Превръщането на Варна в координационен център на НАТО, разработването на

...
Превръщането на Варна в координационен център на НАТО, разработването на
Коментари Харесай

Борисов даде Варна за война срещу Русия

Превръщането на Варна в координационен център на НАТО, създаването на " пътна карта " за военно съдействие САЩ-България и усилване на стратегическото партньорство са главните резултати в областта на сигурността от двучасовите диалози във Вашингтон сред президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

Двете страни се договориха да развиват двустранното съдействие в областта на защитата " за противопоставяне против морските, хибридните и киберзаплахите в Черно море през идващото десетилетие ". Това се споделя в взаимното изказване, което е основният документ от визитата на Борисов в Съединени американски щати. Документът бе публикуван от Държавния департамент.

Съединени американски щати показаха безпокойствие от " ситуацията със сигурността " в Черноморския район и приветстват готовността на България да одобри на своя територия координационен център на НАТО в Черно море. " В Черно море би трябвало да се организират учения, колкото повече, толкоз по-добре, въпреки всичко те оказват въздържащо влияние. Ще имаме координационен център, не база и не флотилия, а точно координационен център. Командният щаб ще бъде в Румъния, а координационният център - във Варна. Черно море ще бъде по-безопасно ", разгласи Борисов.

В документа не се показва категорично Русия като опасност, само че в последните години Съединени американски щати непрестанно втълпяваха, че източникът на тази опасност е точно Русия. Тя обаче трябваше да се пази от хибридната война на Запада, водена против нея посредством Украйна.

" Пътната карта " планува и модернизиране на Българската войска посредством " новаторски американски отбранителни технологии, разширение на мащаба на военните учения, на взаимоотношение и образование ".

" Главната цел на нашите връзки е подсилване на трансатлантическата общественост като общественост от народи, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща защита, демократични полезности, обективна търговия и взаимни стратегически ползи ", се споделя в изказването. Съединени американски щати правят оценка високо уговорката на страната ни да вдигне военните разноски до и над 2% от Брутният вътрешен продукт. Още с първите си думи Тръмп стартира да хвали България поради покупката на американските Ф-16 и нараствания боен бюджет. " България е за образец на Германия и би трябвало да им кажем на тях, че разноските ви за защита са 3,1 % от Брутният вътрешен продукт. България купува страхотни американски оръжия, най-хубавите в света ", уточни той.

" Нашите въоръжени сили са обединени в отбрана на свободата и чакат да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, в това число и Черно море, което е от особена значимост за евроатлантическата сигурност. Съединени американски щати и България извличат взаимна изгода от взаимните учения и другите способи за оперативно потребление от страна на Съединени американски щати на образователния полигон " Ново село " и авиобазата " Граф Игнатиево " и имат намерение да проучат способи за по-нататъшно развиване на опциите ни за взаимни учения в бъдеще ", се показва още в документа.

Двете страни възнамеряват да задълбочат партньорството си в отбранителната промишленост и технологии. Според тях това е " от решаващо значение за районната защита и въздържане, в това число като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединени американски щати считат за налични. България се ангажира да обмисли съответно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар ", се споделя буквално в изказването.

Двете страни желаят да работят " дружно посредством многостранни конгреси, изключително посредством Инициативата " Три морета " и Партньорството за трансатлантическо енергийно съдействие, за поощряване на районното развиване, в това число чрез разширение на основната енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура.

Съединени американски щати поддържат напъните на България да се пази от " злонамерени задгранични фактори " и удостоверяват " правото на България да дефинира своето лично бъдеще ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР