Сайтът Goal.com състави списък с 10 от най-големите бивши футболни

...
Сайтът Goal.com състави списък с 10 от най-големите бивши футболни
Коментари Харесай

10 легендарни футболисти, но слаби футболни треньори

Сайтът Goal.com сформира лист с 10 от най-големите някогашни футболни величия, които са се провали като треньори.

Сред тях е и родната легенда Христо Стоичков, който няма с какво толкоз да се похвали като ментор след приключването си на спортната си кариера.

Редом до Камата са посочени Диего Марадона, Пол Гаскойн, Тони Адамс и други

10. Тони Адамс

Бившият капитан на Арсенал Тони Адамс е един от футболните стълбове на Англия. Не такава е ориста обаче на мениджъра Тони Адамс. През август 2002 той взема решение, че времето за смяна е пристигнало. Арсенал преди малко е спечелил втори дубъл в границите на 5 сезона и той си потегля, до момента в който е на върха. По това време Адамс към момента може доста неща, само че все пак взима решението, че не може да продължава с изкусителния, само че жертван опит да победи времето.
Страстта му към футбола не секна и той става треньор. Пътят на мениджъра обаче към този момент е доста по-труден от този на футболиста. Мистър Арсенал претърпява крах в Уикъмб, натрупа опит в Холандия, завръща се в като асистент на Хари Реднап в Портсмут, става управител на отбора и отново претърпява неуспех. През май 2010 Адамс стартира за следващ път от нулата, като замива за Азербайджан, с цел да поеме тамошния Габала. Задържа се на поста до ноември 2011 година.
В съпоставяне с футболиста, треньорът Адамс е различен човек. Каквото и да стане с него обаче, мястото на футболиста Адамс в историята на Арсенал и британския футбол е непоклатимо.

9. Боби Чарлтън

Преди години (днешният сър) Боби Чарлтън се радва на прелестна кариера в Манчестър Юнайтед и е утвърден за най-хубавия британски състезател на всички времена.
Плодовитият голмайстор печели, дружно с целия тим, три трофеи, Европейска купа и първата и единствена Световна купа за Англия през 1966 година Самият той е притежател пък на Златната топка през същата година. Чарлтън е вкарал повече голове за Манчестър Юнайтед и британския народен тим, в сравнение с всеки различен състезател и до през днешния ден е уважаван от доста почитатели.
Въпреки това, нахлуването му в ръководството е цялостен неуспех. Той напуща “Манчестър Юнайтед ” през 1973 година, откакто е посветил на отбора повече от 16 години, и стартира кариера като играещ треньор в най-стария британски футболен отбор – “Престън норд енд ”. По време на неговото ръководство тимът претърпява обаче същински неуспех. След опити да се наложи на мениджърска позиция в “Уигън Атлетик ”, Чарлтън се завръща в “Манчестър Юнайтед ” като член на борда на шефовете. Този пост той заема и до през днешния ден.

8. Пол Гаскойн

Пол Гаскойн постоянно е бил в центъра на най-различни полемики, защото той се бори с персоналните демони, по време, а и след своята футболна кариера. 45-годишното момче обаче беше приказен футболист за своето време.
В националния тим дебютира на 14 септември 1988 година против Дания. Участва на Световното състезание през 1990 година и на Европейското състезание през 1996 година
След като печели премията за най-хубав млад състезател на годината през 1988 година в отбора на Нюкасъл, интерес към Пол Гаской незабавно демонстрират Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Сър Алекс Фъргюсън съумява да получи джука сделка с футболиста, който обаче е изкушен с много по-добри условия от управлението на Тотнъм и в последна сметка Гаскойн минава на “Уайт Харт Лейн ”.
Треньорската му кариера е също толкоз бурна, като и персоналният му живот. Пол беше уволнен по-малко от 40 дни след началото на своя контракт с Кетеринг Таун. Обявената причина – Гаскойн идва пийнал на работа съвсем всеки ден. След това той не е приемал друга работа като треньор.

7. Рууд Гулит

Рууд Гулит е индивидът, който влезе под светлината на прожекторите по време на разцвета си с Милан и холандския народен тим. Силвио Берлускони го притегля в Италия като заплаща тогава рекордните 6 милиона лири за него. Гулит играе в Милан дружно със звезди от ранга на Марко ван Бастен, Франк Рийкард, Паоло Малдини и Франко Барези. Той печели с Милан три трофеи на Серия А и две Купи на европейските първенци през 1989 и 1990 година
За страдание кариерата му в мениджмънта не е толкоз сполучлива. Той не съумява да докара Челси до ФА Къп и е уволнен. След това Гулит се мести в Нюкасъл, където се сблъсква с локалния воин Алан Шиърър и това става една от аргументите да подаде оставка.
После Рууд прекосява Атлантика, с цел да стане треньор на Лос Анджелис Галакси, само че още веднъж не съумява да покрие упованията и подава оставка. Следва къс престой в Терек Грозни, откъдето беше уволнен единствено след пет месеца. Причината – непрекъснатите рецензии от шефовете на клуба, че се грижи повече за нощния живот на града, в сравнение с самия тим.

6. Рой Кийн

Рой Кийн е дълготраен футболист и капитан на Манчестър Юнайтед, с който печели Шампионската лига, Междуконтиненталната купа, седем шампионски трофеи на Англия, четири ФА Къп и четири купи Комюнити Шийлд. Със Селтик става първенец на Шотландия и притежател на Купата на лигата.
Когато приключи футболната си кариера Рой беше считан за правоприемник на Сър Алекс Фъргюсън. През август 2006 година той подписва първия си контракт като управител – на Съндърланд, тогава играещ във втория ешалон на британското състезание – Чемпиъншип. Още същия сезон тимът съумява да завоюва промоция в Премиършип. През сезон 2007/08 Съндърланд приключва на 15-то място, на три точки над зоната на изпадащите тимове. На 4 декември 2008 Кийн напуща тима, когато той се намира на 18-то място в класирането.
Няколко месеца по-късно, на 23 април 2009 Кийн е назначен за управител на тима от Чемпиъншип Ипсуич Таун. Рой Кийн е уволнен от Ипсуич Таун на 7 януари 2011 след седем загуби в девет мача.

5. Диего Марадона

Диего Марадона е може би най-хубавият състезател, който в миналото е излизал на футболно игрище. Доказва го блестяща му кариера както на клубно равнище, по този начин и в националния тим на Аржентина.
По времето на престоя си в Италия спореният нападател довежда Наполи до две купи на остарялата и Купата на УЕФА, по тази причина и доста почитатели към момента го считат за същински футболен воин. Същите усеща той провокира и в родната си Аржентина, откакто съумява да води локалния Албиселесте до международна купа през 1986 година.
Въпреки това уменията на Диего като треньор са подложени на опустошителни рецензии, откакто неговата аматьорска тактичност докара Аржентина до цялостен провал с 4:0 против Германия по време на Мондиал 2010.
След заминаването си от националния тим, Диего опита шанса си в Обединените Арабски Емирства с Ал-Васл. През предходната седмица обаче той беше уволнен и оттова. През последния сезон отборът приключи на 8-мо място в локалния шампионат, където се състезават 12 тима и това разумно докара до промяната на Марадона.

4. Лотар Матеус

Лотар Матеус завоюва 8 трофеи на Бундеслигата с Байерн и един път Скудетото с Интер, както и на два пъти Купата на УЕФА и купите на Германия и Италия. Маестрото в средата на терена бе капитан на Германия по време на триумфа на Мондиал 1990 и е рекордьор със 150 участия за Бундестима. Той е прочут с избухливите си реакции на терена.
51-годишният Матеус се е женил четири пъти и неговият персонален живот му пречи съществено в треньорската специалност.
Той в никакъв случай не е получавал оферта от клуб от Бундеслигата, а е водил тимовете на Атлетико (Паранаензе) и Партизан, както и националните гарнитури на Унгария и България.

3. Алан Шиърър

Алан стои самичък на върха на класацията за всички времена на Висшата лига с невероятните 260 гола за Блекбърн и Нюкасъл.
Англичанинът също така има зад тила си общо 30 гола от 63 мача с националния тим на Англия – разумната причина да попадне в класацията на 100-те най-хубави живи футболисти на ФИФА.
Кариерата на 41-годишния Алан като треньор се състои от единствено осем мача, до момента в който той управлява юношеския клуб на Нюкасъл в последните дни от сезон 2008/09. За късия си мандат той съумява да реализира единствено една победа за тима.
Понастоящем Шиърър е нает като футболен коментатор за Би Би Си.

2. Христо Стоичков

Христо Стоичков беше прочут с неприятния си манталитет, само че магическият му ляв крайник накара изцепките му на терена да наподобяват незначителни. 46-годишният някогашен състезател беше част от тима на България на Мондиал 1994, където отборът стигна до полуфиналите, а самият той приключи като голмайстор на шампионата.
На клубно равнище Стоичков също не беше мърляч, печелейки пет трофеи на Испания и КЕШ с Барселона. Когато обаче нагази в треньорската специалност, той по този начин даже и не се приближи до триумфите си на терена.
Негово е срамното изявление “Не имам вяра в никаква тактичност ”. Освен това той постоянно влизаше в разправии с футболистите си.
Като за начало Камата се провали в опита си да класира България на СП 2006 и след това на Евро 2008. Последва отблъскващ къс престой в Селта, като отборът изпадна. В момента Стоичков е треньор на българския Литекс.

1. Марко ван Бастен

Марко ван Бастен има зад себе си превъзходни голове и забележителна кариера с Аякс, Милан и Холандския народен тим.
Смятан е за един от най-големите стрелци на своето време, като отбелязва 276 гола по време на кариера си като състезател, преди да се откаже прибързано от футбола след тежка травма. Избиран е за футболист №1 на света през 1988 и 1992. Носител на “Златна топка ” за 1988, 1989 и 1992.
Въпреки това, 47-годишният Марко в никакъв случай не съумява да се приближи до спечелването на огромни почести като треньор на Холандия, до момента в който водеше тима в интервала 2004 – 2008 година Той беше старши треньор и на Аякс (Амстердам) в интервала 2008-2009 година
През март тази година президентът на Семеен кодекс Херенвен Роб Венстра разгласи, че 47-годишният Ван Бастен е подписал двегодишен контракт и се завръща в треньорството след тригодишно спиране.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР