (в менюто „ За нас “/ “Заявления “).

Необходимо е да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и остарелият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявката следва да се приложи удостоверение за регистрация на автомобила (стария огромен талон), а в случай че заявителят не разполага с него, е нужно да показа един от следните документи: контракт за покупко-продажба с нотариална легализация, застраховка „ Гражданска отговорност “, ваучър за преминат механически обзор или уверение от „ Пътна полиция “.

С цел противоположна връзка, изключително при нужда от спомагателни информации и разяснения, е наложително заявителят да уточни електронен адрес и/или настоящ телефонен номер. Прехвърлените електронни винетки поради пререгистрация на транспортното средство могат да бъдат тествани от бутона „ Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил “, откакто се вкара новият номер. Повече информация за процедурата по прекачване на е-винетките може да бъде открита в секцията „ Въпроси и отговори “ на уеб страницата www.bgtoll.bg.

Напомняме, че прекачване на електронни винетки е разрешено единствено поради промяна на регистрационните номера на автомобила и корекции поради неверно въведени данни не се позволяват. Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да подхожда на знаците в самия регистрационен номер . При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак - "О ". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период те не се вкарват.

При покупка на електронна винетка, без значение дали посредством интернет или на каса, отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност, е на притежателя или ползвателя му. Необходимо е още веднъж потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях информация преди да потвърдят финалното заплащане. Електронната система за събиране на пътни такси разрешава покупката единствено на една винетка за един автомобил за даден интервал от време. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

При открито нарушаване профилираните мобилни екипи на Научно-техническо управление оферират на лидера да заплати обезщетителна такса, с цел да може да довърши умерено пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса е: 70 лв. за автомобил с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3,5 тона, 125 лв. – за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса повече от 3,5 и по-малко от 12 тона, и 175 лв. – за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена единствено през POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако лидерът откаже да заплати на място обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. За да продължи пътя си в този случай би трябвало да заплати цената на най-евтината винетка за съответната категория коли – уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните коли. Плащането още веднъж е единствено с дебитна или кредитна карта. Той ще би трябвало да заплати обезщетителната такса в границите на 14 дни. Тогава това може да стане и по банков път или в брой на касите на Easy Pay.

В случай, че в 14-дневния период не постъпи заплащане, влиза в действие наказателно разпореждане, вследствие на което лидерът на пътното транспортно средство дължи санкция – за леките коли тя е 300 лв., а за тежкотоварните коли над 3,5 тона е 1800 лева Ако нарушителят заплати обезщетителната такса при определяне на нарушаването или в период от 14 дни от сформиране на акта за определяне на административно нарушаване, то той се освобождава от административнонаказателна отговорност и не му се постанова санкция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР