Премиерът Бойко Борисов поиска нови самолети за българските ВВС. В

...
Премиерът Бойко Борисов поиска нови самолети за българските ВВС. В
Коментари Харесай

Пазарлъкът за новите бойни самолети навлезе в нова фаза

Премиерът Бойко Борисов изиска нови самолети за българските Военновъздушни сили. В лекция пред Атлантическия клуб у нас той акцентира безапелационното си желание да се купят нови самолети.

По-късно посочи, че с всички компании ще се договаря за нови самолети. „ Така и по този начин ще се вадят купища пари, най-малко да са нови (самолетите – б.ред.) Това да стои на вниманието на страните, които оферират. Няма да се вкарам в тематиката кой е по-хубав”, разгласи през днешния ден Борисов.

Това обаче напълно не значи, че има поради шведските самолети, които са единствените новопроизведени от трите вероятни разновидността за превъоръжаване на авиацията. Останалите предложения бяха за „ Юрофайтър” от италианските Военновъздушни сили и осъвременени F-16, употребявани от Военновъздушни сили на Португалия.

Възникват няколко въпроса.

Първи въпрос – какво има поради Борисов?

Дали единствено договаряния със шведското държавно управление, което ни предлага нови самолети „ Грипен”, или да желаяме отначало от другите страни, които създават самолети, нови предложения за машини, които да не са втора и трета ръка. Това, съгласно специалисти, значи най-малко още три години мъка за българските Военновъздушни сили – тъй като би трябвало да се изготвят нови писма за информация, за даване на предложения, нова методика, ново класиране и така нататък

Втори въпрос – какво вършим с процедурата, която към този момент е в ход и на фаза договаряния с класираните? Ако се избере опцията за директни договаряния с определена от постоянното държавното управление страна, по какъв начин ще се продължи по класирането, към този момент утвърдено от служебното държавно управление?

Шведската компания, която научи от медиите за класирането, осъществено от работната група, съобщи на конференция преди по-малко от месец, че чака в края на лятото да стартират договарянията с българското държавно управление.
Грипен
Трети въпрос – какво се случва с парите, избрани за рационализация и с финансовата рамка?

Само преди седмица командирът на Военновъздушни сили и ръководител на борда, който взема решение въпросите с капиталовия план за новия изтребител, изясни, че в случай че проговорите се проточат и контракт не се подписа, заплащанията на самолетите ще излязат отвън избраната от държавния бюджет финансова рамка.

Това безпокойство той изрази във връзка опцията работата на анкетната комисия в Народното събрание, която изследва процедурата, довела до избора на самолета, да забави договарянията. „ Искрено се надявам да няма такова закъснение и планът да продължи с осъществяването на идващия стадий – това е непосредствено договаряне с определената страна. Тъй като до края на тази година е срокът, в който ние би трябвало да се включим в първичната финансова рамка за погашение. Ако това не стане, влизаме в неспособност да бъде спазена финансовата рамка, по която са направени предварителните планове от страна на страната за погашение на този самолет”, счита ген. Златан Стойков.

Означава ли това, че би трябвало за следващ път да се преработи финансовата част на плановете, тъй като парите по проекта за капиталов разход, които на 2 юни 2016 година бяха гласувани от Народното събрание за заплащане на кораби и самолети, в този момент се разпределят, за интервал до 2029 година, и то за още един спомагателен план – този за 200 бронирани машини на сухопътните войски?

Четвърти въпрос – по какъв начин ще се отрази напълно нов цикъл на асортимент за самолетите на българската изтребителна авиация, на опцията за осъществяване на рутинна подготовка и бойно дежурство по защита на въздушното пространство?

Още преди две седмици командирът на изтребителната база „ Граф Игнатиево” предизвести за рисковите последствия.

„ Ние направихме точни планове, които бяха показани на министър Каракачанов. И там се вижда, че употребата на МиГ-29 ще излезе доста по-скъпа от пазаруване на нов изтребител”, аргументира се бригаден ген. Иван Лалов.

Преди двайсетина дни министърът на защитата отиде на крайници при водачите и научи много тревожни обстоятелства за положението на изтребителната авиация.

Според командването въз основата, в случай че в този момент се върнем на изходна позиция, това ще значи още три години без ясна вероятност. „ Процесът за изпращане на предложение изследване на отговорите траеше много време – в случай че стартираме изначало това значи че не мога да предвиждам само че това значи още три години нищо да не се случи.”
F-16
Пети въпрос – в такава фаза ли сме още веднъж? Да изгубим още най-малко три години. Това самопризнание на Борисов идва в резултат от „ разведряването в отношенията” с президента Радев след срещата на „ Дондуков” №2 в понеделник, където съгласно прес-секретариата на президентството е контрактувано „ ускорение реализацията на плановете за рационализация на въоръжените сили”, или планува противоположното – опцията да си купим нови F-16, която се стартира от няколко специалисти в бранш сигурност от последните дни и през днешния ден беше доказано от премиера. Ясно, че за Борисов първо би трябвало да платим влакове, което държавното управление чакало от 2006 година

„ Излязоха ми пришки… Да ги изброяваме ли – за американските централи 1,3 милиарда, за съветските централи – 1,2 милиарда, КТБ – 7 милиарда пари сме дали да разплатим остарели нелепости. Ако не ги плащахме предходната година, дали щяхме да спорим? Така се събраха заплащанията от глупави политически решения и в този момент има два реактора на Дунав. Можем да вършим самолетоносачи в Черно море с нуклеарни реактори. Какво да ги вършим – огромни са и не стават за музея”, пошегува се Борисов. Според него тези средства можело напълно да модернизират армията.
Юрофайтър
Очевидно време за размисъл по какъв начин да се подходи, ще му обезпечи анкетната комисия в Народното събрание, която най-малко до края на септември би трябвало да прегледа редица документи, свързани с методиката, математическия модел за оценка и класиране на изтребителите и тежестта на коефициентите, които се оказват решаващи за класирането.

Вече стана ясно, че въпреки и ръководещите да заявиха по какъв начин работата на анкетната комисия няма да забави договарянията с класираните компании, военният министър има желание да изчака точно рекомендациите на анкетната комисия.

„ Комисията би трябвало да излезе със мнение. Аз съм внесъл предложение преди две седмици”, изясни военният министър Красимир Каракачанов пред bTV. Попитан дали по този начин държавното управление не трансферира отговорността на Народното събрание, той беше сбит „ Не. Не трансферира. Просто желае да си обезпечи сигурност и успокоение.”
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР