През 1866 г. руският писател Николай Некрасов започва да издава

...
През 1866 г. руският писател Николай Некрасов започва да издава
Коментари Харесай

Ще се справи ли светът без ресурсите на Русия

През 1866 година съветският публицист Николай Некрасов стартира да издава своята поема в 4 елементи " Кой в Русия живее добре? ", описваща по какъв начин премахването на крепостничеството няколко години преди този момент не е подобрило благосъстоянието на множеството жители. " Веригата е раздрана ", приключва първата част, само че отскачащите краища удрят и двете страни по едно и също време.

Век и половина по-късно неговите стихове са притча за отлъчването на Русия и евентуалните беди, произлизащи от това. Смазването на 11-ата по величина стопанска система в света, сравнима по мярка с тази на Австралия, няма безусловно да аргументи международен безпорядък. Но от времето на Некрасов, а след това и след разпадането на Съветския съюз, веригата на взаимозависимост, обвързваща Русия със международната стопанска система, е станала по-здрава и по-сложна. Русия се подрежда надлежно на първо, второ и трето място измежду международните експортьори на природен газ, нефт и въглища. Европа получава по-голямата част от силата си от източния си комшия. Русия също по този начин обезпечава половината от американския импорт на уран. Тя доставя на света една десета от алуминия и медта и една пета от никела за акумулатори. Надмощието ѝ е още по-голямо при благородните метали като паладий, основен детайл в автомобилостроенето и електрониката. Освен това Русия е значим източник на пшеница и торове.
Пазарен потрес
Досега съветският експорт на първични материали беше пощаден от всеобхватните забрани, които Западът наложи на други браншове. Съединени американски щати оповестиха ембарго върху съветския нефт на 8 март, само че така и така купуват малко от него; Англия последователно ще приключи покупките тази година. Въпреки това увеличаващите се сигнали, че Западът може да стигне по-далеч, провокираха потрес на пазарите за първични материали. След като американският държавен секретар Антъни Блинкен на 6 март сподели, че разисква със съдружниците обща възбрана, суровият нефт брент скочи до 139 $ за барел, два пъти над цената на 1 декември, макар че до 10 март още веднъж падна до 113 $. Силни съмнения имаше и при газа: на 8 март договорите, свързани с европейската цена на газа на едро, се повишиха с една трета до 285 евро (316 долара) за MWh, 18 пъти над равнището отпреди година, на фона на опасност от ответни съветски дейности. В същия ден Лондонската борса за метали (LME) прекрати търговията с никел едвам за повторно в своята 145-годишна история, откакто металът доближи два пъти по-висока цена от предходния си връх. Миналата седмица други метали приближиха или доближиха исторически върхове.

Шок с такава дълбочина и обсег е без казус. Индексът на Thomson Reuters за главните първични материали се е повишил повече на тримесечна база в сравнение с през всеки различен интервал от 1973 година насам. През седмицата до 4 март той регистрира най-голямото си нарастване най-малко от 1956 година Освен в офисите на тържищата нервност към момента не се следи. Но спокойствието надали ще продължи. " В момента цените са цифри на екран. След четири седмици ще станат действителност ", споделя търговец. Ако напрежението се увеличи още, може да се наложи силата и металите да бъдат нормирани. Частните компании и персоналният живот на хората ще би трябвало мъчително да се приспособят. Развитието на богатия свят би се забавило. Някои небогати страни може да банкрутират. В последна сметка Русия може дa се пречупи, само че не и без скъсаната верига да удари останалия свят с голяма мощ.
Реклама Причини за суматохата
Стоковите пазари са в суматоха по две аргументи. Първо, доста от тях бяха с ниски спредове заради мощно търсене даже преди войната. Енергичното икономическо възобновяване след блокирането разсъни апетита за сила и метали, като намали запасите до рекордно ниски равнища. Предлагането, което е елементарно да спадне, само че лишава повече време да се възвърне, не е наваксало, споделя Джовани Серио от огромния търговец на нефт Vitol. Много преработващи уреди като петролни рафинерии, които стопираха работа по време на коронавирус, останаха затворени, което провокира забавяния.

Втората причина за безпокойствие е намаляващото предложение, което е главният проблем след нашествието в Украйна. Износът на известно количество съветски нефт към момента продължава: милиони барели сега пресичат Атлантическия океан. Но по-голямата част от него е купена и платена преди две или повече седмици. По-новите доставки на съветския вид недопечен нефт Urals към този момент не се движат макар отстъпките от 25% от цената. В нежеланието си да се окажат блокирани с непродаваеми товари западните компании изпреварват вероятни наказания. Много от тях се опасяват и от социална реакция: на 8 март Shell съобщи, че ще спре да купува съветски нефт, след дни на отрицателно медийно отразяване на договорка за нефт Urals.
Източник: Reuters
Особени проблеми основава неналичието на финансиране. Повечето задгранични банки, включително и китайски, стопираха да издават акредитиви за съветски покупко-продажби. След заплащане на солени санкции за нарушение на глобите против Иран и други през последното десетилетие банките не желаят да рискуват. Това от ден на ден важи и за огромни търговци на първични материали като Glencore, които в недалечното минало към момента се договаряха с автократи в името на снабдяването на света (и прибирането на печалби). Много от тях се опасяват, че в случай че продължат да търгуват с Русия, ще бъдат отрязани от жизненоважно банково финансиране.

От не по-малко значение са проблемите с логистиката. Неспособни да получат застраховка, непознати кораби заобикалят Черно море. Миналата седмица Maersk и MSC, които дружно правят една трета от интервенциите с контейнери в Русия, се отдръпнаха от страната. Англия издаде възбрана за съветски кораби на своите пристанища; Европейски Съюз обмисля сходни ограничения. Франция блокира съветски кораби, пренасящи стомана и соя за други страни.
Реклама Намирането на нови източници на газ е огромният проблем пред Европа.
Неизползваните товари и нестабилните цени натоварват физическата и финансовата инфраструктура на търговията със първични материали. Някои европейски пристанища са мощно претрупани. Засегнатите търговци са изправени пред претенции за големи маржове. На 7 март огромният заемодател China Construction Bank пропусна заплащане в LME (като след това го извърши). Цените на бункерното гориво се покачиха с една трета след нашествието, което лимитира корабоплаването по целия свят.
Усложнения
Истинско петролно ембарго от страна на Запада би могло да направи всичко това да наподобява като разходка с лодка. В естествени години Русия изнася 7-8 млн. барела дневно, половината от които отиват за Европейски Съюз. На доктрина Китай би могъл да купува повече от Русия, като освободи някои други доставки. Но съветските тръбопроводи биха могли да пренасочат единствено 500 хиляди барела дневно от Европа към Азия, а железопътните доставки биха прибавили още 200 хиляди барела дневно, пресмята консултантската компания Rystad Energy. Транспортирането на съветски нефт до Европа лишава 5-10 дни, а до Азия - 45. Пренасочването на потоци би станало още по-трудно, в случай че " вторични " наказания таргетират незападни компании. Тъй като западните платежни системи стават недостъпни, търговците ще се върнат към тромавите бартерни замени. Разширяването на по-добри китайски и други други възможности може да отнеме години.

Това допуска, че забележителна част от доставките на съветски нефт може да излязат от пазара. Вероятно ще бъдат наранени и други първични материали. Русия даде обещание да отговори на цялостно петролно ембарго, като ограничи износа на газ към Запада. Ограниченията върху продажбите на въглища също биха били мъчителни и биха затруднили напъните на Европа да се откъсне от газа. Тъй като качеството на личното му произвеждане се утежни, делът на вноса на въглища в блока от Русия се удвои през последните 10 години до 80%. В случая и с газа, и с въглищата огромна част от доставките от Русия просто няма да доближат до пазара. Нейните газохранилища са съвсем цялостни. Тя няма задоволително огромен флот, с цел да транспортира въглища до Азия, където са най-търсени (до Европа въглищата се изпращат с жп транспорт).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама Повикайте картела
Големият въпрос е дали увеличение на предлагането от други места би могло да смекчи тези загуби. Да стартираме с петрола. Съединени американски щати към този момент възнамеряват нарастване на добива на нефт с 1 млн. барела дневно. Западът може също по този начин да притисне членовете на Организацията на страните - експортьорки на нефт (ОПЕК), да усилят доставките, с което да се обезпечат още към 2 млн. барела дневно. Премахването на глобите против Иран може да добави още 1 млн. барела на ден. Използването на ресурси за незабавни случаи също би помогнало. Миналата седмица Съединени американски щати и други огромни страни, потребяващи нефт, се съгласиха да освободят 60 млн. барела от запасите си. Имаше сигнали, че е допустимо да пуснат и още.

Всичко това може да усили световното предложение с 3-4 млн. барела дневно - доста, само че може би незадоволително. А спомагателното предложение би лишило прекомерно дълго да се включи в пазара. Членовете на ОПЕК не могат да усилят производството бързо, тъй като не са вложили в нови залежи от години. Рестартирането на американските шистови кладенци лишава шест месеца; а доставянето на недопечен нефт от тях - още толкоз. Междувременно цените ще останат мъчително високи. Ще има други проблеми. Трудно е да се преоборудват рафинериите, предопределени да гълтам недопечен нефт Urals, който има високо наличие на сяра. Ливан неотдавна остана без дизелово гориво не заради липса на нефт, а поради потенциала за обработка на сортове, разнообразни от Urals.
Предизвикателството пред Европа - газът
Намирането на нови източници на газ е огромният проблем пред Европа. С идването на пролетта континентът ще се нуждае от по-малко газ и възобновяване на запасите след зимата може да се отсрочи до есента. Европа може да стартира да внася повече полутечен природен газ от Америка, само че това ще изисква да усили потенциала си за " регазификация " (преобразуване на втечнения газ назад в газообразно състояние). Планираната лятна поддръжка на норвежките платформи може да бъде отсрочена, с цел да не стопират да работят. Азербайджан би могъл да доставя повече за Европа. Като цяло сходни решения могат да заменят към 60% от съветския импорт, счита Rystad. Огромно изпитание - и въпреки всичко незадоволително.

Следователно възобновяване на равновесието на пазара наподобява невероятно без наложително понижаване на търсенето. Най-малко бруталният метод да се реализира това би бил посредством политики, които се стремят да лимитират потреблението, като да вземем за пример ограничавания за отопление на здания или нормиране на мощността за промишлени потребности. По-вероятно е пазарът да се приспособи към покачващите се цени по сложния метод, посредством това, което икономистите назовават " заличаване на търсенето " - самоналожени съкращения. Серио от Vitol споделя, че скокът в цените на суровия нефт до 200 $ за барел може да провокира " непринудено " редуциране с 2 млн. барела дневно, като други 2 млн. барела дневно няма да се използват заради спад на приходите. На 9 март Rystad сподели, че цените могат да доближат 240 $ за барел това лято, в случай че повече страни се причислят към американското ембарго.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Такъв енергиен пъкъл би нанесъл големи последствия за компаниите и хората. Унищожаването на търсенето на метали би засилило болката. Липсата на алуминий може да попречи на разнообразни производства - от коли до консерви. Възможно е дефицитът на никел да сложи производството на електрически транспортни средства в застой.
По-слаб напредък и дефицити
Всичко това сигурно ще спъне богатите стопански системи. Банката JPMorgan Chase към този момент намали прогнозата си за растеж на международната стопанска система през 2022 година с 0.8 процентни пункта по отношение на упованията седмица преди нашествието, като еврозоната ще понесе удар от 2.1 процентни пункта.

За по-бедните страни непосредствената опасност е от повишаване на дефицитите по настоящата сметка. Анализът на The Economist демонстрира, че при равни други условия нефт от 150 $ за барел за една година ще смъкна приблизително с 2.3 процентни пункта балансите по настоящите сметки на 37 вносители на нефт. Това ще засегне страни, които към този момент са подложени на напън, като Пакистан и Турция (виж графиката). Процентен пункт ще бъде отхвърлен от остатъка по настоящата сметка на Китай. Дори огромни експортьори на първични материали като Чили могат да пострадат, тъй като металите не са поскъпнали толкоз. Страните - експортьорки на нефт, ще завоюват, само че към момента са изправени пред проблеми като повишаване на цената на валутата, което натежава при износа на неенергийни артикули.

Цените евентуално ще останат високи и след анулацията на глобите. Русия, считана за нерешителен търговски сътрудник с неприятна известност, ще остане маргинализирана, споделя Том Прайс от банката Liberum. Докато финансовите ѝ пазари и приходите от експорт се пробват да се възстановят, вложенията в рандеман на първични материали ще понижават. Заедно със загубата на умения и активи потенциалът ще се свива. След 2022 година по-високите лихвени проценти и по-бавният световен напредък може най-сетне да охладят пазара - за сметка на прекомерно висока цена. През 1876 година Некрасов стартира да написа последната и най-ведра част от поемата си, наричайки я " Празник за целия свят ". Но щастливият край по този начин и не идва: главата остава незавършена.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР