Преподаватели и студенти от Техническия университет – филиал Пловдив създават

...
Преподаватели и студенти от Техническия университет – филиал Пловдив създават
Коментари Харесай

В ТУ - Пловдив: Аеро-тренажор учи студенти да проектират сам...

Преподаватели и студенти от Техническия университет – филиал Пловдив основават симулатор - тренажор за динамичността на полета на летателни апарати, обвързван с виртуална действителност. Това заяви доцент доктор Християн Панайотов, декан на Факултета по машиностроене и уредостроене и отговорник за специалността „ Авиационна техника и технологии “ към Техническия университет – филиал Пловдив. Новият тренажор ще добави познания и умения у студентите по дисциплини като „ Динамика на полета “, „ Навигация на летателни апарати “, „ Самолетно съоръжение “. Виртуалната действителност ще даде опция на бъдещите авиоинженери и водачи да почувстват и усетят летежа на самолета в разнообразни условия. Теоретичната подготовка на студентите при нас е на доста положително равнище, само че ние построяваме в бъдещите инженери и умения за основаване и ръководство на летателни апарати – разяснява доцент Панайотов. През новата образователна година вузът възвръща образованието на студентите си в ръководство на безпилотни летателни апарати. То бе прекратено за една година поради пандемията.

Първата дипломна работа с прилагане на авио-виртуална действителност към този момент е реалност. Тя е на студента Никола Добрев В дипломната си работа той създава симулационни модели на летателен уред в разнообразни софтуерни артикули. Доцент Панайотов разяснява иновационния метод в работата на своя студент по този начин: „ Ако желаеме да създадем нов летателен уред и желаеме да сме уверени, че ще има качествата, които сме заложили при проектирането му, тогава посредством разнообразни софтуерни артикули можем да моделираме държанието му. “

За основаването на университетския тренажор е употребявано тялото на лек аероплан. Целта е студентите да получат на него действителното чувство при полет на проектираните от тях самолети. Има доста симулатори на съществуващи самолети. Тренажорът на Техническия университет – филиал Пловдив има друга цел – с него да се създават нови летателни апарати или в случай че трансформира нещо в структурата на към този момент съществуващи самолети, да се усети по какъв начин ще се промени държанието им по време на полет.

„ Следващата ни крачка е да сертифицираме новия ни тренажор по интернационалните условия. Така той ще се употребява и за образование на водачи. Тогава ще поканим на образование студенти от други страни за образование при нас. “ - заключи доцент доктор Християн Панайотов.

Инженерите от специалността „ Авиационна техника и технологии “ имат правото да работят като лицензиран механически личен състав в предприятията от авиационната промишленост освен в България, само че и по света. Дипломата им е приета от гражданската въздухоплавателна администрация.

Достъпът до интернационално приет документ е доста огромен кариерен плюс и от позиция на фирмите от авиационната промишленост. За образователната 2021-2022 година към момента има няколко свободни места в специалността „ Авиационна техника и технологии “. „ Младите хора, които се записват през тези дни постоянно питат дали образованието ще им даде опция да станат водачи. Да, огромна част от приключилите се насочват към пилотската специалност, само че се поставят и спомагателни изпити за дееспособност. Неизбежно студентите ни работят в интернационална среда, тъй като работата по поддръжка и произвеждане на самолети като Ербъс или Боинг става по международни стандарти. “ - заключи доцент Панайотов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР