През 2018 година настоящият президент предложи за администратор на американската

...
През 2018 година настоящият президент предложи за администратор на американската
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните десетилетия

През 2018 година актуалният президент предложи за админ на американската галактическа организация Джим Брайденстайн. Много учени и симпатизанти на Демократическата партия се ужасиха от тази номинация, тъй като Брайденстайн е уверен републиканец, изказвал се е сериозно за световното стопляне и също така НАСА преди този момент е била постоянно била ръководена от академик, някогашен астронавт или непартиен. В последна сметка Брайденстайн бе определен от Сената на кантар – с 50 гласа “за ” по отношение на 49 “против ”.

Две години по-късно има сериозен напън от страна даже на демократично настроени симпатизанти Брайденстайн да бъде оставен на поста си в случай че Джо Байдън завоюва изборите. Положителното усещане от админа се споделя дори от стандартни медии като Forbes и (изненада!) CNN. 

“Това, което Тръмп свърши по верен метод, бе назначението на шефа на НАСА Джим Брайденстайн. Трябва ли да остане, в случай че завоюва Байдън? ”, написа Форбс.

“Няколко анализатори и специалисти оповестиха пред CNN че съгласно тяхната позиция Брайденстайн е приключил добра работа, като е навигирал по времето на доста сложна обстановка – балансирайки сред потребността да се изпълнят желанията на шефа му, Президента, и в същото време се е опитвал да остави НАСА настрана от свръхпартийната политическа кавга ”, написа най-критикуваната от Тръмп медия. 

Наблюденията на публицистите са правилни. При ръководството на предходни американски президенти НАСА постоянно се е борила за пари, те в никакъв случай не са били задоволителни и в последна сметка амбициозните цели на организацията не са били посрещани – било то завръщане на Луната или полети до метеорити и Марс. Вярно е, че Брайденстайн не се е занимавал с просвета. Но като умел политик той съумя да лавира сред другите политически течения и лобита. Днес програмата за асимилиране на Луната “Артемис ” има поддръжка и от двете партии в Конгреса. Не е ясно дали човек ще стъпи още веднъж на Луната до 2024 година. Но НАСА е на верния път, политическата поддръжка е налице и предпоставките за триумф са огромни. 

Доналд Тръмп бе индивидът, който се осмели да каже истината, че царят е гол – т.е. че частните ракети са по-ефективни от държавните. Преди никой на висок пост не се престрашаваше да го изрече, защото държавно-финансираните планове обезпечават работни места в голям брой щати – т.е. съставляват хранилки. Но още през 2018 година, написа Арс Текника, Тръмп изкоментира новоизстреляната тогава свръхтежка ракета на СпейсЕкс “Фолкън Хеви ” със следните думи “Ако държавното управление го беше направило, същото нещо щеше да коства 40 или 50 пъти повече пари ”.

Не, актуалният президент на Съединени американски щати не съумя да отстрани хранилките. И все пак сполучи да се пребори тази порочна процедура да не се случва отсега нататък. Въпреки големия напън НАСА да финансира идващото потомство спускаеми апарати за Луната на правилото “Разходи Плюс ” (т.е. наливане на каца пари в бездънна яма без резултат), организацията в последна сметка провежда конкурс и даде на три компании (СпейсЕкс, Дайнетикс и Блу Ориджин) лимитирани средства и задача да се конкурират между тях. 

Като резултат програмата “Артемис ” стигна доста по-далече от предшествениците си.

Ако Джо Байдън завоюва утрешните избори, той би постъпил умно да остави Брайденстайн на поста си и да продължи водената от Тръмп политика за НАСА. Ако обаче реваншизмът се наложи и всичко бъде прекъснато, загубата ще е за цялото човечество. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР