През 2015 г. над 1 млн. души пристигнаха нелегално в

...
През 2015 г. над 1 млн. души пристигнаха нелегално в
Коментари Харесай

Управляема ли е миграцията: Какво се опитва да промени ЕС

През 2015 година над 1 млн. души дойдоха незаконно в Европа, искайки протекция от войни, климатичните промени, беднотия, гонене, както и просто по-добър живот. Миграционната рецесия, провокира срив в разпоредбите, по които до тогава Европейски Съюз управляваше приема на чужденци и докара до два опита за повсеместен ремонт на политиката за миграция и леговище.

Законодателният пакет за миграцията на комисията " Юнкер " от 2016 година след четиригодишно отлежаване беше ревизиран от комисията " Фон дер Лайен " през 2020 година, с цел да се " чуе гласът на европейските столици ". Но основните му детайли не престават да стоят блокирани от страните членки, поради неналичието на идентична оценка на обстановката и методите за справяне с нея.

Рисковете

Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен си беше сложила амбициозната цел главните правила на предлагането да бъдат признати до края на 2020 година Законодателните оферти от пакета " Юнкер ", за които беше открито единодушие, трябваше просто да се гласоподават. Почти година по-късно тя трябваше да признае, че механически диалозите сред Европейския парламент и страните членки, които би трябвало да ги одобрят, са напреднали, само че " политическото съглашение по някои основни детайли към момента е надалеч ".

В отчет за положението на миграционната политика на Европейски Съюз, оповестен в края на септември, Европейската комисия предизвестява, че моментът е сериозен. Предизвиканата от Беларус изкуствена миграционна рецесия по източните граници на Европейски Съюз, може да се случи на всеки, без значение дали до момента е бил обект на миграционен напън, хибридна офанзива или опит за дестабилизация извън, се споделяше в текста.

" Ситуацията в Афганистан може в допълнение да усили риска от наложително разселване, миграционни потоци в района и контрабанда на мигранти към Европейски Съюз ", се споделя още в документа.

Задава ли се нова миграционна вълна?

Незаконните мигранти по всички направления са доста по-малко, в сравнение с преди огромната вълна от 2015 година Но от началото на годината идващите започнаха да се усилват, като броят на противозаконните прекосявания на всички външни граници на Европейски Съюз през деветте месеца на 2021 година доближи към 120 хиляди За съпоставяне - те бяха близо 77 хиляди през същия интервал на 2020 година и малко над 91 хиляди година по-рано.

Централният средиземноморски маршрут , от който потегли предходната рецесия, още веднъж е най-експлоатиран, като в Италия са влезнали над 41 хиляди души, съвсем половината от които от Либия. Миграцията от Тунис също остава висока, като съставлява съвсем 40% от новопристигналите. В Испания броят на мигрантите се е нараснал с 54% до съвсем 26 хиляди, основно поради влизащите от Алжир и Мароко през Канарските острови.

В Източното Средиземноморие натискът е мощно отслабен като влезлите нелегално от началото на годината са с 85% по-малко от предходната. Спадът на мигрантите, идващи в Гърция е намалял с 58%, само че за сметка на Кипър, където нарастването е с 47%.

2021 година е белязана с две нови трендове - повишаването на броя на прекосяванията от Европейски Съюз във Англия през Ламанша , където за 9 месеца са регистрирани 13 500 души - двойно повече от предходната година. Както и с рецесията по границите на Литва и Полша , които до момента не бяха попадали на пътя на мигрантите.

Засега не са се оправдали най-големите страхове от надигането на нова вълна от Афганистан , след промяната на властта в Кабул през август. Но няколко милиона души са се открили в близките страни и упованията са гладът и неналичието на прехранване, могат да отприщят придвижване в посока на " богатия Запад ".

Ковид резултатът

Европейската комисия счита, че наложените от короновирусната пандемия ограничавания в придвижването са главната причина за забележителното понижаване на мигрантите. Броят на подадените през 2020 година нови молби за леговище - 485 хиляди, са с към една трета по-малко от 2019 година, а общото равнище на молбите през 2021 година остава под равнищата преди пандемията. Но здравната рецесия забави и връщането на нелегално пребиваващите в Европейски Съюз, на които е отказана интернационална протекция. Под 18% от подлежащите на връщане са напуснали Европа през 2020 година спрямо 29% през 2019 година

Турция към момента не е възобновила контрактуваното посредством миграционната договорка с Европейски Съюз приемане назад на противозаконни мигранти от Гърция, което беше прекратено през март 2020 година

 Управляема ли е миграцията: Какво се пробва да промени Европейски Съюз

Чрез новата система за пръстови отпечатъци се откри, че 131 хил.души, подали молба за леговище в една страна, са се преместили в друга и още веднъж аплайват . 23 хиляди молби са подадени, откакто създателите им са засечени от управляващите като нелегално пребиваващи.

Несвършена работа

Както и при първия опит за промяна на миграционната политика на Европейски Съюз, в този момент страните членки се оказват съществена спирачка пред реализирането ѝ. " Опитът с Беларус е ярка илюстрация на обстоятелството, че противозаконната миграция може да засегне всички държави-членки. Докато не се извърши цялостна промяна на системата на Европейски Съюз за леговище и миграция, както е заложено в новия пакт през септември 2020 година, Европейски Съюз ще остане по-уязвим и по-малко квалифициран да реагира на изменящите се условия ", се споделя в отчет на Европейската комисия, описващ обстановката с миграцията.

Пакетът съдържа няколко законодателни оферти: Еврокомисията не губи вяра за пробив до края на годината по законодателството за срининга, процедурите за леговище и разпоредбите за деяние при рецесии, като се базира на бързия прогрес в правенето на позиции на експертно равнище.

Страните членки отхвърлиха измененията в няколко наставления и регламенти, уреждащи приема на мигрантите, регистрацията и връщането на мигранти, които новата Еврокомисия реши да не поправя, а да наследи от предшествениците си. По тях беше реализирано политическо съглашение сред Народното събрание и съвета по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Но по-късно страните го отхвърлиха, поради решението пакетът да се одобри едвам, откакто всичките му елементи са контрактувани. И най-много разпоредбите за връщане на противозаконните мигранти, където напредъкът към реализиране на единодушие е нищожен.

Не всичко е толкоз замръзнало. Европейски Съюз одобри измененията в директивата за легалната миграция " Синя карта " и се контракти за основаването на нова европейска Агенция за убежището. Започна и осъществяването на проекта за готовност и рецесии.

Но главният спор остава така наречен " механизъм за взаимност " , с който се вкарва наложително квотно систематизиране на пристигналите в Европейски Съюз мигранти до разглеждането на молбите им за леговище и връщането на тези, които нямат право на протекция.

Как наподобява солидарното систематизиране?

Във визията на Европейската комисия механизмът да се задейства по нейна преценка или при поискване, в случай че една или повече страни са сложени под миграционен метод. Комисията прави оценка потребностите от разселване на пристигналите, с цел да облекчи пострадалата страна, като всяка друга членка има квота за банкет. Тя се дефинира в идентична тежест от два индикатора - Брутният вътрешен продукт и брой на популацията. Ако страната не желае да взема мигранти, тя може да заплати за връщането на същия брой от тези, които нямат право да останат, или пък да оказва помощ с обработването на молбите и издръжката на мигрантите.

 Управляема ли е миграцията: Какво се пробва да промени Европейски Съюз

След като пресметна потребностите Еврокомисията праща известия до столиците за броя мигранти, който би трябвало да одобряват и обособените страни непринудено афишират какъв брой души ще одобряват. Ако общият брой е под 30% от потребностите, Комисията изисква всяка страна да извърши най-малко 50% от квотата си за банкет.

Основните възражения против схемата идват от страни като Унгария и Полша, които не желаят да одобряват мигранти, а Будапеща даже и бежанци, тъй като съгласно тях те не споделят християнските и европейските полезности и не могат да се интегрират. За да се излезе от задънената улица докладчикът на Европейския парламент за приемането на регламента шведският християн-демократ Томас Тобе предлага механизмът да отпадне, като страните, които не желаят да имат общо с мигранти, да финансират миграционната политика и разноските на тези, които се нагърбят с тях.

Европейската комисия счита, че са " нужни по-задълбочени полемики по отношение на другите форми на взаимност ", само че ще е належащо още време, с цел да се реши по какъв начин " разнообразни политически разновидности в разнообразни хипотетични бъдещи сюжети ", биха се отразили на механизма за взаимност. Далече от намиране на компромис е и въпросът за равнището на отговорност на всяка страна за ръководство на мигрантите на нейните граници и територия. Кризата с Беларус сподели, че вижданията са прекомерно разделечени от Литва, която одобри европейска помощ и предложения европейски граничари да пазят границата й до Полша, която и до през днешния ден не е позволила Европейската комисия и граничната й организация до граничните си пунктове и отхвърля помощ за запазване на границата си, която е и външна граница на Европейски Съюз.

Въпреки всички неудачи Европейската комисия продължава да счита, че " миграцията е естествена и управляема част от актуалния живот , която може да бъде овладяна посредством взаимна работа по ефикасен и човечен метод ". За да се случи това европейската миграционна политика би трябвало да се модернизира. Следващият опит да прокара измененията ще е на Франция, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз на 1 януари 2022 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР