Преподавателската професия изглежда е изгубила част от своята привлекателност. Застаряващи

...
Преподавателската професия изглежда е изгубила част от своята привлекателност. Застаряващи
Коментари Харесай

Момчетата в ЕС не искат да стават учители и малкото пари не са единственият проблем

Преподавателската специалност наподобява е изгубила част от своята прелест. Застаряващи учители, изострен дефицит на фрагменти, компликации при задържането на по-млади преподаватели и забележителен дисбаланс сред половете са единствено част от сериозните провокации пред специалността. Това са част от изводите, направени в разбор на службата на Европейския парламент за парламентарни проучвания, оповестен през октомври.

В Европейски Съюз единствено 7% от всички учители са под 30 години, а към 36% са на 50 или повече. Освен това 72% от съвсем 6 милиона души, работещи като преподаватели в учебните заведения, са дами. Мащабно изследване през 2014 година сподели, че над една трета от учителите в Европейски Съюз работят в учебни заведения, където има дефицит на дипломиран личен състав, а съвсем половината от шефовете оповестяват за дефицит на учители за деца със специфични потребности.

Осемдесет и един % от учителите в Европейски Съюз са на мнение, че преподаването не е ценено в обществото. За множеството страни членки повишението на статута и усилването на привлекателността на преподавателската специалност е незабавно належащо. Въпреки сериозността на това предизвикателство обаче, едвам 11 страни са подхванали ограничения, с цел да създадат специалността по-привлекателна. А единствено шепа – Естония, Ирландия, Литва и Англия (Шотландия) – наподобява имат необятни и систематични тактики в региона.

В Европейски Съюз междинната годишна начална заплата в първия стадий на междинното обучение (12-15 години) през интервала 2016-2017 година е била 27 хиляди евро, като най-високите заплати доближават 45 хиляди евро.

Забелязва се обаче мощно географско разделяне, като заплатите на преподавателите в учебните заведения в Източна Европа са доста по-ниски от тези в Западна Европа.

Уважение в обществото

В международния показател за статута на учителите от 2018 година анализатори са помолили участниците в 35 страни да класират 14 специалности съгласно уважението, което има към тях в обществата им. Средно учителите са на седмо място. Помолени да посочат специалността, която наподобява най-сходна на преподавателската в страната им, 50% от интервюираните са дали за отговор обществените служащи.

Интересно е да се означи, че в Малайзия, Китай и Русия учителите са сравнявани по този индикатор с лекарите, в Испания, Франция и Унгария с библиотекарите, а в Португалия, Нова Зеландия и Япония – с медицинските сестри.

Резултатите от отчета демонстрират, че учителите са по-уважавани в Азия, Африка и Близкия Изток, в сравнение с в Европа. В множеството изследвани европейски страни болшинството от респондентите споделят, че учениците не почитат учителите.

Изглежда също така, че няма връзка сред по-високите училищен заплати и по-високия статут на преподавателите в обществото, което допуска, че статутът е по-скоро обвързван с националните културни усещания.

Привлекателност

В момента единствено няколко страни членки съумяват да привлекат най-хубавите висшисти към преподавателската специалност. Една от тях е Финландия, където ползата към преподаването е висок и претендентите нормално са повече от наличните места. В други страни броят на претендентите е толкоз невисок, че се разчита на механизми за изключване на най-лошите, вместо за асортимент на най-хубавите фрагменти.

Проблемът със застаряващите учители е изключително сериозен в Италия, където повече от половината (53%) от всички са над 50 години, а съвсем 17% са над 60. Висок дял на възрастните учители (на 50 или повече години) е регистриран също в:

- Литва (50%),

- Естония (49%),

- България (48%),

- Гърция (47%)

- Латвия (46%).

Данните са на Евростат от 2017 година и се отнасят за главно до горен курс на междинното обучение.

Трудности в задържането на по-млади учители в специалността се следят в някои страни, измежду които Белгия, България, Румъния, Швеция и Англия. Това би могло да се дължи на фактори, определящи привлекателността на специалността, като кариера, вероятности за възнаграждение, стрес и авторитет.

Заплатите

Според известие на Европейската комисия от 2017 година учителите постоянно печелят доста по-малко от приблизително статистическия висшист.

В Европа междинната начална заплата в предучилищното образоване през 2016-2017 година е била 24 хиляди евро годишно, като най-високата е достигала 38 хиляди При другите равнища на обучение са надлежно:

- 26 хиляди и 42 хиляди в началното,

- 27 хиляди и 45 хиляди в първа степен на главно обучение (12-15 години)

- 28 хиляди и 47 хиляди във втора степен на главно обучение (16-18 години).

В България, Дания, Литва, Малта и Румъния заплатата в първа степен на главно обучение след 10 години работа е съвсем идентична на най-високата заплата. В България и Румъния началните заплати на всички равнища са с към 30% по-ниски от междинното за Европейски Съюз.

Началните учители и тези в предучилищното обучение печелят доста по-малко, в сравнение с тези в главното обучение. Прогрес в заплатите има, само че той варира съществено сред страните. Например в първа степен на главно обучение в Дания и Литва началната и най-високата заплата се разграничават с по-малко от 20%. В Австрия, Гърция, Унгария, Ирландия и Португалия най-високата заплата е съвсем двойна на началната, а в Румъния разликата е даже още по-голяма.

Заплатите на учителите са се нараснали в множеството страни от Европейски Съюз в интервала 2016-2017 година Повишение от над 4% (в съпоставяне със заплатите през 2015-2016 г.) е имало в Ирландия и в още осем страни от Централна и Източна Европа (Австрия, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Румъния и Словакия).

Момчетата не желаят да са учители

Доклад от 2017 година на Европейския институт за тъждество сред половете сподели, че мъжете преобладават в области като инженерство и технологии, само че участват доста по-слабо в други, да вземем за пример преподаването, във всички страни от Европейски Съюз. Има няколко специалности, които към момента се считат всеобщо за " единствено женски ". Сред тях са предучилищното обучение, сестринските грижи и акушеството, секретарската работа, болногледаческите грижи.

През 2017 година 72% от всички съвсем 6 милиона души, работещи като преподаватели в учебни заведения в Европейски Съюз, са били дами. Повече от осем на всеки 10 учители са били дами в:

- Латвия (87%),

- Литва (85%),

- България и Естония (83% всяка от тях).

Сегашното възрастово систематизиране на преподавателите демонстрира, че в кратковременен проект броят на мъжете още повече ще намалее. Дори и в редките образци за страни, където делът на мъжете и дамите учители е непосредствен, по-малко мъже сега навлизат в специалността спрямо преди.

Според изследване в Ирландия за аргументите, заради които малко мъже избират кариера в главното обучение, най-честото пояснение и от учениците (42%), и от учителите (45%) е обвързвано с визията, че това женска работа или че се свързва с ролята на майката. Привлекателността на други кариери е на второ място като причина, следвана от усещането на преподаването в началното обучение като неатрактивно, стресиращо и изискващо прекалено много самообладание. Ниските заплати са на четвърто място.

Проучване от 2018 година сподели, че колкото по-феминизирана е специалността, толкоз по-вероятно е да бъде ниско платена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР