През 2009 г. на голям екран дебютира фантастичният епос и

...
През 2009 г. на голям екран дебютира фантастичният епос и
Коментари Харесай

10 любопитни факта за киношедьовъра „Аватар“

През 2009 година на огромен екран дебютира фантастичният епос и притежател на три награди „ Оскар “ – „ Аватар “ на Джеймс Камерън, а светът на киното се промени вечно.

13 години по-късно, на 23 септември, международният феномен, който с доходи от 2,84 милиарда $ продължава и до през днешния ден да бъде най-касовият филм на всички времена, се завръща извънредно на огромен екран в забележителна, механически усъвършенствана версия, която ще ви потопи в невероятния свят на Пандора, както в никакъв случай до момента. Готови ли сте да се върнете назад или пък да я посетите за първи път на огромен екран?

Действието на „ Аватар “ се развива през 2154 година, а в центъра на историята е парализираният, някогашен морски пехотинец Джейк Съли. Той попада във враждебната среда на осъществявания с екзотични форми на живот извънземен свят на Пандора, където се намират и най-големите находища на един от най-редките и скъпи детайли, нужни за разрешаването на енергийната рецесия на Земята.

Като Аватар – човешко схващане в извънземно тяло, Съли се раздира сред два свята, влизайки в обезверена борба за личното си оцеляване и това на локалните хора На‘ви, които са единственото нещо, стоящо на пътя на алчната организация „ Администрация за развиване на ресурсите “ и военната ѝ мощност.

Също толкоз шокиращ, колкото и преди тринадесет години, „ Аватар “ впечатлява с епични мащаби и невиждани механически постижения, напълно отговарящи на вълнуващата история, която печели феновете по целия свят с пълнокръвните си герои и богатото си идейно и тематично многообразие.

Освен че почитателите на кино лентата ще могат още веднъж да се пренесат на неповторимата Пандора, завръщането на „ Аватар “ в кината ще даде опция на доста нови генерации фенове да открият невероятната история на Джейк Съли и Нейтири и да я изживеят по единствения отговарящ метод – на огромен екран.

Киносъбитието ще бъде и повече от отлична въведения към премиерата на идната част от историята на Пандора – дълго чаканото продължение „ Аватар: Природата на водата “ на 16 декември 2022 година, което дава поръчка да бъде още по-грандиозно и впечатляващо!

  Участвайте тук  

Подаряваме си феномена „ Аватар “ извънредно на огромен екран от 23 септември в кината на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX в дублирана и субтитрирана версия, а в дните преди огромното завръщане © Мустак • Мъжката зона ви дава късмет да спечелите двойни кинобилети за кино лентата. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 23 септември и бъдете подготвени за премия. Успех!

Дни преди огромното завръщане на киношедьовъра „ Аватар “ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни обстоятелството за актьорите, сюжета и тайните елементи към лентата.

1. 13 години след премиерата си (18 декември 2009) „ Аватар “ към момента е най-касовият филм на всички времена с доходи над $2,8 милиарда в международен мащаб.

2. Идеята за основаването на „ Аватар “ се заражда още през 1994 година , само че тогава технологиите, с които да бъде осъществен филмът, към момента не са развити. Десетилетие по-късно, когато стартира работа по реализирането на плана, режисьорът модернист Джеймс Камерън включва целия опит, който е натрупал от предходните си филми – „ Терминатор “, „ Пришълците “, „ Бездната “, „ Терминатор 2 “, „ Истински неистини “ и „ Титаник “, всеки от които е механически новаторски и сполучлив.

3. Действието в „ Аватар “ се развива през 2154 година , три десетилетия, откакто на Пандора е учредена минна колония. Пандора е луна, чиято околна среда прилича тази на Земята и която обикаля към планета – (газов) колос, наречена Полифем, част от звездната система Алфа Кентавър А. Думата „ аватар “ произлиза от санскрит и значи олицетворение на провидение в индуизма.

4. Специално за „ Аватар “ е основана така наречен „ виртуална камера “ , която разрешава на Камерън да снима подиуми с компютърно генерирания си свят, все едно е на действителна кино площадка в студио. Използвайки камерата, Камерън не вижда „ зеления екран “ или Зоуи Салдана, а света на Пандора или 3-метровата Нейтири. Вместо Сам Уъртингтън или Сигорни Уивър той вижда техните аватари.

5. „ Aватар “ е седмият научно-фантастичен филм на Сигорни Уивър и вторият след продължението на „ Пришълецът “, в който е режисирана от Джеймс Камерън.

6. Революционен във всяко едно отношение, „ Аватар “ е и „ пионер “ в основаването на свят, който е напълно компютърно генериран , само че по нищо неразграничим от същински. Всяка част от природата и света на кино лентата са основани от компанията за специфични резултати и анимация WETA Digital, работила по филми като трилогията „ Властелинът на пръстените “, „ Аз, робота “ и „ Кинг Конг “.

За да може да запази всички основани CG резултати, компанията употребява над 1 петабайт (1000 терабайта) компютърно пространство – това е всяко растение, животно, насекомо, камъче, планина и облак, които участват във кино лентата. За съпоставяне, за потребностите на резултатите в „ Титаник “ са били употребявани 2 терабайта, които да запазят основаването и потъването на кораба и пасажерите му.

7. Езикът на племето На’ви е автентично основан от лингвиста лекар Пол Фромър. Той е нает от Джеймс Камерън, с цел да сътвори език, който да бъде елементарен за изговаряне от актьорите, само че да не наподобява на човешкия. Фромър основава към 1000 истински думи.

8. За да помогне на актьорите да се приготвят за функциите си, Джеймс Камерън, дружно с екипа на кино лентата, отпътуват за Хавай , където прекарват няколко седмици в циркулиране, проучване и опознаване на локалните гори и джунгли, с цел да могат да си основат по-пълно чувство какво е да обитаваш джунглата на Пандора.

По време на тези пътувания Зоуи Салдана, която влиза в основната женска роля на Нейтири, даже е облечена в костюма си на боец, в това число и опашката, с цел да може да усети атмосферата оптимално. „ Три дни, съвсем гола, копаех и се катерех, мърлява като мъртъв плъх “, споделя Салдана.

 10 любопитни обстоятелството за киношедьовъра

9. Джеймс Камерън взема решение племето На’ви да бъдат сини , с цел да сътвори концептуален паралел с обичайните индуски изображения на Бог (напр. Вишну и неговите късни „ аватари “). Другата значима причина е, че Камерън обича синия цвят.

10. Основната цел и задача, която Джеймс Камерън си слага, е да пресъздаде външния тип на извънземните същества по оптимално меродавен метод. За него потреблението на грим, с цел да го направи, не е алтернатива . Виждайки зараждането и развиването на CG технологията още през 1995 година, той към този момент знае, че това ще е едно от главните средства, което ще му помогне да направи тези същества по оптимално реален метод.

Въпреки че CG облиците на героите са основани по актьорите, които влизат в техния облик, техните физически пропорции са изцяло разнообразни по отношение на човешките. Например, очите на членовете на племето На‘ви са два пъти по-големи от човешките и са по-отдалечени. Също по този начин съществата от племето са с доста по-слабо телосложение от човешкото, с по-различна костна конструкция и мускулатура, по-дълги вратове и най-очевидната разлика – ръцете им са с по три пръста.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР