Препотъчителното количество сън на денонощие е 8 часа. За да

...
Препотъчителното количество сън на денонощие е 8 часа. За да
Коментари Харесай

Кое е по-вредно – недоспиване или дълго излежаване?


Препотъчителното количество сън на денонощие е 8 часа. За да потвърдят, че на са чак пък толкоз педантични, множеството експерти дават един час толеранс и предлагат сън в границите на 7-9 часа на нощ .

Невъзможността постоянно да се вместваме в тези граници буди разумния въпрос какви биха били негатавите в дълготраен проект. И по-важното – по кое време заплахата е по-голяма – когато постоянно си недоспиваме, или когато постоянно си поспиваме по-дълго?

Хроничното бодърствуване, водещо до недоспиване, се значи като инсомния . В противоположния случай, при който има нараснала унесеност и потребност от по-дълъг сън, се приказва за хиперсомния .

Начинът на живот през днешния ден е наложил ритмично периодично повтаряне на двете положения при множеството хора в дейна възраст. През работната седмица множеството от нас постоянно си недоспиват и се възползват от почивните дни, с цел да си отспят. Колкото и неразделна част от живота ни да съставляват тези привички, следствията от тях не трябва да се подценяват.

За отрицателните последици и в двата случая има красноречиви научни данни. Според изследвания дамите, и изключително бременните, които спят по-малко от 7 часа на нощ, са серизоно застрашени от диабет и проблеми с бременността. В другата прекаленост, при хората, които постоянно спят по повече от 9 часа, има над 20% по-висок риск от затлъстяване и сърдечносъдови проблеми.

Съпоставяйки възможните изгоди и вреди, експертите показват, че хиперсомнията е за предпочитане пред недоспиването. Продължителното спане ни прави летаргични и непродуктивни , само че недоспиването не разрешава цялостно възобновяване на мозчъните функционалности и тонуса на тялото. В съпоставяне с хиперсомнията, дълготрайните здравни негативи от инсомнията са доста по-опасни.

Свързани публикации.. По-малко от 6 часа сън при бременни води до гестационен диабет 0 Характерът дефинира качеството на съня ни 1 Дефицит на калций – честа причина за бодърствуване 0

И въпреки всичко се предлага търсенето на умерения баланс и най-много придържане към считания за здравословен 8-часов сън. Всяко отклоняване от тази норма би следвало да е временнo

и да не се позволява отрицателните промени в продължителността на съня да са трайни.

В множеството случаи проблемите със съня подлежат на положителна промяна, даже без съществени медикаменти . Важно е да се построи верен модел на съня и лягането вечер да е съобразено с потребността от ставане в избран час на сутринта. И този модел да се съблюдава колкото е допустимо по-стриктно. Колко добре и дълго ще спим, зависи на първо място от нас самите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР