През 1977 година Даниел Еверет пристига в Амазония, за да

...
През 1977 година Даниел Еверет пристига в Амазония, за да
Коментари Харесай

Как племето Пираха се превърна в най-щастливото племе на света!

През 1977 година Даниел Еверет идва в Амазония, с цел да учи племето Пираха. Първоначално хората там желали да го убият. Той обаче умеел да слуша, схваща и убеждава и скоро намерил метод да подбере верните думи.

Еверет заключил жена си и трите си деца в безвредна къщурка и решил да се срещне с мъжете от племето. Успял да ги обезоръжи и да завоюва доверието и уважението им. Ето за какво те му разрешили да живее.

Мисията на мъжа била да работи като преводач на Библията за мисионерската организация на Уиклиф. Вместо това обаче не той трансформирал племето, а то него. Скоро, Еверет зарязва задачата си и стартира да живее като благополучен човек, взимайки образец от Пираха.

Кои са Пираха?

Пираха е малко племе, което живее по крайбрежието на река Амазонка. Населението му наброява 300-400 души. Те са известни като жителите на река Маичи и като най-щастливото племе в света. Интересно при тях е, че съгласно времето броят на хората се трансформира. Например, по време на дъждовния сезон е имало единствено 20 души в общността, в която живеел Еверет. Когато пристигнал сухият сезон, обаче, броят им се нараснал до 80.

Хората от племето се движат с кану по реката. Те могат да живеят на него до 10 дни без проблем. Всъщност, племето се намира на 4 дни с кану от Порто Велхо, Бразилия. Тези хора са изолирани по ръба на река Маичи. Името им се загатва за първи път през 1784 година от португалски мисионер.

Защо това е най-щастливото племе на света?

 племето Пираха Снимка: The New York Times

Отговорът на този въпрос е – тъй като водят елементарен метод на живот. Те не се тревожат за нищо, което не е в действителност значимо. Ето няколко обстоятелството за тях, които ще ви оказват помощ да добиете визия за всекидневието им:

Те не могат да броят и знаят единствено две думи във връзка с числата: „ някои “ и „ доста “;

Познават единствено два цвята: „ мрачно “ и „ ярко “;

Нямат календари и не познават датите;

Хранят се един път или два пъти на ден;

Спят понякога, и то по 20 минути, тъй като имат вяра, че сънят ги лишава от сили;

За тях има единствено 3 родствени връзки: бебе, родител и роднина;

Там няма подчиненост, обири и престъпления;

Няма благосъстоятелност, няма предразсъдъци;

През нощта хората пеят и имат вяра, че фантазиите и действителността са еднообразно важни;

На всеки 7 години хората сменят имената си;

Техният език

Той също е извънредно елементарен. Имат 3 местоимения и съвсем не употребяват времена. Няма условни фрази, няма елементарни и комплицирани изрази. Говорят в този момент, не в минало време.

Нямат номера. Когато става дума за цифри, употребяват единствено 2 думи, които споменахме нагоре.

Хората от племето Пираха живеят тук и в този момент. Единственото значимо нещо е това, което претърпяват сега. Това е тяхната загадка за благополучие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР