През 2014 година Вашингтон Поуст публикува текст със заглавие Тревога?

...
През 2014 година Вашингтон Поуст публикува текст със заглавие Тревога?
Коментари Харесай

Как се познават фалшиви профили, ботове и тролове в мрежите

През 2014 година " Вашингтон Поуст " разгласява текст със заглавие " Тревога? Първият туит на Путин е бил приветствие към Обама? ". Четири години по-късно " Бизнес Инсайдър " също писа за профила на съветския президент в Туитър, потвърждавайки, че той следва едвам 19 души, измежду които и един човек, умрял преди години. Оказва се, че и двете издания са били подведени от подправен англоезичен профил на Владимир Путин, който е бил основан през 2012 година. До 2018-та, когато Туитър го изтри, той е събрал повече от милион почитатели.

Точният брой на подправени профили в Туитър не е явен, само че съгласно чиновник на компанията, всяка седмица се ревизират сред 8,5 и 10 милиона бота, а 3/4 от тях автоматизирано се отстраняват. Според Facebook, 5% от месечно записаните в мрежата консуматори са подправени. Само през второто тримесечие на 2021 година обществената мрежа е изтрила към 1,7 милиарда профили.

Как се разпознава подправен профил?

Профилите на компании или обществени персони всекидневно са маркирани със наследник белег, удостоверяващ достоверността им. Ако този знак липсва, можете да разпознаете лъжливите профили и по други белези.

Името на профила и URL-линка

Честа процедура на онлайн измамниците е да се записват с едно име, което по-късно да трансформират. В Туитър потребителското име (онова, което следва @ символа) си остава същото и може да се ревизира. Във Facebook същата инспекция може да се направи с линка на профила в браузъра ви. Например, в случай че профилът на Илон Мъск, който ви наподобява меродавен, е с адрес “facebook.com/elonreeve.musk.338 ", евентуално това не е същинският Мъск.

Ако желаете да ревизирате достоверността на профил, който не е на обществена персона, пробвайте да потърсите други негови профили в разнообразни обществени мрежи. Съвпадат ли си профилните фотоси, описанията, данните за контакт? Споделят ли профилите в другите мрежи едно и също или сходно наличие? Ако отговорите на тези въпроси са позитивни, съвсем сигурно си имате работа с същински човек. Разбира се, би трябвало да се има поради и това, че упоменатите белези въпреки всичко не са безусловно доказателство за достоверността на някой профил.

Профилните фотоси

Ако се съмнявате в нечий профил, можете да употребявате противоположното търсене по фотография, което се предлага от търсачки като Google, Бинг и Яндекс. То ще покаже дали същата фотография не е употребена за профил, регистриран с друго име. Ниската резолюция на профилните фотоси също може да е сигнален сигнал - не е доста евентуално обществена персона да употребява фотография с ниско качество за формалния си профил в обществените мрежи.

Последователите

Какъв е шансът Ангела Меркел да има по-малко от 4000 почитатели в Туитър? А Кейт Мидълтън да има единствено 52 другари във Facebook? Това е елементарен метод да ревизирате дали някой обществен профил е действителен или не. Понякога обаче не е толкоз елементарно. Един от подправените профили на Илон Мъск, да вземем за пример, има цели 60 000 почитатели, което на пръв взор наподобява правдиво. Ако обаче ревизирате същинския му профил, ще установите, че там почитателите са над 61 милиона.

Съдържание и държание

Проверете по кое време е основан профилът. Ако съществува напълно неотдавна, това също е мотив за подозрение. Разгледайте изявленията и се запитайте дават отговор ли те на личността, чийто профил разглеждате. Подозрително би било, в случай че немски студент непрекъснато споделя видеа от Афганистан или пък в случай че възрастен руснак споделя информации за митинги против Ковид ограниченията в Париж. И в двата случая профилът може да не е същински. Ако пък е, допустимо е информацията, която се споделя там, да е подвеждаща. Подобно онлайн държание е особено и за по този начин наречените ботове.

Какво са ботове?

Терминът бот е редуциране от „ робот “ и се употребява за профили в обществените мрежи, които разясняват, споделят и разгласяват неестествено доста наличие, а държанието им, както подсказва името, прилича това на автоматизирани роботи. Те са основани, с цел да имитират човешко държание в обществените мрежи, до момента в който в действителност са направлявани от компютър. Много постоянно задачата на такива ботове е да разпространяват избрана политическа позиция в обществените мрежи.

Как да разпознаете ботовете?

Съдържа ли потребителското име нелогична последователност от букви или нещо, което наподобява като неточност? Липсва ли профилна фотография и информация за профила? Ако отговорът е да, допустимо е да става дума за бот. Можете да разпознаете някой бот най-много по държанието му онлайн - в случай че разгласява идентично наличие във всички обществени мрежи, прави го в няколко разнообразни групи едновременно, лишава му доста малко време да отговори в полемика или пък споделя непрекъснато, доста е евентуално да става дума точно за бот. Повечето ботове могат да бъдат разпознати и по това, че следват доста хора, а техният профил не е следван от никого.

Как се разпознават тролове?

Троловете са действителни хора, които имат свръхактивно държание онлайн, сходно с това на ботовете. Често на тях им се заплаща, с цел да разгласяват несъмнено наличие. Те нормално са част от огромни компании, познати като заводи за тролове, които са спонсорирани с избрана политическа цел. За да разпознаете трол, би трябвало да обърнете повече внимание на наличието, което споделя. Разпознавате ли уеб страници, за които е открито, че популяризират дезинформация? Има ли персонална информация на профила? Забелязвате ли да разяснява идентични неща под разнообразни изявления? Това са все знаци, че може да си имате работа с трол. Проверете дали нямате общ прочут с този профил в някоя обществена мрежа и се обърнете към него за повече информация за индивида от въпросния профил. Ако сте открили, че профилът е подозрителен, докладвайте го на обществената мрежа за инспекция.

Автор: Тетяна Клуг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР