Пренесете вкуса на Средиземноморието и във вашата кухня с тази

...
Пренесете вкуса на Средиземноморието и във вашата кухня с тази
Коментари Харесай

Скариди с Ориз на Фурна

Пренесете усета на Средиземноморието и във вашата кухня с тази рецепта за Скариди с ориз на фурна

Необходими Продукти

● ориз - 500 г
● скариди - 14 бр. пресни
● калмари - 1 бр, междинен
● сепия - 1/2 сепионет
● миди - 5 - 6 бр. черни
● лук - 1 глава
● чесън - 1 - 2 скилидки
● шафран - 1/3 ч.л. на прахуляк
● домати - 2 бр.
● дафинов лист - 2 бр.
● бренди - 100 мл
● бяло вино - 1 ч.ч.
● захар - 1 ч.л.
● вода - към 1.2 л.
● зехтин - към 100 мл
● сол - на усет
● черен пипер - 4 - 5 зрънца

Начин на подготвяне

Почистете калмара и сепонета и ги нарежете на ситни кубчета.

Обелете половината от скаридите и в тиган с малко зехтин и сол запържете обелките притискайки главите, с цел да падне всичко от тях.

Налейте брендито, фламбирайте и когато угасите огъня, налейте водичка, едвам ги покрива към 2 пръста. Сложете дафиновите листа и зрънцата черен пипер и гответе по този начин на сдържан огън 15 минути. Прецедете и запазете настрани.

В различен съд с малко зехтин запечатайте на мощен огън парченцата сепия и калмар. Налейте към тях бялото вино и гответе, до момента в който се полуизпари, тогава сложете мидите и разклатете, до момента в който се отворят. Отстранете морските блага, а дребното течност сипете при предходния подготвен съсредоточен бульон.

Нарежете лука и чесъна на ситно, а доматите настържете.

В останалия зехтин с малко сол запържете до омекване и лек тен лука. Сипете доматите със чесъна и лъжичката захар и бъркайте 2-3 минути.

Сипете и ориза и го запържете 2 минутки, след което налейте съсредоточения бульон и долейте водичка - толкоз, колкото изисква пропорцията за ориза, който употребявате - към 2.5-3 елементи течност на 1 част ориз.

Сложете парченцата сепия и калмар плюс шафрана и разбъркайте. Доовкусете с още сол и прехвърлете в тавичка. Хубаво е тавата да е много необятна, с цел да бъде пластът ориз допустимо най тъничък. Аз употребявам тавичка за паеля, която е идеална за тази цел, и се получава нещо като паеля с морски блага, само че не на огън както е истинската, а на фурна, както ще я приготвим в тази рецепта.

Поставете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути, след което сложете скаридите (белените и небелените и печете още 5-6 минути. Тази стъпка може да пропуснете, в случай че решите да си сготвите скаридите настрана, запечатвайки ги за малко на тиган, и да ги добавите най-после към ястието.

След като е готово, извадете от фурната, подредете мидите и по избор късчета лимон и оставете да престои 5 минути, преди да сервирате.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР