Пресата във Великобритания коментира рисковете от глобална катастрофа след евентуална

...
Пресата във Великобритания коментира рисковете от глобална катастрофа след евентуална
Коментари Харесай

„Дейли телеграф“: Русия принуждава техниците в АЕЦ „Запорожие“ да я поддържат в работен режим

Пресата във Англия разяснява рисковете от световна злополука след възможна повреда в Запорожката АЕЦ в Украйна , която бе окупирана от съветски войски още през март.

В. „ Таймс “ цитира предизвестието на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за „ смъртоносния “ риск, който основават сраженията наоколо до атомната електроцентрала, откакто Киев и Москва си размениха обвинявания, че са виновни за обстрела против нея през уикенда. Той прикани да бъдат позволени интернационалните инспектори в централата в Енергодар, Югоизточна Украйна, и сподели, че „ всяка офанзива против нуклеарна централа е самоубийство “. Вестникът привежда изказванията на украински представители, че руснаците са сложили експлозиви в Запорожката АЕЦ, като се твърди, че имало и видеокадри, снимани с дронове, които потвърждават, че това е истина.



„ Таймс “ помества публикация на Уилям Хейг, в която някогашният външен министър на Обединеното кралство се пита дали светът е реагирал неотложно и с отвращение на съветската тактичност, която подценява всички правила и стандарти за национална и световна отговорност. Имаше ли изключителна среща в Организация на обединените нации или на Г-7 във връзка молбата на украинския президент Володимир Зеленски; жителите на европейските страни възприеха ли съответно известията за това евентуално злополучие, което може да засегне всички тях, продължава с реторичните си въпроси създателят.

Уилям Хейг предсказва, че следва тежка зима, която ще бъде тест за решителността на Запада, и приканва западните водачи да обяснят на хората, че са нужни жертви, с цел да не надделее злото. Ако нашият интерес към Украйна затихне, това ще е преференциално за Путин, заключава създателят по адрес на съветския президент.

„ Дейли телеграф “ написа, че съветските сили принуждават, постоянно със мощ, техниците в АЕЦ „ Запорожие “ да я поддържат в работен режим. Украински медии цитират коментар на съветския генерал-майор Валерий Василиев в „ Телеграм “, който декларира, че „ това или ще бъде съветска земя, или опожарена пустиня “. Впоследствие постът в обществената мрежа е бил премахнат.

„ Дейли телеграф “ цитира украинския дипломат в МААЕ Евхен Цимбалюк, съгласно който съветските сили употребяват сраженията като предлог да спрат подаването на електричество в южните региони на Украйна. По думите му „ съветските окупатори целят да унищожат инфраструктурата на централата, да повредят всички трансмисионни линии, които се употребяват за предаване на електричеството в украинската електроразпределителна система, и да провокират прекъсване на тока в Южна Украйна “.

Британското списание „ Спектейтър “ се пробва да отговори на въпроса до каква степен са уязвими нуклеарните реактори при военно нахлуване. Изданието напомня, че след терористичните офанзиви на 11 септември в Съединени американски щати американското министерство на енергетиката е упълномощило на федерален теоретичен институт да създаде модел за влияние от удар на аероплан „ Боинг 767 “, цялостен с гориво, върху нуклеарна електроцентрала в Съединени американски щати. Направен би изводът, че самолетът няма да нанесе съществени вреди на подсилената бетонна черупка на реактора.

Това изследване обаче, отбелязва списанието, се е отнасяло единствено за терористична офанзива със аероплан, само че не и с бомба или друго оръжие. Нещо повече, то е годно за американски реактори, а не за тези от руската епоха с несъответстваща сигурност, което е проличало в тази ситуация с АЕЦ " Чернобил ".

„ Спектейтър “ показва и различен риск – отработеното гориво от реакторите нормално се съхранява на други места с хипотетично по-слабо равнище на отбрана. Има риск също и от опустошения в контролните зали или от загуба на надзор от личния състав върху действието на някой реактор, макар че структурата му е устояла на удара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР