Премиерът на Япония Фумио Кишида изпрати дарение на спорния токийски

...
Премиерът на Япония Фумио Кишида изпрати дарение на спорния токийски
Коментари Харесай

Фумио Кишида направи дарение на храм

Премиерът на Япония Фумио Кишида изпрати подаяние на противоречивия токийски храм Ясукуни, който е постоянно възприеман като знак на тогавашния японски милитаризъм, заяви Ройтерс.

Самият Кишида не посети храма, само че членове на държавното управление му бяха в него в понеделник на 77-ата годишнина от капитулацията на Япония във Втората международна война. Очаква се това да провокира гнева на Китай и Южна Корея, които са изключително мощно наранени от японската окупация през войната.



Отношенията на Япония с Китай към този момент са изключително обтегнати през тази година, откакто Пекин организира невиждани военни учения край Тайван след визитата там на ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси по-рано този месец. По време на ученията няколко ракети паднаха във водите на японската изключителна икономическа зона.

В Ясукуни, наред с останалите паднали в работа на Япония, са почитани и 14 японски военнопрестъпници, наказани от специфичния арбитражен съд на съдружниците след войната.

Представител на миролюбивото крило на консервативната Либерално-демократическа партия, Кишида би трябвало да заобикаля да провокира неспокойствие измежду съседите и интернационалните си сътрудници, като в същото време удовлетворява и десницата на партията си, изключително след убийството на мощния човек в нея Шиндзо Абе през предишния месец.

Самият Кишида изпрати подаяние, без да посещава храма, заяви организация Киодо. Дарения той направи по време на фестивали през предходната година и тази пролет. Рано в понеделник обаче Японската радиотелевизионна корпорация сподели в храма няколко министри, измежду които министърката на икономическата сигурност Санае Такайчи. По-рано там беше и Коичи Хагиуда, началник на съвета за политически проучвания на Либерално-демократическата партия и основен съдружник на убития някогашен министър председател Шиндзо Абе.

Главният секретар на държавното управление Хироказу Мацуно сподели, че не знае дали министър председателят ще посети храма, само че има вяра, че той ще вземе уместно решение. " Естествено е за всяка страна да отдава респект на тези, които са дали живота си за родината ", сподели Мацуно и добави, че Япония ще продължи да укрепва връзките със съседите си, в това число Китай и Южна Корея.

По-късно през днешния ден Кишида, както и император Нарухито, ще участват на обособена световна гала във връзка годишнината от капитулацията във Втората международна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР