Престъпления има по всички краища на земното кълбо, но трудно

...
Престъпления има по всички краища на земното кълбо, но трудно
Коментари Харесай

Сократ Киршвенг - първият сериен убиец в България

Престъпления има по всички краища на земното кълбо, само че мъчно можем да повярваме, че и у нас има нарушители, които да се наредят до Чарлз Менсън или Тед Бънди. За страдание и ние имаме какво да прибавим към международната статистика.

Един от най-жестоките, невъзмутими и пресметливи убийци у нас, който публично е приет и за първия сериен палач в България, е Сократ Киршвенг.

Нищо във външния тип на Сократ не можела да подскаже на бъдещите му жертви злото, което се крие в него. Той бил малък мъж, леко грозноват, дърводелец по специалност. Живеел в Самоков, където са срещнал с Еленка - първата му жена.

Оженил се за нея и двамата бързо се сдобили с две деца. Но година след раждането на второто дете Сократ бяга в София, където среща младата Вангелия и се влюбва в нея. Той подлъгва наивната жена да построи къща в Модерно предградие, в което да живеят, което тя прави.

В това време Сократ се против в локалната военна болница, където работи, с трета жена, в която се влюбва. Новата му изгора се оказва доста набожна и отхвърля да поддържа връзка с него, до момента в който той има връзка с Вангелия. Това принуждава мъжа да сформира проект за избавяне от към този момент омръзналата му жена.

 Бесило

Сократ излъгал Вангелия, че е откраднал доста пари от болничното заведение и я извикал да му помогне сякаш да изровят скритите пари. Оправдавайки се, че е изтощен, пресметливият мъж оставил възлюбената си да копае сама. След което я прострелял невъзмутимо в тил и я заровил в гроба, който сама изкопала.

Вече свободен, Сократ обяснил на новата си изгора, че Вангелия го е напуснала, само че не може законно да се венчае за нея, тъй като към този момент има един брак зад тила си. Затова я убедил да си сменят вярата. Но това не било задоволително, той въпреки всичко трябвало да се отърве и от християнската си жена.

След няколгогодишно отсътсвие Сократ взел каруца и отишъл с Самоков, натоварил жена си Еленка и децата, с обещанието, че ще ги заведе в София при него. В непосредственост до Панчарево килърът и жена му спрели каруцата да се поразходят.

След известно време се върнал единствено Сократ, който обяснил, че половинката му е срещнала родственици в селото, до момента в който тя лежала убита по изключително нечовечен метод в храстите.

Семейната идилия на серийния палач не траяла дълго. Отегчен и от третата си жена, той решил да се отърве от нея, като я удуши, само че минувачи чули писъците на уплашената жена и извикали милицията. Сократ бил задържан, а закононарушенията почнали да се разплитат едно по едно.

Отвратен от жестокостта му, съдията му дал смъртна присъда, която в последния миг поради децата била смекчена на 17 години затвор.

Историята на Сократ Киршвенг би могла да свърши дотук, само че за жалост не става по този начин. Скоро след излежаването на присъдата килърът още веднъж лишава човешки живот. Този път той убива вуйна си и нейния брачен партньор, които работели в фамилната си месарница.

Серийният палач бил хванат, откакто златар докладвал в полицията за часовник, който купил от подозрителен човек. Скоро по-късно дребният мъж със зло сърце е хванат, наказан на гибел и обесен на 23 февруари 1937 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР