През 1986 г., година преди Русия да регистрира първия си

...
През 1986 г., година преди Русия да регистрира първия си
Коментари Харесай

ХИВ - епидемията, за която Русия не иска да говори

През 1986 година, година преди Русия да записва първия си формален случай на ХИВ, служинел от руското опазване на здравето на име Владимир Трофимов приказва по държавната телевизия за тревожната нова зараза, която прави заглавия в интернационалните медии. " Това е западна болест ", сподели той. „ Но тук няма основа за разпространяването на това заболяване, защото в Русия няма наркомания и проституция. “
Днес малко се отхвърля, че СПИН е и съветска болест. Повече от 340 000 руснаци са умрели от СПИН, две трети от тях през последното десетилетие. Само през 2018 година, последната година, за която са налични точни данни, СПИН лиши живота на 37 000 души в цяла Русия, като процентът на новите инфекции нараства с сред 10 и 15 % годишно, твърди Световната здравна организация.
И въпреки Трофимов да бърка също и за пристрастяването към опиатите и проституцията в Русия, обичайните рискови групи към този момент не съставляват по-голямата част от новите инфекции.
Въпреки че шерването на една и съща спринцовка измежду наркоманите да е била една от главните аргументи заболяването да се популяризира толкоз бързо, множеството излъчвания на ХИВ в Русия - 57 % - в този момент са резултат от хетеросексуален секс. Употребата на опиати е виновна за 40 %, до момента в който гей сексът – за към 3 %, твърди съветският Федерален проучвателен център за предварителна защита и надзор на СПИН в Москва.
„ В момента няма такова нещо като рискова група - има единствено рисковано държание “, споделя Мария Годлевская, координатор на план в основаната в Санкт Петербург организация EVA, която оказва помощ на дами, живеещи с ХИВ. „ Това може да визира всеки, от спортисти през балерини до свещеници. “
Годлевская, която е ХИВ-позитивна повече от 20 години, споделя, че ниските равнища на тестване в предишното са били една от аргументите епидемията да се разраства толкоз бързо в Русия.
„ Тази липса на проби значи, че съпружеските двойки се заразяват взаимно, тъй като единият от тях не знае, че другият е бил ХИВ-позитивен от години “, сподели тя. Много дами, добави тя, откриват едвам по време на бременност, че са ХИВ-позитивни, когато са подложени на инспекция за болестта. Дори пенсионерите в провинцията са все по-застрашени, споделят лекарите.
Броят на хората, живеещи с ХИВ в Русия, в този момент надвишава 1 милион съгласно формалната статистика. Повечето специалисти споделят, че същинската цифра евентуално е минимум 1,5 милиона - към 1% от общото население от 146 милиона, - тъй като доста хора не са наясно със своя ХИВ-позитивен статус. В пет съветски града в Сибир и Уралския район - Челябинск, Иркутск, Самара, Толиати и Екатеринбург - над 1,5 % от популацията е ХИВ-позитивно.
Въпреки че Владимир Путин в никакъв случай не е описвал ХИВ като „ западна болест “, той сподели удивително отвращение да разисква ХИВ епидемията в страната. Освен няколко къси коментара, съветският президент не е приказвал по никакъв метод за ХИВ от 2006 година, когато прикани за незабавни дейности за справяне с вируса. Въпреки това през последните години Русия се опълчи на апелите за въвеждане на полово обучение в учебните заведения и се опълчи на Неправителствени организации, които се пробват да преодолеят прилива на нови инфекции.
Традиционализъм
Критиците настояват, че нежеланието на Русия да приема изпитани средства за понижаване на нови ХИВ инфекции е резултат от ултраконсервативните държавни политики, насърчавани от мощната Руска православна черква след завръщането на Путин в президентството за трети мандат през 2012 година
През 2013 година Павел Астахов, по това време върховен чиновник в Русия в региона на правата на децата, съобщи, че романите на съветски създатели като Лев Толстой съдържат всичко, което детето би трябвало да знае за любовта и секса. Астахов напусна поста си през 2016 година, само че отношението постепенно се трансформира. През 2017 година проектите за осъществяване на онлайн уроци за ХИВ / СПИН за съветски студенти бяха захвърлени, откакто просветителното министерство настоя да се заобикалят „ деликатните тематики “ и използването на думата „ презерватив “.
" Вместо полово обучение държавното управление споделя, че младежите би трябвало да се придържат към лозунга " главното оръжие против ХИВ е любовта и вярността ", написа в публикация Искандер Ясавеев, социолог от Висшето учебно заведение по стопанска система в Санкт Петербург. Публикувана неотдавна от " Новая газета ", опозиционен вестник.
„ Путин посредством своето безмълвие и традиционализъм носи забележителна част от отговорността за епидемията от ХИВ в Русия “, добави той.
Политиките в региона на опиатите в Русия също са спънка за понижаване на новите инфекции, споделят ХИВ- деятели. Метадонът, за който интернационалните откриватели настояват, че може да понижи риска от предаване на вируса посредством понижаване на интравенозна приложимост на опиати, е неразрешен в Русия и всеки, който го доставя, е изправен пред до 20 години затвор.
Последиците от възбраната на метадон в Русия бяха блестящо илюстрирани след завземането на Крим от Украйна, където опиатът е предписван на хора, които се борят със зависимости от хероин.
Според Организацията на обединените народи към 800 някогашни подвластни от хероин са били отрязани от заместваща терапия въз основата на метадон, откакто Русия анексира полуострова през 2014 година Около 100 починаха от самоубийства, предозиране или затруднения, свързани с ХИВ и туберкулоза през идната година, споделят от Организация на обединените нации. Русия отхвърли смъртните случаи да са свързани със възбраната за метадон.
„ Чуждестранни сътрудници “
Неправителствените организации, които работят с употребяващите опиати, също попаднаха под удари в Русия. Фондация „ Андрей Рилков “, която има към 25 членове, е единственият източник на безвъзмездни, чисти игли и презервативи за подвластни в Москва, град с повече от 12 милиона души.
През 2016 година съветското държавно управление задейства лист на по този начин наречените задгранични сътрудници, които получават задгранично финансиране. През април организацията беше принудена да ограничи достъпа до своя уеб страница, откакто Василий Пискарьов, ръководителят на комисията по сигурност на съветския парламент, я упрекна в поощряване на използването на опиати след отчет на опозиционен уеб страница за напъните й да помогне на подвластните по време на блокирането поради ковид в Москва.
„ Правителството има вяра, че всяка работа, осъществена в сходство с интернационалните рекомендации на СЗО, е работа, ориентирана към въвеждане на западно корупционно въздействие върху съветската юноша “, сподели Аня Саранг, шеф на фондацията.
Вадим Покровски, прям началник на Федералния проучвателен център за предварителна защита и надзор на СПИН в Москва, постоянно упреква обществения консерватизъм и въздействието на религиозните групи за повишаването на новите ХИВ инфекции.
„ Преобладават консервативните настроения “, съобщи неотдавна Покровски. „ Правилата на държание би трябвало да подхождат на християнските обичаи, които някои считат, че сами по себе си ще понижат разпространяването на ХИВ инфекции. “
Покровски уточни Германия като образец за ефикасна битка с вируса. Германия има към 3500 нови ХИВ инфекции годишно, което е към 30 пъти по-малко, в сравнение с в Русия. В негя са налице всички неща, които Русия не прави - наложително полово обучение в учебните заведения, законна проституция, както и държавни стратегии за чисти игли и заместваща терапия с опиоиди.
Въпреки че Русия отделя към 29 милиарда рубли (360 милиона евро) годишно за лекуване на ХИВ, Покровски споделя, че огромна част от парите се изразходват за неефективни медикаменти с нездравословни странични резултати. Русия също има проблеми с приемането на антиретровирусни медикаменти за тези, които се нуждаят от тях: Само към половината от 1 милион или там някъде записаните, живеещи с ХИВ, сега получават нужното лекуване, съгласно Покровски.
Пробив
Въпреки ужасяващата статистика, има ранни признаци, че нещата могат постепенно да се трансформират към по-добро. Този проблясък на вяра се свежда основно до 33-годишния видео блогър на име Юри Дуд.
Бившият редактор на съветски състезателен уеб страница Дъд в този момент създава извънредно известни документални филми по спорни тематики като руския ГУЛаг и обсадата на учебното заведение в Беслан през 2004 година На 11 февруари той пусна съвсем двучасов филм, озаглавен „ ХИВ в Русия - епидемията, за която никой не приказва. “ В рамките на пет дни той беше гледан от повече от 12 милиона души в YouTube. В момента има над 17 милиона гледания.
„ Филмът беше някакъв пробив “, сподели Годлевская, деятелят на EVA. „ Хората стопираха да се опасяват да се подлагат на проби и много хора даже започнаха да приказват за своя статус. Социалните услуги в огромни градове като Москва даже започнаха да стават по-приятелски настроени. "
В дните след излизането на кино лентата търсенията на съветски език за проби за ХИВ в Гугъл се увиличиха 56 пъти, а за опашки за проби имаше информация от редица градове в Русия. На 17 февруари документалният филм бе показан пред депутатите на специфична прожекция в съветския парламент. Дмитрий Песков, представител на Кремъл и чиновници на здравното министерство също го похвалиха.
Само 10 дни след стартирането му в публичното пространство,, на 21 февруари, Народното събрание беше хазаин на кръгла маса за ХИВ, на която участваха Покровски, чиновници на здравното министерство, както и редица хора, живеещи с заболяването. Въпреки че експлоадирането на COVID-19 пренасочи вниманието на държавното управление настрана от ХИВ, доста деятели напуснаха парламентарната кръгла маса с рядко възприятие за оптимизъм.
„ Наистина се надявам, че кръглата маса не е краят на това “, сподели Годлевская. „ Колегите ми, които участваха, споделиха, че наподобява, че това не е просто за шоу. Ще забележим. "
Покровски беше по-предпазлив. " По принцип сме еднообразно мислещи хора, " сподели той пред сътрудниците участници в кръглата маса, " само че има доста хора към нас, които имат доста по-консервативни възгледи. Пригответе се за борба. "
 
* Анализ Марк Бенет, " Politico ", превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР