Премиерът на Испания Педро Санчес си осигури нов мандат, докато

...
Премиерът на Испания Педро Санчес си осигури нов мандат, докато
Коментари Харесай

Санчес спечели втори мандат в Испания въпреки протестите срещу амнистията на сепаратистите

Премиерът на Испания Педро Санчес си обезпечи нов мандат, до момента в който спорната му договорка за прошка с каталунските сепаратисти провокира най-ожесточените рецензии, на които е бил подложен, откогато пое властта през 2018 година

Мнозинството от депутатите в Народното събрание гласоподаваха в четвъртък за встъпването в служба на Санчес, в това число сепаратистите, които желаеха прошка за водачите и поддръжниците на противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуня в подмяна на тяхната поддръжка.

Реклама
Според социологическите изследвания болшинството от популацията на Испания се опълчва на амнистията. Признавайки вълненията в страната, той съобщи: " Много добре съзнавам това и желая да кажа на всички [критици], че извънредно доста почитам тяхното мнение и техните страсти. Но събитията са такива, каквито са. " Десните депутати крещяха " нахалник " и " измамник ", до момента в който той говореше, оповестява Financial Times.

Санчес получи 179 гласа, а 171 депутати гласоподаваха срещу. Според анализатори, противоречивият резултат значи, че държавното управление евентуално ще бъде несигурно, лимитирано в дейностите си и може да не издържи цялостния си четиригодишен мандат. Двете каталунски сепаратистки партии не са част от обединението на Санчес, само че той ще се нуждае от техните гласове всякога, когато желае да одобри бюджет или законопроект.

Полицията разположи 1600 служители на реда и барикадира Народното събрание, с цел да го защищити от митинги, защото напрежението е високо по време на двудневната процедура по встъпване в служба на Санчес. След първия ден в сряда стачкуващи против амнистията се събраха за 12-а поредна вечер пред централата на социалистите.

Амнистията ще постави завършек на наказателните каузи против няколкостотин водачи и поддръжници на опита на Каталуния през 2017 година да се откъсне от Испания. Обвиненията им варират от протест и нарушавания на публичния ред до корист с публични средства.
Реклама
Санчес, който даде обещание да оглави ново прогресивно държавно управление, съобщи, че помилването им ще разсее дългогодишния спор за статута на Каталуния и ще докара до по-обединена Испания по " пътя на разговора, разбирателството и прошката ".

Но най-твърдолинейната каталунска партия, " Заедно за Каталуния ", която в четвъртък съобщи, че ще гласоподава за Санчес, даде знак, че поддръжката им отсега нататък не е обезпечена, в случай че той стартира да се отмята от обещанията, дадени отвън амнистията.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР