През 2014 година ЮЛА за пръв път оповести намерението си

...
През 2014 година ЮЛА за пръв път оповести намерението си
Коментари Харесай

Ще приключи ли нещастният брак между Блу Ориджин и ЮЛА?

През 2014 година ЮЛА за пръв път оповести желанието си да разчита на Блу Ориджин за създаването на моторите на ракетите от ново потомство “Вулкан ”. В разгара на рецесията в Украйна и на фона на бъзиците на тогавашния съветски вицепремиер Дмитрий Рогозин (днес началник на Роскосмос), че американците ще се наложи да изстрелват астронавти с батут (тогава “Союз ”-ите бяха единственият метод за транспорт на астронавти до МКС), решението изглеждаше рационално. Още повече, че главната за времето ракета-носител на Щатите “Атлас 5 ” разчиташе на издигнати в Русия мотори за първата степен. Двигателят “BE-4 ” изглеждаше в напреднал стадий на разработка и задминаваше всички съперници. 

Но през днешния ден, седем години по-късно, ситуацията е напълно друго. Ракетата “Вулкан ” е на практика подготвена. Тори Бруно, шефът на ЮЛА, съобщи, че напролет така наречен “мокри тествания ” (при които ракетата бива зареждана с гориво) са към този момент в развой на осъществяване. След това проектът беше ракетата да бъде оборудвана с годни за полет мотори “BE-04 ” (сега монтираните са изпитателни прототипи) и най-късно през това лято “Вулкан ” да премине през статично огнево тестване, с цел да може да е подготвена за изстрелването на лунната задача “Перегрин ” на Астроботик през последното тримесечие на 2021-ва. 

Сега е ясно, че не е допустимо този график да бъде спазен, защото моторите още не са пристигнали. Правителствената работа за отчетност на Съединени американски щати рапортува през юни, че към момента има проблеми по създаването на “BE-4 ” и те не престават да не са подготвени.

Добавете към всичко това и обстоятелствата, че през днешния ден главната ракета на Съединени американски щати е напълно американската “Фалкън 9 ”, че тя вози спътници и астронавти, че към този момент има и нова орбитална ракета на Ричард Брансън “Лончър Уан ”, че “Старшип ” е в напреднал стадий на разработка и към този момент може да лети и да каца, че даже държавната ракета “Спейс Лонч Систъм ” мина безпроблемно през статично огнево тестване. 

На фона на тези условия не е изненадващо, че Джеф Безос се е трансформирал в обект на насмешки и миймове в интернет форумите, където, всякога като стане дума за Блу Ориджин, потребителите питат закачливо “Джеф Кой? ” и “Къде са ми моторите, Джеф? ”. 

Ама в действителност, къде са моторите, Джеф? 

В социалните мрежи Тори Бруно поддържа жизнен дух и твърди, че до момента в който с “BE-4 ” са налице проблеми, касаещи турбопомпите, те са в стадий на разрешаване. Но журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника (линк) разкрива друга картина зад кулисите.

“Има съществено терзание по отношение на създаването на този съответен мотор ”, оповестява информатор от американския ракетно-космически бранш. “Става въпрос за освен това от това, което Тори Бруно демонстрира обществено. Има съществено терзание, че Блу Ориджин не демонстрира задоволително внимание и цели по отношение на мотора ”. 

Що се касае до неналичието на обществено мнение от страна на Бруно, различен информатор твърди: “Той се пробва да защищити Блу Ориджин. Не е добре да заметем Блу Ориджин под автобуса ”.

Отношенията съществено са се влошили и около ракетата на Блу Ориджин “Ню Глен ”, защото тя също ще употребява мотори “BE-4 ” и също така Безос желае да я нарежда като съперник на “Вулкан ” при извозването на военни товари. Няма по какъв начин това да не докара до напрежение.

Но дали разводът сред ЮЛА и Блу Ориджин е действителна опция? Бъргър припомня, че през 2014 година, когато ЮЛА обмисляше ракета с американски мотор, която да размени “Атлас 5 ”, имаше и друго решение. Става въпрос за мотора “AR1 ” на Аероджет Рокетдайн на керосин и течен О2. Само че корпорацията реши да се довери на Блу Ориджин поради по-ниската цена, както и поради оценката, че Блу са 18 месеца напред в създаването.

В близкосрочен проект не се разисква промяна на курса и връщане назад към “AR1 ”. Но не е наложително да е по този начин и в по-далечна вероятност – към този момент има диалози за оползотворяването на мотора. От Аероджет има мнение, че се водят “дискусии с неколцина евентуални клиенти. Вярваме, че “AR1 ” е идеално позициониран да зарежда главната степен на среднотоварна ракета, изключително в случай че тя се комбинира със степен на “RL-10″. ”

Именно “Вулкан ” разчита на горна степен с мотори “RL-10 ”. Също по този начин ЮЛА е съсобственост на Боинг и Локхийд Мартин. По-късно през актуалната година Локхийд ще приключи с придобиването на дяловете на Аероджет, тъй че съсобственикът на ЮЛА ще е оператор и на “AR1 ”.

Но ще има софтуерни компликации при превръщането на “Вулкан ” от ракета на метан в такава на керосин и О2, счита Бъргър. Освен това “AR1 ” също има да извърви дълъг път към завършване на създаването и ще минат още няколко години, преди да стане подготвен.

Тъй че няма избор – през идните месеци бракът сред ЮЛА и Блу Ориджин ще продължи. Остава и да проработи. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР