Премиерът на Финландия Анти Рине подаде оставка след стачка, която

...
Премиерът на Финландия Анти Рине подаде оставка след стачка, която
Коментари Харесай

Премиерът на Финландия подаде оставка

Премиерът на Финландия Анти Рине подаде оставка след стачка , която отчасти блокира страната, осведоми " Политико ".

Оставката идва в края на шестмесечното финландско председателство на Съвета на Европейски Съюз и на фона на ръководените от Хелзинки тежки договаряния за новата дългогодишна финансова рамка на Общността.

Президентът на Финландия одобри оставката на Рине през днешния ден следобяд. Рине ще продължи да ръководи страната до образуване на ново държавно управление.

Рине подаде оставка, откакто Центристката партия, една от петте партии в обединението, разгласи, че е изгубила доверието си към премиера поради дейностите във връзка с трудов спор, обвързван с държавната пощенска работа Posti.

В средата на ноември хиляди служащи на Posti излязоха на стачка, откакто компанията разгласи проект да преназначи 700 чиновници при нови контракти с по-ниски заплати. Работници в други браншове, да вземем за пример като превоза, демонстрираха взаимност и се причислиха към стачкуващите , което аргументи анулацията на стотици полети и засегна превоза в Хелзинки.

Финландски министри излязоха с противоречащи изказвания дали държавното управление се е пробвало да спре проектите и доколко Рине е осведомен за желанията на Posti. Социалдемократът Рине съобщи, че управлението на пощите не е направило промени в договорите, само че от Posti отхвърлят това, като означават, че имат поддръжката на страната.

В петък министърът, отговарящ за пощенските услуги на страната, Сирпа Патеро, беше заставен да подаде оставка. Тя авансово е знаела за проектите на пощите.

Центристката партия упреква Рине, че е подвел Народното събрание . Партията е отдръпнала поддръжката си за него, само че не се отнася за цялото държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР