Премиерът Бойко Борисов пристигна на първата официална визита на български

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна на първата официална визита на български
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Южна Корея, ще търси партньорство за иновации

Премиерът Бойко Борисов дойде на първата публична аудиенция на български министър председател в Южна Корея: един от икономическите тигри на Азия. Визитата е първа по рода си в историята на дипломатическите връзки сред двете страни и е в навечерието на 30-та годишнина от тяхното определяне.


Премиерът ще се срещне с премиера на южноазиатската страна Ли Пак-йон и президента Мун Дже-Ин. В рамките на визитата си Борисов ще посети Центъраза научноизследователска и развойна активност на компанията " Хюндай ", Световното седалище по таекуондо " Кукион " и Университета за непознати езици " Ханкук ".

България и Южна Корея към този момент разискват от няколко месеца реализирането на огромна инвестиция в размер на към 1,5 милиарда лева в разкриването на цех за акумулатори за електрически автомобили у нас. Ще стартират договаряния и за присъединяване на страната ни в програмата за произвеждане на леки учебно-бойни изтребители Т-50, които са взаимно произвеждане сред Южна Корея и американската компания " Локхийд Мартин ", от която ние купуваме самолетите Ф-16.

Интересът на южнокорейския бизнес към България се усилва. Преките задгранични вложения от Южна Корея в България са 213 млн. евро, което я подрежда измежду 30-те страни с най-вече инвестиции у нас. Фирмите с корейско присъединяване в България са 249. Стокообменът сред двете страни през 2018-а се усилва с 48%.

България отдава огромно значение на развиването на връзките си с Република Корея, която е наш предпочитан сътрудник в Азия и се подрежда на 12-то място в света по размер на стопанската система. От съвместен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на вложения.

Високите технологии, нововъведенията и развойната активност ще бъдат измежду акцентите, по които в границите на визитата ще се разискват благоприятни условия за задълбочаване на съдействието. Други сфери с капацитет за развиване са туризмът, превозът и инфраструктурата, осведомителните и информационните технологии, образованието и защитата.

Основна цел на България е връзките й с Република Корея да преминат в по-напреднала фаза на определяне на стратегическо партньорство. Това е единствената страна в Азия, с която Европейски Съюз има подписани съглашения за свободна търговия. Европейски Съюз е втори по величина пазар за артикули от тази страна след Китай, както е и най-големият задграничен вложител в Република Корея.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР