Превантивната дипломация, поради естеството си, често не води до гръмки

...
Превантивната дипломация, поради естеството си, често не води до гръмки
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс хвали Николай Младенов

Превантивната дипломация, заради естеството си, постоянно не води до гръмки заглавия за практикуващия я. През своите близо шест години като специфичен делегат на Организация на обединените нации за спора сред Израел и палестинците Николай Младенов работи безшумно и вън от светлината на прожекторите за попречване на ескалация в линията Газа, за запазване на опциите за двудържавно решение на спора и за събиране на поддръжка за нормализиране на връзките сред Израел и арабските страни като доста по-предпочитана опция на израелско анексиране на земи в Западния бряг, написа в. " Ню Йорк таймс " във връзка отхвърли на българина да стане специфичен делегат на Организация на обединените нации в Либия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Но Младенов реализира минимум един зрелищен триумф: той си завоюва уважението на всички, с които е работил, мнозина от които се гледат един различен като врагове, отбелязва вестникът в публикация, оповестена в днешното му електронно издание.

" Много почтен медиатор ", сподели за него Рами Хамдала, някогашен палестински министър председател.

" Аз персонално разчитах на него ", съобщи Моше Кахлон, някогашен финансов министър на Израел.

" Почтен човек ", уточни Джейсън Грийнблат, някогашният специфичен делегат за Близкия изток на държавното управление на американския президент Доналд Тръмп.

" Гордеем се, че го познаваме ", съобщи Халил ал Хая, заместник-ръководител на Хамас в Газа.

48-годишният Младенов, чийто финален работен ден като специфичен делегат завърши в четвъртък, се завръща в родната си България, откакто ненадейно отхвърли да бъде назначен на различен почитан пост, в Либия, с цел да се бори с, по думите му, сериозен здравен проблем, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Вестникът напомня, че през 2016 година Николай Младенов насърчи главните медиатори на преговорния развой в Близкия изток, Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, да сформират отчет с планувани в него съответни стъпки, който най-малко да запази опцията за двудържавно решение.

Предприемането на дейности при неналичието на договаряния бе в прорез с господстващата тогава дипломатическа теория, че най-важното е възобновяването на договарянията.

" Не мисля, че нещата стават по този начин. Може да разполагате с най-хубавата договорка на света ", само че до момента в който палестинците в Западния бряг и Газа са скарани, " надали ще можете да я реализирате ", споделя Младенов.

Оттогава неговият метод си завоюва необятно самопризнание.

В Газа, една територия непрекъснато на ръба на нова война, Младенов трансформира в своя задача предотвратяването ѝ, написа " Ню Йорк таймс " и напомня посредническите старания на българския посланик за усмиряване на напрежението.

Младенов бе един от първите хора на висок пост, които стигнаха до заключението, че нищо не може да спре израелския министър председател Бенямин Нетаняху да извърши обещанията си за анексиране на Западния бряг, само че и че той може да бъде уверен да се откаже от анексията в името на нещо по-важно - нормализирането на връзките с арабски страни, които от дълго време отхвърлят еврейската страна.

Младенов не си приписа заслуги за постигнатите от Израел съглашения за нормализиране на връзките с арабски страни, само че работи за одобряването на концепцията нормализирането на връзките да бъде употребявано като премия за Израел поради отхвърли от проектите за анексия.

Палестинците възприемат споразуменията сред еврейската страна и арабски страни като изменничество, само че Младенов акцентира, че в дълготраен проект тези покупко-продажби ще облагодетелстват и тях, отбелязва вестникът.

" Сега има съглашение. Това е значимото. Нито Израел, нито арабските страни ще желаят да го провалят. Това основава лостове на въздействие за някои страни в Израел ", акцентира дипломатът..

Младенов не беше почитател на мирния проект на Тръмп, само че съгласно него настоящите промени основават вълнуващи благоприятни условия за неговия правоприемник на поста делегат на Организация на обединените нации Тор Венесланд от Норвегия.

" Това е друг свят. И макар всичките си дефекти, може би в действителност е един по-добър свят ", обобщава Младенов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР