Премиерът Бойко Борисов ще отпътува днес от Солун, Гърция, за

...
Премиерът Бойко Борисов ще отпътува днес от Солун, Гърция, за
Коментари Харесай

Идват ли големите балкански инфраструктурни проекти?

Премиерът Бойко Борисов ще отпътува през днешния ден от Солун, Гърция, за Сараево, Босна и Херцеговина. Борисов ще има среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и ще взе участие в интернационален бизнес конгрес.

По-късно денем се чака министър председателят Борисов да бъде награден със "Златен плакет - Европейска персона на годината ", давана от Агенцията за избор и показване на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Призът се дава на българския министър-председател за персоналното му ангажиране за икономическото съдействие в района.

Вчера министър председателят дойде в Солун, където взе участие в Съвета за съдействие на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. В рамките на четиристранната среща министър председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич разискаха ускоряването на реализацията на взаимните инфраструктурни планове в подтекста на свързаността на страните в района. Тема на срещата бе и задълбочаването на районната непоклатимост.

"Всичко, което вършим през днешния ден на Балканите, има значение за бъдещето. Всички ние в района би трябвало да се стремим да подвигаме приходите и да усилваме Брутният вътрешен продукт – това е същинското Балканско състезание. Можем да го реализираме посредством общите си цели – развиване на транспортните коридори и инфраструктурата, като редом разширяваме търговията по жп системите, морския и речен превоз. За да има пазар, с цел да има здравословна конкуренция, би трябвало да имаме построени и настоящи системи ", съобщи Борисов.

Министърът на превоза Ивайло Московски показа пред своите сътрудници напредъка по главните пътни и железопътни планове, както и внедряването на система за електронно таксуване по българските автомагистрали. Той уточни, че се чака системата да влезе в употреба за коли до 3,5 тона през януари 2019 година, а за коли над 3,5 тона – до август 2019 година Министрите разясниха, че основен миг е постигането на оперативна съгласуемост на системите за таксуване в прилежащите страни. Московски посочи, че това е заложено като условие в тръжната документи и следва процедура за избор на снабдител на европейската услуга за електронно пътно таксуване.

В рамките на четиристранната среща министрите разискаха построяването на мултимодалния кулоар Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и възможното включване на Румъния в това направление. Министър Московски уточни, че с разширение на териториалния обсег на коридора се усилва неговата доходност и затова Европейската комисия е дала рекомендации за присъединението на Румъния към плана.

По отношение на трансграничните пътни и железопътни връзки Ивайло Московски съобщи, че страната работи интензивно за построяването на допустимо максимален дял пътища и жп линии, които ще обезпечат транспортната съгласуваност със прилежащите страни и ще засилят търговките и стопански връзки. Той посочи, че потребността от вложения е голяма, както в жп, по този начин и в пътния бранш, и упованията на държавното управление са след въвеждането на по-справедлив модел на тарифиране по българските пътища, транспортният бранш да се балансира

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР