Премиерът Бойко Борисов показа на министри и синдикати мястото, където

...
Премиерът Бойко Борисов показа на министри и синдикати мястото, където
Коментари Харесай

Борисов: Никой не може да ме обвини в предизборно харчене

Премиерът Бойко Борисов сподели на министри и синдикати мястото, където ще бъде издигнат 7-ият блок на АЕЦ "Козлодуй ". Освен градежа на 7-ия блок в диалога, предаван онлайн във Facebook, беше разисквано и нарастването на заплатите и пенсиите.

Премиерът беше съпроводен от министрите на финансите и на енергетиката Кирил Ананиев и Теменужка Петкова, от ръководителя на КНСБ Пламен Димитров, Димитър Манолов от КТ "Подкрепа " и от изпълнителния шеф на нуклеарната централа Наско Михов.

Министър-председателят се похвали, че в "нивата " зад него ще бъде издигнат 7-ия блок по технология, която е радикално друга от досегашната. "Не би трябвало да мислим единствено за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „ Козлодуй “. От февруари месец към този момент имаме оценка за влияние на околната среда, ще създадем 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по технология, която е радикално друга от сегашната, 100% диверсификация по този начин, както направихме с газта ", изясни той и продължи - "Разработваме система за дребни модулни централи, които още не са лицензирани в Европейски Съюз, само че се работи по тях, само че това ще е някъде 2027 година, живот и здраве. Към момента стартираме, и на Министерския съвет ще вземем решение, с цел да може хората в Козлодуй, в централата, експертите, всичко, което имаме като построен потенциал, да продължи да работи ".

Минималната пенсия ще се вдигне от 250 на 300 лв., означи финансовият министър Кирил Ананиев. "За хората, които получават сред 300 и 369 лева, това е линията на бедността, ще се усилят с 10%. За останалите, които взимат над 369 лева – с 5%. Максималната пенсия ще се усили на 1440 лева, без да подвигаме оптималния застрахователен приход. Всичко би трябвало да бъде уравновесено и да има стадии на развиване ", добави той.

Пламен Димитров уточни, че предлагането на КНСБ е от следващата година да има диверсифицирана скица за нарастване на пенсиите - по-ниските да се усилят с по-висока ставка.

"Никой не може да ме упрекна в предизборно харчене ", посочи министър председателят. И добави, че всички средства се дават в помощ на хората и бизнеса поради пандемията от COVID-19, а в последните 11 години всяко държавно управление на ГЕРБ и финансовите министри са държали бюджетът на страната да е на остатък.

"Предвиждаме 10% нарастване на приходите по този начин, както през всичките години. 360 милиона за учителите, с цел да приключим това, което сме дали обещание. За хората на първа линия – увеличихме ", регистрира Борисов.

Той заяви, че на утрешното си съвещание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за учебните заведения. "За да имат подготвеност, в допълнение, с цел да могат да се поемат първите потребности, в случай че някъде е належащо. После са 70 000 компютри, само че те са по европейската стратегия. Вчера с Ангелов (здравния министър - бел. ред.) говорихме и за още 5 милиона за това лекарство, което споделят, че оказва помощ, не лекува, само че най-вече оказва помощ - ремдесивир. Още 5 милиона ще дадем, да се изкупят и да са цялостни складовете “, увери министър-председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР