През 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот

...
През 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот
Коментари Харесай

Оборотът в сектора на домакински електроуреди у нас е достигнал 330 млн. евро

През 2016 година промишлеността на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47.6 милиарда евро за Европейският съюз. За България сумата е 330 милиона евро, като секторът у нас доближава 45% растеж в оборота за интервала 2008-2016 година. Днес в София на конференция на APPLiA България сдружението на производителите на домашен електроуреди показа настоящи данни и трендове в развиването на бранша. Специален посетител на събитието беше генералният шеф на европейската асоциация на производителите на домашен уреди Паоло Фалчони, който показа на българските медии новата визия на APPLiA и APPLiA България. Организацията до неотдавна беше позната у нас като СЕСЕД.

Браншът е обезпечил близо 1 милион работни места в целия Европейски съюз. "По претовареност у нас секторът е на приблизително равнище за Съюза, изпреварвайки страни като Швеция, Белгия, Гърция и Финландия ", съобщи генералният секретар на APPLiA България Габриела Чифличка. Тя посочи, че в България директните работни места са към 4000, като браншът в страната основава и непреки работни места в други свързани с него браншове.

Високотехнологична и мощно конкурентна, промишлеността резервира наклонността да влага интензивно в нововъведения. Само за България през 2016 година близо 10 милиона евро са вложени от сектора в изследвания и нововъведения за създаване на по-ефективни уреди с високо равнище на екологичност, които да носят от ден на ден икономии на семействата.

По време на конференцията от APPLiA засегнаха и друга настояща тематика от особена значимост за потребителите - въвеждането на нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настава поетапно за другите типове домашен електроуреди. Уреди като хладилници, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, ще се появят на пазара с нови етикети и променена канара за енергийна успеваемост най-рано през 2020 година. "На потребителите би трябвало да стане ясно, че се трансформира етикетът, само че уредите не стават по-малко ефикасни ", акцентира Чифличка. Тя изясни, че новото законодателство ще сътвори условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата канара A - G да са с по-висока енергийна успеваемост от уредите от най-високите класове А+++ по остарялата канара.

В рамките на Съюза за 2016 година към 17% от дребните домашен електроуреди, които са изчерпали виталния си цикъл, са свършили в кофата за отпадък. На фона на тази статистика, промишлеността е отделила над 1.3 милиарда евро за разделно събиране и преработване на уреди, които са се трансформирали в боклук. За този интервал браншът е събрал и рециклирал 1.7 милиона тона боклуци от домашен електроуреди.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР