През 1799 година на днешния ден Наполеон Бонапарт напуска Египет

...
През 1799 година на днешния ден Наполеон Бонапарт напуска Египет
Коментари Харесай

На този ден Наполеон прави важна рокада, защото...

През 1799 година на днешния ден Наполеон Бонапарт напуща Египет и се завръща във Франция. Той бяга скрито и оставя армията си в ръцете на един от своите генерали. Наполеон сполучливо се разминава с английския флот, патрулиращ в Средиземно море и на 9 октомври 1799 година умерено идва във Фрежус, Южна Франция.

Целта на египетската акция, която продължава още две години, е отбрана на френските търговски ползи в Египет и Сирия, както и препречване на пътищата на англичаните до Индия. След няколко победи и акция в Сирия в края на краищата Наполеон и неговата „ Ориенталска войска “ са принудени да правят отстъпка от враждебността на локалните, английския морски флот, новите елитни пехотинци на турците и политическите измами в Париж.

Историците дефинират опита на Наполеон да превземе Египет при цялостното предимство на британския флот в Средиземно море като жертван на крах. Отдалечеността от Франция и битките на локалното население, което възприема французите като завоеватели, слагат френския корпус в невъзможност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР