Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви вчера, че България

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви вчера, че България
Коментари Харесай

Скопие зове за германски натиск над България

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи през вчерашния ден, че България може да спре страната му за започване на договаряния за участие в Европейския съюз.

Неотдавна честването на 24 май също стана мотив за сериозни мнения от страна на македонските управляващи, които оповестиха, че България си присвоява кирилицата като българска писменост.

Зоран Заев направи остро изявление по отношение на България. „ Това, което е препоръчано от тяхна страна, не е нито добросъседство, нито е приятелство, а минимум е европейско “, съобщи Заев за чутото по време на срещата на външния министър Буяр Османи с българската му колежка Екатерина Захариева.

Изказването на Заев е сигнал към Германия да окаже напън върху България да разреши започването на договаряния за влизане в Европейски Съюз, съобщи пред бТВ журналистът и експерт по връзките сред София и Скопие Коста Филипов.

Подобен разбор на думите на Заев прави и някогашният македонски министър председател Владо Бучковски.

Това, което е споделил Османи за срещата в София, е било изтълкувано от Заев като алена лампичка, че в действителност се слага под подозрение провеждането на конференцията през декември, когато трябваше да стартира преговорния развой сред Европейски Съюз и Скопие.

Германия, която ръководи Европейски Съюз и е наставник на Берлинския развой за присъединението на Северна Македония, е поела ангажимент Скопие да стартира договаряния, изясни Филипов.

В момента още веднъж се организира антибългарска акция в Северна Македония. „ Антибългарска акция постоянно е имало с друга активност и заостреност според от тяхната вътрешнополитическа обстановка “, съобщи Филипов.

Като образец за актуалната акция против България Филипов уточни едно социологическо изследване, публикувано необятно от македонските медии, в чиято меродавност той се съмнява. Според анкетата единствено 1% от македонците имат положителни усеща и благосклонности към България, което е подозрително.

Според Филипов договорът за другарство сред България и Северна Македония е по-лош от този, подписан сред Атина и Скопие. В своя контракт Гърция е доста детайлна и „ прагматична “ в налагането на своите ползи, стигайки даже до „ лепенките “ на историческа тема, до момента в който съглашението сред София и Скопие е оставено да зависи от работата на взаимната комисия по историческите въпроси, която не се е събирала към този момент 10 месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР