През 1676 година холандецът Рееде донесъл за първи път в

...
През 1676 година холандецът Рееде донесъл за първи път в
Коментари Харесай

Поверия за магическите сили на хризантемите

През 1676 година холандецът Рееде донесъл за първи път в Европа чудно източно цвете - хризантема. То обаче останало изцяло непознато до 1789 година, когато капитан Пиер Бланшар го донесъл в Марсел.

През 1829 година хризантемите се отглеждат посредством семена и се появяват разнообразни красиво обагрени сортове, които незабавно впечатляват с екзотичната си хубост. Не може да не се забележи какъв брой тържествуващи, горди и многолики наподобяват тези забележителни естествени блага, посетител от непознати земи. Те внушават успокоение и естетика, оказват помощ да се открие още веднъж антична традиция с източен лъх, носеща магическият мирис на вечността.

В родината на хризантемата - Китай, имат вяра, че цветето, откъснато дневно девети от месец с номер девет от годината има вълшебен сили. Известно е, че цветето нападна нервната система на всички инсекти и може би това наблюдаване спомага да се развие концепцията за магическата мощ на хризантемата.

Това е хилядолетно вярване, само че не Китай, а Япония трансформира 9 септември в празник на магическото цвете. На празника е признато хората да подарят хризантема на Буда в храма му и да отнесат осветени хризантеми вкъщи си. Този празник води началото си от ХVІІ век и през днешния ден се празнува в цялата страна като фестивал на цветето.

Хризантемата е знак на императорската власт в Страната на изгряващото слънце, изобразена е на националния герб, флага и монетите на страната, тъй като е обвързвана с красива японска легенда за основаването на Япония.

Тя гласи, че в древността нечовечен китайски император изискал да се снабди с чудно цвете, растящо на прилежащите острови, наречено хризантема. От него можел да се подготви балсам на живота. Цветето обаче трябвало да се бъде откъснато от човек с чести и положителни планове.

Затова по заповед на императора за острова отпътували 300 младежи и девойки. Очарованието на природата ги оставило вечно на приказния остров и те основали страната Япония. В страната, където слънцето огрява Земята на първо време, името на небесното величие и на хризантемата са идентични.

В Япония магическата хризантемата символизира щастието, триумфа и шанса. В прилежащ Виетнам я асоциират с душевната непорочност и бистрия разум, а в родината си, Китай, я одобряват като знак на мъдростта и дълголетието.

 Символика на хризантемата Снимка: Alicja/pixabay.com

Европейците показват с красивото студено цвете своята дълбока тъга и с нея украсяват гробовете на околните си. То е цвете на скръбта и по тази причина венци от него се носят на поелите пътя към вечността.

Шестнадесетте златножълти листенца на хризантемата основават отношение към елементарното и ясното в живота и го опълчват на комплицираните форми, доказвайки, че магията и изяществото са в простотата.

Това бяха някои от поверията за хризантемите - красиви и нежни цветя, показващи какъв брой популярен създател е природата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР