През 1980 г. в Москва започват XXII олимпийски игри, бойкотирани

...
През 1980 г. в Москва започват XXII олимпийски игри, бойкотирани
Коментари Харесай

Денят 19 юли в световната история

През 1980 година в Москва стартират XXII олимпийски игри, бойкотирани от западните страни. България взе участие с 289 спортисти, които печелят 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала и заемат 3-то място в крайното класиране. През 1952 година стартират летните олимпийски игри в Хелзинки.
През 1966 година Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взема решение да се подписа контракт с френската компания " Рено " за произвеждане в България на леки коли от същата марка. През 1912 – Вътрешна македонска революционна организация прави атентат в Кочани.
През 1843 година първият стоманен презатлантически лайнер “Грейт Британ ” е пуснат на вода. Той е основан от англичанина Айсамбард Брунъл. Корабът е два пъти по-тежък от всеки един строен дотогава. “Грейт Британ ” играе основна роля в международната миграция, превозвайки хиляди емигранти до Съединени американски щати и Австралия. Той е единственият оживял транспортен транспортен съд, взел участие в Кримската война и Индийското въстание.

2017 година
Американските учени пресмятат общото количество пластмаса, създадено в миналото - 8,3 милиона тона.

2016 година
Северна Корея изстрелва три балистични ракети в Японско море. Балистичните ракети с дребен обхват летят към 500-600 километра, преди да се разбият в морето.

2016 година
Британските депутати утвърдиха модернизиране на програмата „ Трайдънт ” – програмата за разрастване и потребление на английските сили за нуклеарно въздържане. 472 депутати против 117 гласоподаваха в Народното събрание за модернизиране на нуклеарните сили на Обединеното кралство.

2015 година
Министър-председателят на Англия Дейвид Камерън приготвя пет годишен проект за битка с „ Ислямска страна “.

2014 година
При сблъскване на пограничен пункт в западната част на Египет умират 31 военнослужещи.

2013 година
Американският град Детройт афишира фалит с насъбрани отговорности за над 18.5 милиарда $. Това е най-големият фалит на обитаемо място в Съединени американски щати. От 1,8 млн. поданици и четвърти по величина град в Съединени американски щати през 50-те години в този момент там живеят едвам към 685 000 души.

2012 година
Парламентът на Самоа избира за втори петилетен период за президент на страната Туиатуа Тупуа Тамасесе Ефи.

1989 година
Полският парламент избира с един глас превес комунистическия водач военачалник Войчех Ярузелски за президент на страната. Войчех Ярузелски е роден на 6 юли 1923 година в Курово, Полша. Той е полски политик, първи секретар на Централния комитет (ЦК) на Полската обединена работническа партия (ПОРП) (от октомври 1981 г.), ръководител е на Държавня съвет на Полша (от 1985 г.), ръководител е на Комитета за защита и висш главнокомандващ на въоръжените сили (ноември 1983-1985 г.). От 1981 до 1985 година е ръководител на Министерския съвет. През 1973 година става военачалник, член е на комунистическата партия от 1948 година, член е на Политбюро на Централен комитет на ПОРП от 1971 година От 1962 година е заместник-министър, а от 1968 година до 1983 година е министър на националната защита. В интервала 1965-1975 година е шеф на Генералния щаб на полската войска. Ярузелски афишира военно състояние в Полша, употребява армията против стачкуващите. В началото на 1989 година той е първият измежду водачите в Източна Европа, който насрочва свободни избори и позволява многопартийността. Сменя го от поста президентът Лех Валенса. От 1995 година е обвиняем по дело за разстрела на стачкуващите в Гданск.

1980 година
В Москва стартират XXII олимпийски игри, бойкотирани от западните страни. В тях България взе участие с 289 спортисти, които печелят 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала и заемат 3-то място в крайното класиране. Игрите са бойкотирани от Съединени американски щати, поради руската инвазия в Афганистан през 1979 година Участват единствено 80 страни, което е най-ниския брой участници от игрите през 1956 година На първо място по медали се класира Съюз на съветските социалистически републики – общо 195, а на второ Германска демократична република с 126 медала.

1974 година
Испанският водач военачалник Франко предава краткотрайно заради болест властта на утвърждения за негов правоприемник принц Хуан Карлос. Франко Баамонде е роден на 4 декември 1892 година в Елферол, Испания. Той е испански генералисимус. Управлява Испания като деспот в интервала 1939-1975 година Завършва пехотна академия, взе участие в колониалните войни на Испания в Африка, пълководец е на Чуждестранния легион през 1921 година Франко е шеф на основния щаб на сухопътните войски през 1934 година, пълководец е на испанския корпус в Африка (Мароко). Организира и управлява въоръженото въстание на испанските демократични сили против комунистическата тирания, вследствие на което избухва Испанската революция, която продължава от 1936 до 1939 година След успеха на патриотичните сили ръководи посредством диктатура; провъзгласен е за доживотен държавен глава ( “каудилио ”) на Испания. Ген. Франко основава тоталитарна система в Испания. Става водач на Испанската фаланга (организация на националистическите сили), ръководител е на министерския съвет до 1973 година и е висш главнокомандващ на страната. През 1947 година прокарва закон за наследството на престола, според който Испания “в сходство с традицията ” е провъзгласена за кралство. На 22 юли 1969 година за предстоящ крал на Испания е разгласен Хуан Карлос Бурбон. След очистване на следствията от комунистическото ръководство, последователно се отдръпва от властта и умира на 20 ноември 1975 година в Мадрид.

1952 година
Започват XV Олимпийски игри в Хелзинки. България печели първия си олимпийски орден – бронзово отличие за боксьора Борис Георгиев. Страната ни заема 42-ро място в крайното класиране.

1903 година
Провежда се финалът на първия Тур дьо Франс.

1886 година
В Люксембург се състои последният концерт на Ференц Лист. Ференц Лист е роден на 22 октомври 1811 година в Добориян, Унгария. Той е композитор, пианист и диригент. Учи пиано при К. Черни и комбинация при А. Салиери. От 9-годишна възраст Лист изнася клавирни концерти. От 1847 година е капелмайстор във Ваймар, където дирижира симфонични концерти и управлява придворната опера. Автор е на симфонични творби ( " Божествена комедия " – симфония по Данте, " Фауст " – симфония по Гьоте, 12 симфонични поеми, сред които " Прелюдии " – по А. Ламартин, " Прометей " – по Й. Хердер, " Мазепа " – по В. Юго, " Тасо " – по Гьоте, " Орфей ", 2 концерта за пиано и оркестър); оратории ( " Легенда за св. Елисавета ", " Христос " ); хорови песни и други Творчеството му е построено върху маджарски национални мелодии, отличава се с експресивност, емоционалност, смели хармонии и оркестрови резултати. Ференц Лист написа и редица теоретични писания: " Лоенгрин " и " Танхойзер " на Р. Вагнер ", " Фр. Шопен " и други Ференц Лист умира на 31 юли 1886 година в Байройт, Германия.

1870 година
Започва Френско-пруската война. Френско-пруска война се води в годините 1870-1871 година Войната е провокирана от Прусия, която се стреми да сплоти всички немски страни под свое управление, и от Франция, която цели да резервира хегемонията си в Европа. Франция се опълчва на желанието на Прусия да издигне Леополд Хохенцолерн на испанския трон. През 1870 година Франция афишира война на Прусия, само че е неподготвена и претърпява поражение; Втората империя пада през септември. Пруските войски нахлуват във Франция. На 28 януари 1871 година Френското държавно управление подписва помирение и благодарение на пруски войски разгромява Парижката комуна. Войната завършва с тежкия за Франция Франкфуртски мир. В хода на войната приключва обединяването на Германия под управлението на Прусия.

1843 година
Първият стоманен презатлантически лайнер “Грейт Британ ” е пуснат е на вода. Той е основан от англичанина Айсамбард Брунъл. Тогава корабът е два пъти по-тежък от всеки един строен дотогава. “Грейт Британ ” играе основна роля в международната миграция, превозвайки хиляди емигранти до Съединени американски щати и Австралия. Той е единственият оживял транспортен транспортен съд, взел участие в Кримската война и Индийското въстание.

1799 година
Открит е Розетският камък. По време на похода на Наполеон в Египет, негов боец се натъква инцидентно на надписа на три езика, един от които - гръцки. По-късно това дава опция на Франсоа Шамполион да разчете първите египетски писмени знаци.

1696 година
Руските войски, под командването на Петър І завземат от Османската империя крепостта Азов и Русия получава изход на Азовско и Черно море.

1344 година
Венецианският сенат излиза с решение, в което се документират компликациите, които срещат венецианските търговци във владенията на цар Иван Александър. Според документа неколкократните опити да се възмездят артикули на венециански търговци, ограбени във Варна, остават без следствие. Българският цар отхвърля да се намеси в разногласията сред венецианците и неговите жители. В търсене на решение на казуса венецианският сенат постановява всички търговци на републиката на Св. Марко, които “идват от Варна, Месемврия (днес Несебър) или други области на царство България ”, да дават 50 % от своята облага за възобновяване на понесените вреди.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР