През 2014 мнозинството шотландци бяха против отделянето от Обединеното кралство.

...
През 2014 мнозинството шотландци бяха против отделянето от Обединеното кралство.
Коментари Харесай

Държавата ни заслужава нещо по-добро: Шотландия с нов опит за независимост


През 2014 болшинството шотландци бяха срещу отделянето от Обединеното кралство. Но след това пристигна Брекзитът, който те всеобщо отхвърлят. Сега държавното управление в Единбург желае нов референдум за самостоятелност. Има ли шансове?

Министър-председателката на Шотландия от Лондон. “Време е да поведем Шотландия по верния път. Време е за самостоятелност ”, съобщи тя в Народното събрание. Референдумът е избран за 19 октомври 2023 година.

При първото допитване по въпроса, което се организира през 2014 година, 55% от шотландците гласоподаваха за оставане в Обединеното кралство. Но този избор беше преди излизането на Англия от Европейски Съюз, против което бяха 62% от шотландците. Затова поддръжниците на независимостта в този момент се надяват, че при едно ново допитване резултатът ще е друг.

Стърджън: " Джонсън вкара Шотландия в дълбока рецесия "

Въпросът на референдума ще е еднакъв с този от 2014 година: “Трябва ли Шотландия да стане самостоятелна страна? ”. Някои оприличават този сюжет на Брекзит 2.0, за други обаче независимостта е дълголетна фантазия. Шотландска национална партия на Стърджън и Зелените, които поддържат независимостта, имат болшинство в Народното събрание. Те желаят да върнат страната и нейните 5,5 милиона поданици назад в Европейския съюз.

Стърджън счита, че Борис Джонсън и неговото консервативно държавно управление са откъснали Шотландия от Европейски Съюз срещу волята на страната и са вкарали Англия в дълбока рецесия -. „ Държавата ни заслужава нещо по-добро ”, съобщи Стърджън. За да може локалният парламент в Единбург да утвърди провеждането на референдум обаче, държавното управление би трябвало първо да получи утвърждението на Лондон. Но ръководещите в английската столица отхвърлят да го дадат. Говорител на премиера Джонсън съобщи, че позицията на кабинета не се е трансформирала - моментът не бил подобаващ за осъществяване на референдум.
Редакцията предлага
Стърджън е подготвена в краен случай и да се опълчи на Лондон. “Няма да разреша шотландската народна власт да става пленник на Борис Джонсън ”, съобщи тя. Министър-председателката е писала на английския министър председател, като го приканва да договаря с нея за осъществяване на референдум. В противоположен случай законопроектът за референдума щял все пак да бъде признат в Единбург. Нейната обосновка: утвърждението на английското държавно управление не е наложително по конституция, защото това е единствено референдум с съвещателен темперамент - в следствие от него Шотландия няма автоматизирано да стане самостоятелна, а единствено ще се откри волята на народа.

Стърджън “няма да се откаже ”

Шотландският юридически специалист Ник Маккерел счита набелязания график за мъчно осъществим. “Много неща са непредвидими. Този развой няма да протече безпрепятствено ”, споделя юристът от Каледонския университет в Глазгоу пред осведомителната организация ДПА. Първо, съответният закон ще би трябвало да бъде признат от шотландския парламент, а правните разногласия, които ще последват, могат да се проточат с месеци “, изяснява Маккерел. “Не мисля, че срокът е реален ”, прибавя специалистът.

Стърджън признава, че пътят към независимостта няма да е елементарен. Тя обаче желае да изпревари възможни правосъдни каузи и към този момент се е обърнала към Върховния съд - най-висшата правосъдна инстанция в Обединеното кралство, с цел да дефинира той дали проектите ѝ са законни. Но даже в случай че съдиите стигнат до заключението, че референдумът е противозаконен, Стърджън въпреки всичко има проект Б. " Ако законът споделя, че не може да се направи референдум, идващите избори де факто ще се трансфорат в референдум ", съобщи тя и оповести, че следователно партията ѝ ще води акцията си само с въпроса за независимостта.

Според английския специалист по изборно право Джон Къртис ходът на Стърджън съставлява нов стадий в придвижването за самостоятелност. Едва в този момент, когато Англия към този момент не е в Европейски Съюз и пандемията не господства толкоз мощно медиите, шотландското държавно управление има късмет да преследва действително задачата си. “Тя ще организира референдум, без значение от всички компликации. Тя няма да се откаже ”, сигурен е Къртис.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Това може да разцепи Великобритания
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР