Престъпленията с криптовалута понякога възлизат на милиарди долари(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

40 хиляди години затвор грозят крипто-предприемач


Престъпленията с криптовалута от време на време възлизат на милиарди долари
(снимка: CC0 Public Domain)

Полицията в Албания залови създателя на турската криптоборса Thodex, който избяга с 2 милиарда $. Фарук Фатих Озер в този момент е под угрозата да бъде наказан на 40 хиляди години затвор.

Озер е бил включен в така наречен алената бюлетина на Интерпол, което значи, че правоприлагащите органи по света могат да го търсят и арестуват. По-рано държавните прокурори желаеха присъда от 40 564 години затвор за крипто-предприемача.

Самоличността на Озер се свързва с неочакваното затваряне на криптоборсата, вследствие на което хиляди консуматори изгубиха достъп до своите сметки и средства. 390 хиляди души станаха жертви на измамата, а общите загуби на вложителите се правят оценка на 2 милиарда $, заяви Decrypt.

Според турските управляващи, изгонването на Озер в Турция е инициирано от Интерпол. Очаква го тежък правосъден развой в страната – съгласно известията в медиите, всички топ мениджъри на затворената борса са застрашени от хиляди години затвор.
още по темата
Борсата Thodex работи от 2017 година, само че ненадейно спря да търгува през април 2021 година Ръководството ѝ се базира на някаква външна инвестиция, която наложи прекъсване на търговията за 4-5 дни.

Ден по-късно Озер сподели, че компанията е била принудена да спре търговията заради хакерски атаки, само че продължи да упорства, че потребителските средства са в сигурност и даде обещание да върне парите на вложителите допустимо най-скоро.

Същия ден турската полиция задържа 62 души, свързани с активността на борсата, конфискува компютрите на компанията и замрази сметките ѝ, само че самият Озер към този миг към този момент беше отлетял за Албания.

Въпреки че Турция изиска изгонването на създателя на Thodex, процесът се проточи – лиши месеци, до момента в който бъде открит причинителят на незаконното действие. В последна сметка Озер е открит в град Вльора, като самоличността му е открита по биометрични данни.

Още през април 2021 година стана ясно, че Thodex е трансферирала 125 милиона $ в биткойни в сметките на американската криптоборса Kraken, преди да затвори. Според компанията Whitestream, която разпознава транзакцията, това е опит за изтегляне на средства, откраднати от управлението на борсата.

Пазарът на криптовалута минава през сложни времена: оня ден курсът на биткойн падна под $20 000. Някои специалисти обаче са оптимисти и са сигурни, че това положение на пазара отваря благоприятни условия за закупуване на крипто-активи евтино.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР