Премиерът Кирил Петков счита координацията между институциите по отношение на

...
Премиерът Кирил Петков счита координацията между институциите по отношение на
Коментари Харесай

Кирил Петков не вижда проблем с организацията около бежанците

Премиерът Кирил Петков смята координацията сред институциите във връзка с бежанската вълна от Украйна за добра макар забележимото закъснение на институциите и неналичието на единна информация за опциите за поддръжка.

В отговор на въпрос от групата на Движение за права и свободи министър председателят Петков разгласи, че в Министерския съвет е основан щаб, а институциите са посочили, че могат да работят. „ На границата се конфигурират пунктове, които издават документи за краткотрайно престояване в България. Всеки украинец получава номер, който може да употребява като документ. Създадена е организация в Министерство на туризма, което поддържа база данни с всички хотели и налични кревати, хората се насочват в съгласуваност с регионалните управи. Подготвена е скица с обезщетение от 40 лева на човек дневно за настаняване. Имаме и платформа с работодателите за бърза интеграция на пазара на труда “, разгласи Петков. Той уточни съответно и министерствата на образованието и опазването на здравето, които основават организация за достъп до обучение и здраве, като не загатна общественото министерство. 

Всички тези услуги са на процедура невидими от страниците на съответните институции. На уеб страницата на туристическото министерство по тематика Украйна има просто отразени вести от разнообразни изяви на екипа на министерството. На страницата на общественото министерство има информация за достъп до пазара на труда, само че тя е от 28 февруари. От 28 февруари е и информацията за метода на пребиване в България, оповестена на уеб страницата на Държавната организация за бежанците. В същото време на 4 март в формалния вестник на Европейски Съюз бе оповестено решението на Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на краткотрайна протекция за бежанците от Украйна, което вкарва напълно друга правна рамка за отговорностите на страните-членки и правата на бягащите от войната. Подробна и постоянно обновена информация се поддържа само на уеб страницата на външно министерство

Не е ясно и кой тъкмо влиза в основания от Министерския съвет спешен щаб. Пред „ Сега “ кметове се оплакаха, че координацията с новите регионални шефове върви мъчно, тъй като доста от тях не познават добре мрежите в районите и се ориентират едвам в този момент. „ Добре, че има огромна самоорганизация от страна на елементарни жители и неправителствен бранш и че имаме някакъв опит от обстановка за деяние в условия на бедствия “, разяснява пред „ Сега “ кмет на огромен регионален град, приел първи групи бежанци. Първи в сформирането на спешни щабове бяха точно общините по Черноморието.

КОРИДОР

От Движение за права и свободи също разкритикуваха кабинета за коорниданацията, въпреки да похвалиха държавното управление за триумфа да върне в България 190 души от Украйна (160 по информация на движението). " След положителната работа по извеждане на тези хора тук на място в България се оказа, че съгласуваност няма. Чакали са няколко часа на границата, в това число за коронавирус проби. Прехвърлени са за настаняване на институции без директна отговорност към този развой. Нямало е зелен кулоар вътре в България. Сега същото се случва и с останалите бежанци – кметовете са оставени някак да се оправят ", разкритикуваха от Движение за права и свободи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР