Препоръчвам закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ),

...
Препоръчвам закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ),
Коментари Харесай

Цацаров иска закриване на ДАБЧ - генерирала корупция! А Борисов разпоредил да...

Препоръчвам закриване на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), защото в този си тип тя генерира корупция. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров след съвещание на Временна анкетна комисия за изследване на всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандалната подкупна скица при придобиване на българско поданство от непознати жители.

„ Разговаряхме главно във връзка с правната уредба, обвързвана с ДАБЧ и най-много процедурите за издаване на уверение за генезис, което се оказва и основният документ, който е в основата на самото следствие. Т.е. разисквано бе самото следствие и въз основата на информацията от него бяха посочени съответни пропуски в правната уредба и бяха направени оферти от наша страна “, съобщи Цацаров, представен от Фокус.

Главният прокурор уточни, че съгласно него уредбата на удостоверението за генезис сама по себе си - услужливо фрагментарна и доразвита единствено с вътрешни актове, е съществена причина и генератор за корупция.

„ Коментирахме и до каква степен българско поданство е допустимо да са получили лица, които имат престъпни регистрации или регистрация в Интерпол и прочие Разпредена е инспекция от премиера Бойко Борисов на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, която е за пет години обратно и обгръща не по-малко от 40 хиляди деца. Тя ще обяснява дали съществуват случаи, при които българско поданство е обещано на лица, които имат престъпно минало “, уточни Цацаров. 

„ Но ДАБЧ в този си тип и по този начин конструирана генерира корупция. Тоест, това, което се е случило в този момент, ще се повтори при всички случаи. Дали ще се отстрани или модифицира, това ще решат политиците. Дали тази организация някому би трябвало чисто политически – отново ще решат те. Моето мнение е, че тази организация в този тип е сходна на една друга организация – „ Автомобилна администрация “, която нереформирана през 6 месеца основава едни и същи проблеми. Ако аз би трябвало да вземам решение, бих предписал следната рецепта – закриване на ДАБЧ и основаване на изпълнителна организация, която да е примерно към Министерство на външните работи и която да има функционалност свързани единствено с културата, образованието и поддържане на българските общности в чужбина. Иначе се оказва, че човек с български генезис, който има всички права да получи българско поданство, би трябвало да премине през цялото ходило, наречено ДАБЧ, и в случай че не влезе в схемата за заплащания, да чака най-малко година, до момента в който получи съответното удостоверение “, разяснява Цацаров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР